Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2019. Március 24. 16:54, vasárnap | PR
Forrás: Infogyőr

Mit érdemes tudni a dezodorokról?

Mit érdemes tudni a dezodorokról?

Az első dezodor 1888-as megjelenése óta eltelt bő egy évszázad, megváltoztak az összetevők, az illatok, a célok.

Merthogy ezdetben teljesen más célt szolgált a dezodor, mint napjainkban, erről lesz szó kicsit részletesebben.

Miért jó a dezodor?

A hónaljunk kellemetlen szagáért az ott élő és tenyésző baktériumok a felelősek. A hónaljban fehérje és zsír termelődik, ami tökéletes táptalaja a baktériumoknak, amik izzadás alkalmával jelentkeznek először. Az izzadás, a fehérje- és a zsírtermelés egy természetes folyamat. Az izzadás szabályozza a testünk hőmérsékletét, ezért nem hevül túl a testünk egy nyári napon.

A dezodorok célja az, hogy antibakteriális hatóanyag segítségével visszaszorítsák a baktériumok szaporodását, ezáltal akadályozzák a kellemetlen testszag kialakulását. Melyek azok az anyagok, amik gátolják a baktérium-tenyészet kialakulását a hónaljunkban? Például az ezüst-citrát vagy az oktenidin-hidroklorid. Ezek a vegyületek nem egyenlőek a sokak által rettegett alumínium sókkal, vagyis nem gátolják a testünk természetes izzadását. Izzadni egészséges, a dezodor pedig ezt segíti elő, épp csak megakadályozza a baktériumok által keletkezett testszag kialakulását.

Hogyan válasszunk megfelelő készítményt?

A kérdést lehet így kellett volna feltenni: mesterséges vagy természetes eredetű készítményt pártolunk-e? A mesterséges szerek ellenzőinek az az érve, hogy ezek az anyagok hosszú évtizedek alatt felhalmozódhatnak a testünkben, amik maradandó károsodást is okozhatnak. Ezt leginkább az izzadásgátló dezodorokról gondolják, mert ezek tartalmazzák az izzadást gátló vegyületeket. Az alumíniumsók olyan betegségek kialakulásához vezethetnek, mint a mellrák vagy az Alzheimer-kór.

De az eddigi kutatások azt bizonyították, hogy a betegségek kialakulása és a mesterséges vegyületek között nincs közvetlen kapcsolat, több egyéb tényezőnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a fentebb megemlített betegségek kialakuljanak (pl.: genetikai hajlam). Vagyis a választásunk:
● Essen a dezodorokra, ha tartunk az izzadásgátlókban található alumínium sóktól.
● Legyen golyós vagy stift típusú a dezodor, ha a környezet védelmét szem előtt tartjuk. A Spray típusú dezodorok ugyanis tartalmazhatnak a légkörre ártalmas hajtógázokat.
● Legyen körültekintő, mert így is van néhány vegyület, amit jobb, ha mindenképp elkerülünk (pl.: formaldehid, triklozán). Igyekezzünk klinikailag tesztelt árut vásárolni.
● Figyeljünk arra is, hogy a kiválasztott termék okoz-e bőrirritációt!

Természetesen a Potompénz webáruház kínálatában találhatnak a dezodorok és izzadásgátlók helyett alternatív megoldásokat is. Ilyen lehet a szódabikarbóna, ami bizonyítottan baktériumölő hatással bír. Ha a bőrünkre szárazon vagy vízzel keverve felvisszük, a hatás ugyanaz lesz, csak illatanyagok nélkül. A maradékot pedig a háztartásunk takarításakor is fel tudjuk használni!

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Július 23. 15:00, kedd | PR

Hogyan válasszunk karikagyűrűt?

Mikor felmerül a házasság kérdése, szinte azonnal szerepet kapnak a gondolatokban a lehetséges helyszínek, a viselendő ruhák és ékszerek, a vendéglista és természetesen a karikagyűrűk beszerzésének gondolata.

2019. Július 16. 13:39, kedd | PR

Szigorú minőségi szabályozás a siker kulcsa

A Jánosik és Társai Kft. tavalyi árbevétele meghaladta a 14 milliárd forintot. Az idén is több mint 14 milliárd forint bevételt terveznek.

2019. Június 27. 16:00, csütörtök | PR

Konyhai eszközök, konyhai szokások, na de mekkora a konyhája?

Egy konyha berendezése rengeteg tényezőtől függhet.