Városlista
2023. március 23, csütörtök - Emőke, Botond, Ottó, Kartal

Hírek

2013. December 10. 21:35, kedd | Kék hírek

Milyen önvédelmi eszközt hordhatunk magunknál?

Milyen önvédelmi eszközt hordhatunk magunknál?

Magyarország Alaptörvénye szerint az önvédelem alkotmányos alapjogunk, melynek értelmében mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett támadás elhárításához.

Az utóbbi évek gazdasági válsága magával hozta a vagyon elleni bűncselekmények erőteljes számbeli növekedését, főként a rablások és a betörések ugrásszerű elszaporodását.
Az elmúlt időszakban az önvédelemhez kapcsolódó jogaink jelentősen bővültek, köszönhetően a Büntető Törvénykönyv módosításának.

Mégis milyen tárgyak lehetnek nálunk önvédelmi célból?

Hazánkban nincs olyan jogszabály, mely egyértelműen rendelkezne arról, hogy e céljából milyen eszközöket tarthatunk magunknál közterületen, azonban közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet némi iránymutatással szolgál.
Alapvetése az, hogy a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket nem lehet közterületen, nyilvános helyen - ideértve az ott lévő járművek belső tereit is - valamint közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni.

Melyek ezek?

1. az olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a 8 cm-t meghaladja, továbbá a szúróhosszúság vagy a vágóél méretétől függetlenül a dobócsillag, a rugóskés és a szúró-, vágóeszközt vagy testi sérülés okozására alkalmas egyéb tárgyat kilövő készülék (különösen: felajzott íj, számszeríj, francia kés, szigonypuska, parittya, csúzli)

2. a jellegzetesen ütés céljára használható és az ütés erejét, hatását növelő eszköz (különösen: ólmosbot, boxer)

3. a lánccal vagy egyéb hajlékony anyaggal összekapcsolt botok, nehezékek

4. az olyan eszköz, melyből a szem és a nyálkahártyák, illetve a bőrfelület ingerlésével támadásra képtelen állapotot előidéző anyag permetezhető ki (gázspray)

5. az olyan eszköz, amely az utánzás jellege és méretarányos kivitelezése miatt megtévesztésre alkalmas módon hasonlít a lőfegyverre (lőfegyverutánzat)

6. az olyan eszköz, amely elektromos feszültség útján védekezésre képtelen állapot előidézésére alkalmas (elektromos sokkoló)

Mivel a jogszabály csak a közterületen való birtoklásukkal kapcsolatban rendelkezik, így ezen eszközök magánlakásban tarthatók engedély nélkül.

E kormány rendelet alapján, közterületen tarthatunk magunknál pelargonsav-vanillilamid és az olajosgyanta-tartalmú kapszaicin hatóanyagot nem tartalmazó, legfeljebb 20 gramm töltőanyag tömegű gázsprayt, amely csak tokban, dobozban, zárt tároló eszközben vagy ruházat alá rejtve lehet nálunk, azonban azt nem vihetjük magunkkal közterületen vagy nyilvános helyen szervezett rendezvényre.

Lehet nálunk továbbá 8 cm szúró- vagy vágóél hosszúságot meg nem haladó kés, viszont az nem lehet rugós szerkezetű.

Az önvédelemhez kapcsolódóan a fegyverekről és a lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet értelmében közterületen tarthatunk magunknál (viselhetjük) rejtve, betárazva, a vétlen elsülés ellen biztosítva gáz- riasztófegyvert, amennyiben az arra vonatkozó rendőrhatósági engedéllyel rendelkezünk és annak viselésekor nem vagyunk szeszes italtól befolyásolt állapotban, illetve, ha szervezetünkben nincs kábítószer, illetve pszichotróp anyag.
A lőfegyverekről és a lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény rendelkezése alapján a gáz- és riasztófegyver viselése kizárólag önvédelmi célra engedélyezhető. A gáz- riasztófegyver megvásárlása, lakásban való tartása viszont nincs engedélyhez kötve, illetve tárolásának módja sincs jogszabályban rögzítve.

Nem vásárolhatunk, nem tarthatunk sem otthon, sem közterületen a vonatkozó rendőrhatósági engedély nélkül ún. flóbert rövid lőfegyvert (a tárolása előírásai pedig ugyanolyan szigorúak, mint a lőfegyvereké), mely leginkább abban különbözik a gáz- és riasztófegyvertől, hogy annak lőszere már szilárd lövedéket tartalmaz.


A témával vagy egyéb jogi területeket érintő kérdéseivel kapcsolatban forduljon a www.onlinejogsebesz.hu portálon található jogi csoporthoz, várjuk kérdését!

Addig is ne feledje, joga van kérdezni!
Jogsebész csoport

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 22. 11:42, szerda | Kék hírek

Székdobálás, orron harapás - Videón az Esztergom-környéki kocsmai bunyó

A garázdaság bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be három férfival szemben, akik közül az egyik orron harapta a másikat.

2023. Március 17. 11:40, péntek | Kék hírek

Veszprém belvárosában tapogatott egy nőt, a rendőrök elfogták

A sértett tett bejelentést a rendőrségre arról, hogy 2023. március 14-én 9 óra 20 perckor Veszprém belvárosában egy ismeretlen személy több alkalommal megfogta őt, miközben gyalogosan közlekedett.

2023. Március 17. 09:45, péntek | Kék hírek

Drónokkal csempészik át a cigarettát a magyar zöldhatáron

A NAV hőkamerákkal figyeli az eget, így könnyen kiszúrják, amint a drónokról ledobják a csomagokat.

2023. Március 09. 09:17, csütörtök | Kék hírek

Szembeszállt a rablóval a trafikosnő

Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki símaszkban és kapucniban akart kirabolni egy dohányboltot Baján.