Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 11. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: saját forrás

Mire való a képviselői tiszteletdíj?

Mire való a képviselői tiszteletdíj?

Rendkívüli ülést tartott a csornai képviselő-testület.

A rendkívüli ülés rendhagyó módon új napirendek elfogadásával kezdődött.

A munkát a termálfürdő és kemping üzemeltetésére kötendő bérleti szerződés módosításáról szóló javaslattal kezdte a képviselő-testület. A javaslat tárgyalása során kiderült, hogy a termálfürdő üzemeltetéséről szóló szerződés aláírására még nem került sor. Az önkormányzat és az üzemeltető is a saját biztonságát erősítő új pontokkal kívánta kiegészíteni a szerződést. A javaslatokat a testület elfogadta, így az önkormány számára kedvezőbb helyzet jött létre az ÁFA visszaigénylése érdekében (27 %!) az üzemeltető pedig garanciát kapott arra, hogy ha 3 évig szerződés szerint teljesít, újabb 3 évre automatikusan üzemeltető marad.
A leltár elkészült, a szerződés aláírására és a birtokbavételre akár másnap sor kerülhet a testületi döntés eredményeképpen.
A döntés után rövid tájékoztatást kértünk az üzemeltető Aquasport 2005 Kft képviselőjétől, Szabó Attilától.

- Megnyitható-e a fürdő az önkormányzat által tervezett 25 millió forintból?
- Az első bejáráson látható munkákat felmértük. Azt, hogy mi rejlik a föld alatt, még mi sem látjuk. Azt vállaltuk, hogy a rendelkezésre álló pénzből olyan állapotokat teremtünk, hogy az ANTSZ kiadja a fürdő működési engedélyét.
- Mikor nyílik várhatóan a fürdő, és melyik medencéket használhatják a vendégek?
- Pontos időpontot most tervezni sem tudunk. Szeretnénk, ha már júliusban vendégeket fogadhatnánk. Az a célunk, hogy ANTSZ engedéllyel rendelkező, megfelelő vízminőséget folyamatosan biztosító fürdőt működtethessünk. A tanmedence, a családi ülő- és az úszómedence terveink szerint használható lesz, a melegvizes ülőmedence és a gyerekpancsoló tervezést, felújítást és engedélyezést igényel, de azokat is meg szeretnénk nyitni.

A belterületi vízelvezetéshez nyert pályázat kapcsán a testület csökkentett műszaki tartalmat fogadott el, a megtakarított önrészt az útfelújításokra csoportosítják át.

A műfüves pálya megnyert pályázatához az önrész biztosítása újra felgerjesztette a korábbi vitát. Dr Turi György polgármester elmondta, hogy nem hisz a pálya nyereséges üzemeltetésében, az csak újabb teher lesz az önkormányzat nyakán.
Családi János, a CSSE elnöke több kérdésre válaszolva is kifejtette, hogy a sportegyesület a bevételekből tudja finanszírozni a működési költségeket. Erre a polgármester megjegyezte, hogy a CSSE nagyrészt önkormányzati pénzből működik, tehát a város pénzét adja vissza, legfeljebb majd legközelebb még több támogatást kérnek. Szerinte ez a pálya nem befektetés, hanem teher az utódoknak. A testület megszavazta a pálya építéséhez szükséges önrészt 7/5 arányban.

Elfogadta a testület a közoktatási intézmények átszervezéséről szóló javaslatot. Ugyan azt még senki nem tudja, hogy a közoktatási rendszer 2013 január 1-től hogy fog működni állami fenntartásban, de a testület próbál felkészülni a várható új helyzetre. Ami biztos, az óvodát kivonják az integrált intézményből, mert az biztosan önkormányzati fenntartásban marad.

Váratlan vitát gerjesztett a FIDESZ-KDNP javaslata a testületi ülések jövőbeni szervezéséről. A rendkívüli testületi ülésre vonatkozó szabályok szerint ilyenkor új napirend csak rendkívül indokolt esetben vehető fel. Javaslatukat azzal indokolták, hogy a FIDESZ-KDNP frakció egyik tagjának új munkahelye nem teszi lehetővé, hogy délután háromra odaérjen a testületi ülésre. Emiatt a jövőben 17 órai kezdést javasoltak.
Dr Turi György polgármester a javaslattal szemben azzal érvelt, hogy a képviselők a munkájukért tiszteletdíjat kapnak, ami magasabb, mint az átlagbér. Ezért elvárható, hogy havonta egyszer megjelenjenek időben a testületi ülésen. A késői kezdés nagy teher a hivatal dolgozóinak is, akiknek 16 órakor lejár a munkaidejük, és utána még egy óra a testületi ülés megkezdése. (Ráadásul helyi szervezetek képviselői, intézményvezetők és külsős meghívottak, pl. reménybeli befektetők is részt vesznek a testületi üléseken)
Az előterjesztők ragaszkodtak a javaslatukhoz, hogy a testületi és bizottsági ülések is 17 órakor kezdődjenek. Háncs Károly megjegyezte, hogy a képviselők a tiszteletdíjukon felül jogosultak a kiesett munkaidejükre járó munkabér pótlására is, de ennek ellenére támogatta a kezdeményezést.
Dr Turi György polgármester elmondta, hogy 22 éve minden képviselő meg tudta oldani a megjelenést, ha esetleg késéssel is, nem tartja indokoltnak a változtatást egy ember miatt. Kompromisszumként javasolta, hogy az előre tervezhető rendes ülések kezdő időpontja maradjon 15 óra, a rendkívüli ülések rövid határidejük és kevés napirendjük miatt kezdődhessenek 17 órakor.
Kiss Ottó és Bella Rudolf képviselők szerint a polgármester nem ismeri a versenyszférát, ahol a vállalkozónak és az alkalmazottnak is folyamatosan jelen kell lenniük.
A képviselők a kompromisszumos javaslatot is elutasítva 7/5 arányban elfogadták az új időpontot. Ez azt jelenti, hogy a közmeghallgatást is tartalmazó május végi testületi ülés is már 17 órakor fog kezdódni.

Címkék: önkormányzat, csorna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból