Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 17. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Mit hozott a gyógyszerárváltozás?

Mit hozott a gyógyszerárváltozás?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint egyelőre nincs gyógyszerhiány, és kígyózó sorok sem állnak a patikákban az október elsejei árváltozások miatt.

Az állam az olcsóbb szereket támogatja, szakértők szerint ezért több nagy gyógyszercég veszteségeket könyvelhet el. Az OEP hangsúlyozza, az emberek kiadásai nem nőnek, ha bevált gyógyszerük helyett olcsóbb készítményt vesznek. A patikusok szerint viszont növekedtek a betegterhek, és attól tartanak, nem mindenki juthat majd hozzá a felírt gyógyszeréhez.

Hiába ajánlja az olcsóbb de azonos hatóanyagú pirulát a gyógyszerész, sokan inkább a bevált gyógyszerekhez ragaszkodnak, még akkor is, ha az drágább. Október elsejétől 536 gyógyszerért kevesebbet, 1500 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban. „Mindenképpen nőttek a betegterhek” – mondta a hírTV-nek Szalai Margit, a Viktória-Med Gyógyszertár gyógyszerésze.

Komáromi Zoltán háziorvos az azonos hatóanyagú, de olcsóbb termékeket ajánlja pácienseinek. Az új gyógyszer azonban eddig nem tapasztalt mellékhatásokat okozhat. „Az adott gyógyszerhatóanyag nem mindig ugyanabban az ütembe szívódik fel. Egy gyorsabban felszívódó gyógyszer esetleg mellékhatásokat okozhat egy olyan betegnek, aki az előző hónapokban megszokta, hogy egy lassabban felszívódó, ugyanolyan hatóanyag-mennyiségű gyógyszert szed” – fogalmazta meg Komáromi Zoltán háziorvos.

Az árváltozás egyes gyógyszereknél egy-két forint, másoknál viszont több ezer. A gyakran felírt készítményeknél, például a vérnyomáscsökkentőknél vagy a fájdalomcsillapítóknál az OEP szerint van olcsóbb, azonos hatóanyagú alternatíva. „1500 készítménynek emelkedett a térítési díja, viszont hangsúlyozom, hogy minden egyes esetben van olcsóbb alternatíva, amit a beteg kedvezőbb áron tud megvenni a gyógyszertárban” – mondta Bidló Judit, az OEP ártámogatási főosztályvezetője.

A medicinák új árára a gyártók úgy tettek ajánlatot az egészségbiztosítónak, hogy nem ismerték egymás ajánlatát. „Az OEP által a gyógyszertámogatásra fordított összeg már az idei évben is megtakarítást fog okozni. Ez nagyságrendileg 20 milliárd forintra tehető, de egy teljes évben 80 milliárd is lehet” – szögezte le Horváth-Sziklai Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara országos ügyviteli vezetője.

A támogatotti körből csak néhány gyógyszer került ki. Közgyógyellátás keretében 4500 termék érhető el térítésmentesen. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére