Városlista
2022. november 26, szombat - Virág

Hírek

2014. Július 25. 06:00, péntek | Belföld

Mik a haszonélvező jogai és kötelezettségei? Jogos kérdés

Mik a haszonélvező jogai és kötelezettségei? Jogos kérdés

Milyen jogai vannak a haszonélvezőnek? Egyebek közt erre a kérdésre várja a választ az onlinejogsebesz.hu legújabb érdeklődője. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Próbálom röviden összefoglalni: Anyám meghalt, akitől örököltem egy lakást. Apám a haszonélvező. Átírattuk a nevem egy ő általa épített házra, ahol jelenleg élek, és az másik lakás, ami már az ő nevén van, albérlők laknak. Nem akarja odaadni a lakást, folyton kitalál mindenféle ürügyet. A kérdésem: Hogyan érhetném el, hogy megkapjam az örökségem?

Még egy kérdés: Milyen jogai vannak a haszonélvezőnek? Én fizetem az összes költségét a háznak. Továbbá, van jogom nekem, mint tulajdonosnak rendelkezni afelől, hogy ide csak olyan ember jöhet be, akit én szeretnék vagy ebbe is van beleszólása?

Köszönöm a válaszát!

2014. 06. 13.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A haszonélvező jogosult az ingatlant használni, hasznait szedni, így meghatározni, ki használhatja azt, valamint gondoskodni az ingatlan karbantartásáról. A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él. A haszonélvező jogának gyakorlásában a rendes gazdálkodás szabályai szerint köteles eljárni. Viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével; terhelik azok a kötelezettségek, amelyek a dolog használatával kapcsolatosak, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket. Ebből következik, hogy a tulajdonost terhelik az ingatlan rendkívüli javítási és helyreállítási költségei. Az ingatlan cseréjével kapcsolatos kérdést nem tudom értelmezni, amennyiben annak az ingatlannak Ön a tulajdonosa és nem terheli haszonélvezet, ennek a birtokba bocsátását kérheti a használótól, ha használatnak jogcíme van, pl. bérlet, ezt fel kell mondani, és ha nem hagyja el az ingatlant, a bíróság kötelezheti az ingatlan kiürítésére.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 26. 14:02, szombat | Belföld

A MÖSZ arra kéri Novák Katalint, ne írja alá a szociális törvényt

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nyílt levélben kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az Országgyűlés által elfogadott szociális törvényt, küldje vissza azt a parlamentnek.

2022. November 26. 14:01, szombat | Belföld

Wladár Sándor lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke

Hetvenöt igen, öt nem szavazat és három tartózkodás mellett egyetlen jelöltként Wladár Sándor olimpiai bajnokot, a Magyar Úszó Szövetség elnökét választották meg a MOB új alelnökének a szervezet szombati közgyűlésén.

2022. November 25. 14:51, péntek | Belföld

Kölyökkutyákat talált a NAV egy román autóban

A pénzügyőrök a 61-es számú főút Fejér megyei szakaszán ellenőrizték azt a román kocsit, aminek átvizsgálásakor a csomagtérben hét, alig hathetes bichon jellegű kutyát találtak.

2022. November 25. 14:44, péntek | Belföld

Autókerekek felnijében próbált cigarettát becsempészni egy ukrán férfi Záhonynál

Egyedi és új módszerrel kialakított rejtekhelyen, autókerekek felnijében próbált cigarettát becsempészni Magyarországra egy ukrán férfi a záhonyi határátkelőhelyen