Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2024. Január 24. 15:33, szerda | PR
Forrás: 24/7

Milyen anyagból készült bejárati ajtó a legjobb választás?

Milyen anyagból készült bejárati ajtó a legjobb választás?

Egy otthon esetében a bejárati ajtó kérdésköre kiemelt fontossággal bír.

Kevés macerásabb dolog van egy család életében, mint az otthon felépítése, felújítása, vagyis úgy általában a házzal kapcsolatos munkálatok. A legtöbben ezért ódzkodnak is ettől a dologtól és sokan inkább húzzák halasztják, pedig jobb rajta túl lenni.

A legfontosabb dolog, hogy ha már ilyen munka vár rád, légy szisztematikus. Tervezd meg pontosan, milyen feladatokat kell elvégezni, azok milyen lépésekből állnak, mennyi idő alatt lehet megoldani és persze egy igen fontos része az egész dolognak a költségvetés kidolgozása is.

Egy otthon esetében a bejárati ajtó kérdésköre kiemelt fontossággal bír. Mindenki számára más a fontos, amikor erről a témáról van szó. A leggyakrabban felmerülő kritériumok az ajtó anyagára, színére, szigetelő képességére vonatkoznak. Szerencsére ilyen tekintetben ma már bőséges a választék. Ami az ajtók anyagát illeti, választhatsz a fa, alumínium ajtók, a préselt elemekből készült nyílászárók és számos egyéb közül. A döntés rajtad áll.

Igazából, ez a választás is egy tervezést igényel. A legjobb, ha a családtagok összeülnek és megbeszélik, mi a legfontosabb a bejárati ajtó esetében. A hangszigetelés fontos lehet, ha zajos utcán laktok. A hőszigetelés a fűtés miatt fontos, viszont, ha az esetleges tűzkároktól tartatok, akkor olyan ajtót érdemes választani, amely ellenállóbb a tűzzel és a füsttel szemben. Az alábbiakban ehhez kapsz némi útmutatást.

A nagy négyes

Ha az alapanyag szempontjából vizsgáljuk a bejárati ajtókat, akkor a négy alapvető típus a következő: műanyag, fa, alumínium és acélból készült nyílászárók.

Az utóbbi időszak népszerű megoldásának számítanak a PVC, vagy műanyag ajtók. Ezeket sokan keresik, elsősorban azért, mert költséghatékony megoldásról van szó, jó szigetelőképességgel rendelkeznek és széles választék áll rendelkezésre méret, forma és más szempontok szerint is. Emellett, nem igényel túl gyakori és alapos karbantartást sem.

A kontra érvek közé tartozik, hogy az utóbbi években mért fokozatosan erősödő UV sugárzás kedvezőtlenül hat az anyagára, ezért az veszíthet a stabilitsából és ezáltal az élettartama is rövidül. Mivel a műanyag nem egy masszív anyag, ezért biztonsági célokra sem a legjobb és a hangszigetelés terén sem teljesít a legjobban.

A fából készült ajtók azok, amelyekre a régmúltig esküsznek sokan. Ez érthető, hiszen a régi ember körül ott voltak a fák, ebből tudta a legegyszerűbben és leghatékonyabban megoldani az ajtó-ablak problémát. A fával kapcsolatos alapvető probléma, hogy sok karbantartást igényel és az időjárás viszontagságaival szemben sem túl ellenálló, ezért az élettartama is rövidebb.

Ma már vannak igényesebb technológiával kidolgozott fa ajtók is, ezek viszont gyakran költségesek pont az alkalmazott megoldások miatt. Ellenben, a fa hőszigetelési képessége kiemelkedő, maga az ajtó pedig természetes hatást kelt.

Az alumíniumból készült ajtók előnyösek, mert egy stabil és könnyű anyagról van szó, amelynek hosszú az élettartama, ugyanakkor hőszigetelési és biztonsági szempontból is kiemelkedő. Költséges megoldásnak számítanak az acélból készült ajtók, viszont ha az ár-érték arányt vizsgáljuk, ez a legjobb megoldás, hiszen odafigyelés mellett egy életre megoldottad az ajtóproblémát.

Címkék: ajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:10, péntek | PR

A multifunkcionalitás a stílusjegyek kombinálásában is nyerő választás!

A mai gyors tempójú világban, ahol minden perc számít, a többfunkciós ruhadarabok és kiegészítők kiemelkedő szerepet kapnak a divatiparban.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből