Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 18. 10:58, szerda | Helyi
Forrás: Csorna Város Önkormányzata

Miről tárgyal hétfőn a csornai testület?

Miről tárgyal hétfőn a csornai testület?

A testületi ülés három napirendjének előterjesztéseiből adunk összefoglalót.

A Molnár TV Kft ügyvezetője Molnár Ferenc levélben kérte, hogy a képviselő-testület vizsgálja ki azt, hogy a társaság 2011. november havi teljesítése az önkormányzattal fennálló szerződésnek megfelelő volt-e. Az ügyvezető levelével megkereste polgármestert, a Jogi és Ügyrendi Bizottságot, valamint a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottságot is. Az ügyvezető szerint Dr. Turi György polgármester jogtalanul járt el a novemberi teljesítés- igazolás aláírásának megtagadásával, mivel a szerződésben foglaltakat a Molnár TV Kft. teljesítette, így a cég jogosult a november havi vállalkozói díjra. A testület döntését kezdeményezik a vitás ügyben.

Egy másik előterjesztés szerint Horváth Péter jegyző a kinevezése óta eltelt időben több működtetési problémával találkozott, amik szerinte a jelenlegi működési körülmények között nem javíthatók.A hivatal vezetőjeként a gazdaságosság és hatékonyság érdekében megoldási javaslatot készít elő a működési problémák megszüntetésére, illetve azok enyhítésére. Információszerzés céljából hasonló méretű feladatellátással működő önkormányzatokkal (Kapuvár, Mosonmagyaróvár) vették fel a kapcsolatot, valamint nyugat-dunántúli kisvárosok honlapján elérhető információk révén tájékozódtak a témában.Személyes egyeztetés keretében tájékoztatást kértek Kapuvár Város Polgármesterétől, majd a KAPUKOM Kft. ügyvezetőjétől a városüzemeltetési feladatok ellátásának ottani módjáról.
A tárgyalások és az előzetes tájékozódás alapján szerzett információk birtokában indította el a jegyző a konkrét adatgyűjtést a városüzemeltetés érintett területeire vonatkozóan a 2011-es év adatait felhasználva. A városüzemeltető cég létrehozására koncepciót készítettek, amely tartalmazza a jelenlegi feladatellátást és a jövőbeni lehetséges megvalósítást, illetve annak ütemezését.
A koncepcióban szereplő feladatok jövőbeni megvalósítását a Vilmos Park Egészségturisztikai Kft. tevékenységi körének bővítésével javasolják.
A városüzemeltetés olyan terület, amelyen keresztül a lakosság legtöbbször és legközvetlenebbül érintkezik az önkormányzat tevékenységével és ez alapján ítéli meg az önkormányzat működését.
Ha a városüzemeltető cég létrehozására előterjesztett koncepciót támogatja a testület, akkor cég beindításával kapcsolatos költségek az önkormányzat 2012. évi költségvetésének tervezésénél beépítésre kerülhetnek, és a képviselő-testület februári ülésére teljeskörűen kidolgozott anyagot terjesztenek elő.
És akkor újra lesz BAUKOM? (szerk)

A GYSEV Zrt is tájékoztatást ad Csornán folytatott tevékenységéről az önkormányzatnak.A GYSEV Zrt jelenleg Csornán zajló tevékenységei:
A vasúti forgalom Csorna központtal működik, melyhez 68 km, 9 állomás tartozik (Ikrény, Enese, Kóny, Csorna, Rábatamási, Kapuvár, Petőháza, Fertőszentmiklós, Pinnye). Csornáról kezelik a vasúti közlekedés infrastruktúráját, a biztosítóberendezéseket, az építmények és a pálya fenntartását, a távközlést. A személyszállítást ebben a körzetben Csorna központtal végzik, Fertőszentmiklós, Kapuvár, Csorna és Répcelak telephelyekkel, a GYSEV Cargo a teherszállítást végzi a csornai árufuvarozási körzetben (Csorna Kapuvár, Fertőszentmiklós telephelyekkel)


Jelentkező feladatok:
• Személyszállító vonatpárok száma:
Irány hétköznap hétvégén
Sopron – Csorna – Győr: 21 19
Csorna – Szombathely: 15 13
Csorna – Hegyeshalom: 8 8
Csorna – Pápa: 10 9
összesen: 54 49


• Teherszállítás:
A teherszállítás szintén meghatározó Csornán.
2010 2011
Teherszállító vonatok száma: 1.152 1.055

Az egyik legnagyobb probléma a 86-os főutat sokszor lezáró sorompó.
A tehervonatok összeállítása az állomás győri oldalán történik, akkor végzik a soproni oldalon, ha ez műszakilag indokolt, vagy szükséges. Sorompókezelés nagy számban személyszállító vonatok mennyisége miatt van. Személyszállító vonat közlekedése miatt 4:27 – 23:35 órák között 72 vonatnak kell ezt a sorompót kezelni. Ez 4 perces zárási időt figyelembe véve 288 perc naponta. Az itt közlekedő IC –k mozdonyainak körbejárása, illetve vonatra járása miatt 12 alkalommal kell sorompót kezelni. Egy zárásra átlagosan 5 perc számolható, ami újabb 60 perc. A vezetőállás csere közbeni felnyitás gyakorlati tapasztalat szerint nem szerencsés, mert a rövid időn belüli újabb zárás miatt sok csapórúd törés volt.
A tehervonatok közlekedésekor is számolhatunk vonatonként 4 perces zárási idővel.
A vonatközlekedés miatti lezárást optimalizálni lehetne, ha vonat által vezérelt sorompókezelés valósulna meg.
Pályavasúti Üzletág Infrastruktúra részéről jelentkező feladatok:
Csorna állomás közforgalmú rakterületei és Erzsébet királyné út közötti szakasz kátyúzását tervezik, mely megvalósulása esetén a parkoló megközelítése javul.
Peron burkolat javítás a lejárólépcső mellett a III. sz. vágány irányába, valamint peronburkolat süllyedés javítása, botlásveszélyek megszüntetése érdekében.
86.sz. úti vasúti átjáró átépítése, mert az átjáró burkolata jelen állapotában gyakori karbantartást igényel, mely az út forgalmának korlátozásával jár. Az átépítés után várhatóan hosszú időre az üzembiztos, komfortos áthaladás lesz biztosítva.
Jövőbeni tervek a csornai állomáson:
A GYSEV CARGO Zrt. hosszú távú terveiben nagy súlyban szerepel, hogy az észak-dél irányú és főként 86-os közúton lebonyolódó teherforgalmat a közútról a vasútra terelje át. Ennek a forgalomnak, és a már meglévő nyugat-kelet irányú forgalomnak a lebonyolításában nagy szerep hárul Csorna állomásra. Hogy a GYSEV CARGO terveiből adódó többlet feladat sikeres elvégzésének a GYSEV Zrt. meg tudjon felelni, ezért tervezik Csorna állomást is bővíteni és alkalmassá kell tenni a fordítókorong szerepre. Hogy ennek megfeleljen, úgy a terveink szerint az állomást a pápai vonal melletti területen – síktolatásra berendezett vágányhálózattal – bővítenék.
Azonban nem elég a feldolgozó állomás megfelelő kapacitását kialakítani, hanem szükséges az oda, illetve az onnan elhordó vonalakat is alkalmassá tenni a megnövekedő feladatnak, ezért tervezik a 16-os vonal villamosítását, vonalkorszerűsítését.

Címkék: önkormányzat, csorna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.