Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Április 25. 09:27, vasárnap | PR
Forrás: (x)

Mivel fűtsem a lakásomat?

Mivel fűtsem a lakásomat?

Miután a fűtési szezon általában 7-8 hónapig is eltart, így kétszer is érdemes meggondolni, hogy mivel fűtjük otthonunkat.

Manapság számos korszerű és gazdaságos fűtési rendszer közül választhatunk, amelyek kevesebb energiafelhasználással érik el a kívánt hőmérsékletet. Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy számunkra melyik a legideálisabb rendszer, mindenképp kérjük szakember segítségét. Lássuk, hogy melyek napjaink legnépszerűbb fűtési megoldásai!

A kondenzációs gázkazán

Magyarországon igen nagyfokú a gázhálózat kiépítettsége, így nem meglepő, hogy a legelterjedtebb és legnépszerűbb fűtési mód a gázkazánnal működő központi fűtés. 2015 óta jogszabály határozza meg, hogy új építésű rendszerekbe kizárólag kondenzációs technológiájú készülékeket lehet beüzemelni. Készülékcserék esetén van még némi kibúvó a kondenzációs kazánok telepítése alól, de évről évre kisebb mértékű a hagyományos kéményes kazánok beépítése. A változás legfőbb célja az energiafelhasználás csökkentése, de az új kondenzációs technológia biztonsági szempontból is jelentős előnyökkel jár.

A kondenzációs kazánok zárt égésterűek, így az égéshez szükséges levegőt nem a beltérből nyerik. Koaxiális (cső a csőben) kéményrendszeren keresztül a kültérből érkezik az égéshez szükséges levegő és oda is távozik egy ventilátor segítségével. Ezáltal a lakás légtere hermetikusan el van zárva az égőtértől, aminek köszönhetően gyakorlatilag nullára csökkenthetjük a szén-monoxid balesetek esélyét.

A kondenzációs gázkazán a hagyományos készülékekkel ellentétben az égéstermék mellett ugyancsak keletkező vízgőzt lecsapatja, és felhasználja az abban található nagy mennyiségű hőenergiát. Így sokkal jobb hatásfokkal üzemelnek, aminek köszönhetően jelentős anyagi megtakarítást érhetünk el.

A kondenzációs kombi gázkazánok a fűtés mellett kiválóan alkalmasak használati melegvíz előállítására is. További hatalmas előnyük, hogy szinte bárhová beüzemelhetők, ahol a füstgáz elvezetését megtudják oldani. A kombi gázkazánok lakásba, házba egyaránt ideális és praktikus megoldásnak bizonyulnak. A Kazán WebShopon több tucat minőségi, jogszabályi előírásoknak megfelelő kondenzációs gázkazánt találhatunk, kollégáik pedig útmutatással is szolgálnak.

Vegyes tüzelésű kazánok

Elsősorban vidéki városokban találkozhatunk nagyobb számban az vegyes tüzelésű kazánokkal. Családi házak mai napig kedvelt fűtési technológiája. Tüzelőanyag tekintetében többféle megoldás is létezik, például szén, fa, olaj vagy akár pellet is. A szilárd tüzelésű kazánokra nem vonatkozik annyi megszorítás, mint a gázkazánokra.

Elektromos fűtési rendszerek

Léteznek olyan esetek, amikor az elektromos fűtési rendszerek kiváló alternatívának bizonyulnak. Azokon a területeken, ahol nincs bevezetve a gáz, természetesen sok választásunk nem is nagyon marad, mint az árammal történő fűtés.

A különböző elektromos konvektorok és villanybojlerek, hőtárolós kályhák vagy infrapanelek telepítése jóval olcsóbb, mint a többi fűtési rendszer kiépítése. Azonban az üzemeltetési költségek nagyobbak, mivel árammal működnek, ami drágább, mint a szilárd tüzelőanyag vagy a gáz. Ár-érték arányban a legjobb rendszerről beszélünk, emellett pofonegyszerűen szabályozhatók és egész évben hatékonyan működnek.

Hőszivattyús rendszerek

A hőszivattyús rendszer viszonylag kevésbé elterjedt, miután meglehetősen költséges egy ilyen rendszer kiépítése. A hőszivattyú a környezeti elemekből nyer hőt speciális eszközök nélkül képes oly módon, hogy közben égéstermék vagy káros anyag nem keletkezik. Tehát környezetkímélés szempontjából elmondható, hogy ez a rendszer a legkedvezőbb.

Hozzá kell tenni, hogy létezik egy-két árnyoldala is a rendszernek. Egyrészt jellemzően jóval nagyobb a helyigénye, szüksége van az épület mellet szabad területre a kültéri elemek telepítéséhez. Másrészt a szerkezet igen bonyolult, az üzemeltetéséhez pedig folyamatos áramellátásra van szükség. Gazdaságosság tekintetében akkor veszi fel a versenyt konkurenciáival, ha megtámogatjuk a működését például egy napelemes rendszerrel.

Mielőtt eldöntenénk, hogy melyik fűtési rendszert telepítjük otthonunkba, mindenképp kérjük ki szakember véleményét. Segítségükkel nagyobb esélyünk van megtalálni lakásunkba a legtökéletesebb hőszolgáltató berendezést.

Ezen a területen is történtek az évek során technológiai fejlesztések, újítások. Ilyen korszerű készülék például a faelgázosító kazán, vagy a pelletes kazán. Mindkét említett típus számos előnnyel bír a hagyományos vegyestüzelésű készülékekkel szemben, azonban üzemeltetésük sokkal nagyobb körültekintést és odafigyelést igényel. Különösen oda kell figyelni a tüzelőanyag minőségére, valamint a készülékek rendszeres karbantartására. Talán pont ezért, valamint borsos áruknak köszönhetően nem terjedtek el nagy mértékben ezek a készülékek.

Bár tény, hogy nem tükrözik korszerű rendszer benyomását, nem szabad leírni a szilárd tüzelésű kazánokat. Ugyanis a modern otthonokban is képesek költséghatékonyan és nagy hatásfokkal üzemelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák