Városlista
2022. november 26, szombat - Virág

Hírek

2014. Július 17. 06:00, csütörtök | Belföld

Mindennap visít a szomszéd körfűrésze! Ez nem csendháborítás?

Mindennap visít a szomszéd körfűrésze! Ez nem csendháborítás?

Kellemetlenség megszüntetésére keresi a megoldást egy olvasó, akinek szomszédja mindennap egy körfűrésszel hangoskodik a kertjében. Ez csendháborítás? A jogász megválaszolja! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
T. Jogsebész!

Szeretném megérdeklődni, hogy kimerítheti-e a csendháborítás fogalmát, ha a szomszédom (kertes házban lakunk) a kertjében egy körfűrészt visíttat napi szinten, ugyanis a környék zöldségeseitől gyűjti össze a faládákat, amit minden nap felaprít, következésképp ez egy véget nem érő folyamatnak tűnik.
Egyáltalán: nem kell-e az ilyen jellegű gépeket zárt térben használni? Teljesen normális, hogy az udvaron visít?
Remélem, nem csak én gondolom, hogy ez nonszensz!
Kérdezném továbbá, hogy mit lehetne tenni a helyzet megszüntetésére, hova fordulhatok és milyen esélyekkel?

köszönöm

2014. 06. 11.
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Természetesen semmiféle olyan tevékenység, amely zavarja a szomszédok nyugalmát nem megengedett. Ráadásul amennyiben ez a zaj mindennapos, akkor ez egy üzletszerű gazdasági tevékenységet feltételez. Ilyen tevékenység megkezdése előtt pedig a jegyzőtől szomszédjának telephely engedélyt kellett volna kérnie.

Ezen felül ez a tevékenység megvalósítja a birtokháborítás törvényi tényállását. Birtokában zavarják ugyanis azt is, akinek nyugalmát, akár éjjel, akár nappal indokolatlanul zavarják.

A fentiek miatt az önkormányzat jegyzőjéhez birtokvédelem iránti kérelemmel kellene fordulnia és kérnie kellene, hogy a jegyző tiltsa el a birtokháborítót ezen engedély nélküli és zajos tevékenység folytatásától.

Ha elutasító határozatot kapna esetleg a jegyzőtől, akkor ezt a határozatot bíróság előtt megtámadhatja. Keressen a beadványhoz olyan szomszédokat, akik állítását alátámasztják, mivel akkor nagyobb sikerrel fog járni.

Ezen felül a szomszéd ezen tevékenységgel megvalósítja a csendháborítás szabálysértési törvényi tényállását is, az alábbi tartalommal: „195. § (1) Aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr és helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.”

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 26. 14:02, szombat | Belföld

A MÖSZ arra kéri Novák Katalint, ne írja alá a szociális törvényt

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nyílt levélben kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az Országgyűlés által elfogadott szociális törvényt, küldje vissza azt a parlamentnek.

2022. November 26. 14:01, szombat | Belföld

Wladár Sándor lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke

Hetvenöt igen, öt nem szavazat és három tartózkodás mellett egyetlen jelöltként Wladár Sándor olimpiai bajnokot, a Magyar Úszó Szövetség elnökét választották meg a MOB új alelnökének a szervezet szombati közgyűlésén.

2022. November 25. 14:51, péntek | Belföld

Kölyökkutyákat talált a NAV egy román autóban

A pénzügyőrök a 61-es számú főút Fejér megyei szakaszán ellenőrizték azt a román kocsit, aminek átvizsgálásakor a csomagtérben hét, alig hathetes bichon jellegű kutyát találtak.

2022. November 25. 14:44, péntek | Belföld

Autókerekek felnijében próbált cigarettát becsempészni egy ukrán férfi Záhonynál

Egyedi és új módszerrel kialakított rejtekhelyen, autókerekek felnijében próbált cigarettát becsempészni Magyarországra egy ukrán férfi a záhonyi határátkelőhelyen