Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Február 16. 16:32, kedd | Helyi
Forrás: Papp József

Mit szólnak a rábaközi polgármesterek a hivatalok megszüntetéséhez?

Mit szólnak a rábaközi polgármesterek a hivatalok megszüntetéséhez?

Körkérdés a polgármesterekhez és az országgyűlési képviselőhöz.

Ma a következő levelet küldtük el a Rábaköz polgármestereinek és országgyűlési képviselőjének:

Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Országgyűlési Képviselő Úr!

Az elmúlt napokban az országos sajtóban is visszhangot kapott a „Hatékony helyi közigazgatás” című nem nyilvános stratégiai elemzés. A sajtó mellett a polgármesterek is élénken érdeklődnek az anyagban megfogalmazottak iránt, sokan megkapták már más kollégáiktól, értelmezték, vitatták a tartalmát. Az anyagot, ami szerkesztőségünkhöz is eljutott, levelem mellékleteként megküldöm. Az alábbiakban a stratégia legsúlyosabb mondatait olvashatja, amiket kigyűjtöttem a 12 oldalas anyagból:

„A kormány eltökéltségének és hosszútávon gondolkodás képességének köszönhetően megkezdődött és tervezett módon halad a közigazgatási rendszer hatékony átalakítása. Az alábbi stratégiai elemzés feladata, hogy a kormány számára olyan irányvonalat javasoljon, melynek követése esetén hatékonyabban működjön a helyi közigazgatás Magyarországon.

A hatékony és az alacsony költségű működés eszközei a szabványosítás, a kontroll és a centralizálás.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem az önkormányzat mint politikai rendszer megszűnéséről van szó. Az (polgármester, képviselő-testület) változatlanul megmarad, csak a jelenleg hozzá kapcsoló helyi hivatali tevékenység centralizálásáról (kis és közepes hivatal esetén megszűnéséről) van szó.

Az első lépés az ASP-n keresztüli kontroll, a második lépés a központi ellenjegyzés. A harmadik lépés a döntéshozó és a végrehajtó teljes szétválasztása. Jelenleg a vezető korrupciójához a saját beosztottai „asszisztálnak”. Amennyiben a polgármester és a képviselő-testület elveszti „hátországát”, nem lesz képes a korrupció kivitelezésére.

A KLIK létrejötte egy pilot programnak tekinthető a helyi közigazgatás átalakítására.

A vezetők jogai korlátozódnak, elvesztik hatalmukat, hivatali hátországukat és ezzel együtt a korrupciós lehetőségeiket. A hivatali dolgozók pedig elveszítik a munkahelyüket. Az elérhető gazdasági és politikai előnyökért nekik kell fizetni.

FONTOS! Az ASP szerződések megkötése idején a polgármestereknek ne legyen tudomásuk a bevezetés következő fázisa, azaz a hivatal kiszervezési célokról.

Egyértelmű, hogy a központi ASP bevezetése óriási feladatot fog az ügyintézőkre róni. Ráadásul a hivatal kiszervezésének ők lesznek a legnagyobb vesztesei, hiszen elbocsátásuk esetén a speciális szaktudásuk a vállalkozói körben értéktelen.”

Fontos tudnunk, hogy a Rábaköz önkormányzati vezetői és országgyűlési képviselője mit gondolnak az önkormányzatiság, a közigazgatás jövőjéről. A fentiekkel kapcsolatban ezért a Rábaköz polgármestereit és országgyűlési képviselőjét kérdezem.

Egyetért-e közigazgatás teljes centralizációjával az Önkormányzati Alkalmazásközpont (ASP) keretében?

A közigazgatás átszervezése tekintetében Ön is követendő mintaprojektnek tekinti-e a KLIK-et?

Egyetért-e az anyag azon gondolatával, hogy a magyarországi korrupció legfontosabb szereplői a polgármesterek? Megszüntethető-e úgy a korrupció, hogy hogy a polgármesterekről a közigazgatás centralizálásával leválasztják a nekik „asszisztáló” hivatali apparátust?

Egyetért-e azzal, hogy a magyar közigazgatásban a kis és közepes hivatalok megszüntetésével kell spórolni, ami 5-10.000 közigazgatási szakember munkahelyének elvesztésével jár?

Kérem, hogy kérdéseimre február 19. péntek 12 óráig erre az email címre küldje meg a válaszait.

Eddig a levél. Hogy miért hozzuk nyilvánosságra elküldése után, még a válaszok megérkezése előtt? Egyrészt úgy gondoljuk, hogy mindenkinek joga van tudni azokról a tervekről, amik közvetlenül érintik az életüket. Az anyag tartalma alapján a Rábaközben még a csornai és a kapuvári hivatalok további működése is bizonytalan, az összes többit megszüntetnék. Másrészt kíváncsiak vagyunk, hány címzettől kapunk választ a nyilvánosság előtt feltett kérdéseinkre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei