Városlista
2023. március 31, péntek - Árpád, Benjámin, Benő

Hírek

2014. November 28. 06:00, péntek | Belföld

Munkahelyi baleset, felmondás, elmaradt táppénz és iratok – Mi a teendő?

Munkahelyi baleset, felmondás, elmaradt táppénz és iratok – Mi a teendő?

Egy munkahelyi baleset után megszűnt közös megegyezéssel kérdezőnk munkaviszonya, a cég azonban nem számolt le ügyében, így a táppénze is elmaradt. Mit tehet? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Egy cégnél dolgoztam, mint kiszállító. 2014.07.30-án munkahelyi balesetem volt, melynek következtében alhasi húzódásom lett. 8.25-én, közös megegyezéssel felmondtam, de azóta sem a táppénzemet, sem a kilépő papírokat nem kaptam meg. Arra hivatkoznak, hogy késve küldték meg a munkahelyi vezetőim a baleseti jegyzőkönyvet, és csak most egy hete telefonom egyeztetünk a balesetről. Ígéretet kaptam hogy ezen a héten utalnak táppénz előleget, de nem lett ebből se semmi, csak újabb ígéret, hogy majd a jövő héten megkapom. Ez az ügymenet rendben van?
2014. 09. 12.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A rövid válaszom: nincs rendben. Bővebben: A 07.30-i balesetét követően Ön keresőképtelen. Ha ebben az évben ez még nem fordult elő Önnel, akkor a keresőképtelenség első 15 napjára a munkáltató fizet Önnek (betegszabadság), a 16. naptól kezdődően pedig a Magyar Államtól kap táppénzt. Ha a keresőképtelensége ideje alatt a munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt (ami nem felmondás), akkor a 2012. évi I. törvény (Munka Törvénykönyve/Mt.) 80. §- ának (2) bekezdése szerint „legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.” A leírása szerint a volt munkáltatója ezt a szabályt megsértette. Az igazolásokat akkor is ki kell adni, ha a betegszabadságra járó díj vagy a táppénz kifizetése bármilyen okból csúszik, mert az igazolások nélkül sem másik munkaviszonyt nem tud létesíteni, sem a munkanélküli ellátás rendszerébe nem tud bejelentkezni. Javasolom, hogy az eddigi telefonálások helyett tértivevényes, ajánlott levélben szólítsa fel a volt munkáltatóját, hogy késedelem nélkül az Önt illető összes igazolást küldje meg a lakcímére, és jelentse be, hogy az összes olyan kárát, amely amiatt érte – a felszólító levél megírásáig - és érni fogja (a levél feladását követően), hogy nem kapta meg az igazolásokat, rájuk fogja hárítani. Ha ilyen károk érik – nem tud másik munkahelyen elhelyezkedni, vagy nem kap álláskeresési járadékot – hasznos gyűjteni azokat az iratokat, hogy ezen igazolások miatt hiúsult meg a foglalkoztatása máshol, vagy hogy csak regisztrálták munkanélküliként, de nem kap ellátást, vagy nem is regisztrálták. Ha a felszólítása eredménytelen maradna, a munkahelye székhelye – vagy a tényleges munkavégzés helye szerint illetékes Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordulhat a 3 éves munkajogi elévülési időn belül.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Volein István
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 31. 09:07, péntek | Belföld

Az ársapkák megszüntetéséről beszélt Orbán Viktor

Ahogy csökken az infláció, kivezetik az ársapkákat.

2023. Március 31. 09:04, péntek | Belföld

KSH: Csökkentek az előző hónaphoz képest a termelői árak, de így is 29 %-kal nőttek

Az idén februárban az ipari termelői árak átlagosan 29,0 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

2023. Március 31. 07:50, péntek | Belföld

BKK: április 1-től ismét jár a fogaskerekű

Április 1-től, szombattól újra jár a fogaskerekű - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-t.