Városlista
2020. október 23, péntek - Gyöngyi

Hírek

2019. Március 24. 16:54, vasárnap | PR
Forrás: Infogyőr

Mit érdemes tudni a dezodorokról?

Mit érdemes tudni a dezodorokról?

Az első dezodor 1888-as megjelenése óta eltelt bő egy évszázad, megváltoztak az összetevők, az illatok, a célok.

Merthogy ezdetben teljesen más célt szolgált a dezodor, mint napjainkban, erről lesz szó kicsit részletesebben.

Miért jó a dezodor?

A hónaljunk kellemetlen szagáért az ott élő és tenyésző baktériumok a felelősek. A hónaljban fehérje és zsír termelődik, ami tökéletes táptalaja a baktériumoknak, amik izzadás alkalmával jelentkeznek először. Az izzadás, a fehérje- és a zsírtermelés egy természetes folyamat. Az izzadás szabályozza a testünk hőmérsékletét, ezért nem hevül túl a testünk egy nyári napon.

A dezodorok célja az, hogy antibakteriális hatóanyag segítségével visszaszorítsák a baktériumok szaporodását, ezáltal akadályozzák a kellemetlen testszag kialakulását. Melyek azok az anyagok, amik gátolják a baktérium-tenyészet kialakulását a hónaljunkban? Például az ezüst-citrát vagy az oktenidin-hidroklorid. Ezek a vegyületek nem egyenlőek a sokak által rettegett alumínium sókkal, vagyis nem gátolják a testünk természetes izzadását. Izzadni egészséges, a dezodor pedig ezt segíti elő, épp csak megakadályozza a baktériumok által keletkezett testszag kialakulását.

Hogyan válasszunk megfelelő készítményt?

A kérdést lehet így kellett volna feltenni: mesterséges vagy természetes eredetű készítményt pártolunk-e? A mesterséges szerek ellenzőinek az az érve, hogy ezek az anyagok hosszú évtizedek alatt felhalmozódhatnak a testünkben, amik maradandó károsodást is okozhatnak. Ezt leginkább az izzadásgátló dezodorokról gondolják, mert ezek tartalmazzák az izzadást gátló vegyületeket. Az alumíniumsók olyan betegségek kialakulásához vezethetnek, mint a mellrák vagy az Alzheimer-kór.

De az eddigi kutatások azt bizonyították, hogy a betegségek kialakulása és a mesterséges vegyületek között nincs közvetlen kapcsolat, több egyéb tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a fentebb megemlített betegségek kialakuljanak (pl.: genetikai hajlam). Vagyis a választásunk:
● Essen a dezodorokra, ha tartunk az izzadásgátlókban található alumínium sóktól.
● Legyen golyós vagy stift típusú a dezodor, ha a környezet védelmét szem előtt tartjuk. A Spray típusú dezodorok ugyanis tartalmazhatnak a légkörre ártalmas hajtógázokat.
● Legyen körültekintő, mert így is van néhány vegyület, amit jobb, ha mindenképp elkerülünk (pl.: formaldehid, triklozán). Igyekezzünk klinikailag tesztelt árut vásárolni.
● Figyeljünk arra is, hogy a kiválasztott termék okoz-e bőrirritációt!

Természetesen a Potompénz webáruház kínálatában találhatnak a dezodorok és izzadásgátlók helyett alternatív megoldásokat is. Ilyen lehet a szódabikarbóna, ami bizonyítottan baktériumölő hatással bír. Ha a bőrünkre szárazon vagy vízzel keverve felvisszük, a hatás ugyanaz lesz, csak illatanyagok nélkül. A maradékot pedig a háztartásunk takarításakor is fel tudjuk használni!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 09. 11:35, péntek | PR

Mi a stílus? Hogyan legyünk stílusosak?

A stílus, a divatos öltözködés egy kiforrott személyiséget takar.

2020. Október 09. 11:29, péntek | PR

Hogyan kerülhetjük el a gyors bőröregedést?

A bőr öregedését ugyan nem kerülhetjük el, de magát az öregedési folyamatot jelentősen lelassíthatjuk.

2020. Október 09. 11:24, péntek | PR

A legjobb tippek a dohányzásról való leszokáshoz

Készen áll a leszokásra? Íme a legfontosabb tippjeink, amelyek segítenek a siker útján.

2020. Szeptember 30. 10:13, szerda | PR

Hogyan erősíti a játékosokat a szerencsejáték ipar tokenizálódása

Az online szerencsejáték iparága az elmúlt évtizedben szárnyalt.