Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Május 23. 10:51, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

MOSZ: vállalható kompromisszum a bérajánlás, de az átlagbér alatt keresőkre figyelni kell

MOSZ: vállalható kompromisszum a bérajánlás, de az átlagbér alatt keresőkre figyelni kell

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) vállalható kompromisszumnak tartja a hosszú egyeztetések után megszületett megállapodást az idei bérajánlásról, de felhívja a figyelmet: az átlagkereset alatt keresőknél a 3,1 százalékos béremelés nem ellentételezi az elmúlt években elszenvedett reálbércsökkenést.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) kedden született megállapodás az országos bérajánlásról. Az emelésről konkrét szám nincs a dokumentumban, a felek azt emelték ki: az ágazati és helyi bértárgyalásokon arra kell törekedni, hogy 2013-ban éves szinten minden kereseti kategóriában biztosítsák a nettó keresetek reálértékének megőrzését.
Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a MOSZ kifejti, hogy a megállapodásban irányadónak tekintett 2013. évi infláció ellentételezése a havi bruttó 202 000 forint alatti kereseti kategóriákban 3,1 százalékos béremelést igényel.
Ez az emelés azonban nem ellentételezi az átlagkereset alatt dolgozóknál az elmúlt években elszenvedett reálbércsökkenést - hívja fel a figyelmet a szakszervezet.
A Munkástanácsok ezért azt javasolja tisztségviselőinek, hogy a helyi bértárgyalásokon több év viszonylatában vizsgálják a munkatársak reálbérének alakulását, és ennek figyelembevételével igyekezzenek elfogadható bérmegállapodásra jutni.
A MOSZ kifejti: az elmúlt évek jövedelemadó-változásai eltérően érintették az egyes kereseti kategóriák nettó bérének nagyságát, az átlagkereset alatti körben gyakran okoztak nettó bércsökkenést. Erre tekintettel azt javasolják, hogy a bérigények megfogalmazásánál mindig vegyék figyelembe az elmúlt évek és az idei év adóváltozásainak a nettó bérekre gyakorolt hatását.
Kiemeli a szakszervezet azt is, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetésével a folyamatos műszakban, a több műszakban és a munkaidőkeretben dolgozók bruttó és nettó keresete változatlan, sőt növekvő alapbér mellett is csökkenhet. A béremelési igények megfogalmazásánál erre különösen indokolt figyelmet fordítani.
Azokon a munkahelyeken, ahol nem volt bértárgyalás, illetve ahol a munkáltató utólag adott tájékoztatást arról, hogy bérrendezést hajtott végre, a MOSZ azt javasolja, kezdeményezzék a valós konzultáción alapuló bértárgyalás lefolytatását és tájékoztassák tagságukat a szakszervezet béremelési igényéről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.