Városlista
2020. augusztus 3, hétfő - Hermina

Hírek

2011. November 25. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

MNB: szeretjük a bankkártyákat

MNB: szeretjük a bankkártyákat

Tovább nőtt tavaly a bankszámlák száma, ezek egyre nagyobb hányada már az interneten keresztül is elérhető.

Az elszámolási forgalomban a legjelentősebb fizetési mód az átutalás, melynek forgalma 2010-ben csak kisebb mértékben nőtt – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A bankkártyák (más néven fizetési kártyák) száma jelentősen nem változott az elmúlt évben, azonban a betéti és a hitelkártyák közötti átrendeződés tovább folytatódott, azaz tovább csökkent a hitelkártyák száma. Ennek oka az elmúlt évek válsága, melynek során az új hitelkártyák kibocsátása nagymértékben lecsökkent, míg sokan a meglévő kártyájukat is visszaadták. A hazai kibocsátású kártyák jelentős része két nemzetközi kártyatársaság, a MasterCard és a Visa logóját viseli. A fizetési kártyák használata szintén átalakulóban van, miközben a kártyabirtokosok egyre többször használják vásárlásra a kártyáikat, a készpénzfelvételi tranzakciók száma csökkenésnek indult.

A bankkártyát elfogadó hálózat fejlesztése folytatódott, a készpénzfelvételi berendezések (ATM) száma kisebb, a vásárlásra alkalmas terminálok (POS) száma nagyobb mértékben nőtt. A kereskedői elfogadóhelyek számának növelése az egyre kisebb méretű üzletek bekapcsolásával folytatódott, itt azonban jelentős a lemaradás, az üzletek nagy részében továbbra sem lehet kártyával fizetni. A kártyás fizetési lehetőség kiépítését jelentősen befolyásolja a fizetésikártya-üzletágban alkalmazott bankközi jutalék (interchange) mértéke. A jutalék jelenlegi szintje mellett a kisebb kereskedők nem tudják kigazdálkodni a kártyaelfogadás költségeit, és ez a nagyobb kereskedők számára is jelentős költséggel jár.

Az elmúlt időszakban a fizetési kártyákkal kapcsolatos fontos esemény a csipmigráció ütemének jelentős gyorsulása, melynek hatására közel az összes terminál és a kártyák közel kétharmada már csipesített. Ez a folyamat kedvező hatással lehet a kártyás visszaélésekre, melyek száma azonban jelenleg sem magas. A visszaélések nagy része továbbra is a nemzetközi forgalomban, és elsősorban hamisított kártyákkal történik.

A mobiltelefonnal végrehajtott fizetési tranzakciók száma továbbra is alacsony a többi fizetési módhoz képest. A mobiltelefonos fizetésekre felhasználható egyenlegek száma tovább nőtt 2010-ben, ezeken jellemzően továbbra is átlagosan alacsony összegek állnak rendelkezésre a vásárlásra. A mobiltelefonos vásárlások száma csökkent az elmúlt évben, míg az így elköltött pénz értéke nőtt. Ezen belül a mobiltelefonnal közvetlenül összefüggő vásárlások száma csökkent, míg a szolgáltatás vásárlások száma és értéke is emelkedett.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: ATM, bankkártya

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 03. 10:57, hétfő | Belföld

Súlyosítást kér az ügyészség a Szigeten lebukott holland drogkereskedők ügyében

A kényszerintézkedés és a kiszabott büntetés súlyosítását kezdeményezték a tavalyi Sziget Fesztiválon lebukott két holland drogkereskedő ügyében - tájékoztatta Fővárosi Fellebviteli Főügyészség hétfőn az MTI-t.

2020. Augusztus 03. 09:36, hétfő | Belföld

Amíg nincs koronavírus-vakcina, csak az eddigi módon lehet védekezni

A vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ellenőrzése

2020. Augusztus 03. 09:30, hétfő | Belföld

Meghalt egy épülő házról lezuhanó ember Gyömrőn

Életét vesztette egy épülő családi ház tetőszerkezetéről lezuhanó ember Gyömrőn vasárnap - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

2020. Augusztus 03. 08:01, hétfő | Belföld

Közjegyző: a lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni!

A lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni, és bár jogász közreműködése nem kötelező, érdemes megfontolni - mondta Asbóth-Hermányi Lőrinc közjegyző az M1 csatornán vasárnap reggel.