Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2014. Augusztus 13. 06:00, szerda | Belföld

Munkaviszony, munkanélküli, gyed, családtámogatás – jogász válaszol

Munkaviszony, munkanélküli, gyed, családtámogatás – jogász válaszol

Családtámogatási segély, gyed, gyermekgondozási ellátás, egyebek közt ezeket járja végig következő válaszában az onlinejogsebesz.hu. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Onlinejogsebész!

2012. június 29.-én született meg első gyermekem. 2012 április 1-től 30-ig táppénzen voltam, majd május 1-től munkanélkülin a szülésig. Előtte közel 10 évig folyamatos munkaviszonyom volt. Munkahelyemen határozott idejű szerződésem volt, melyet nem hosszabbítottak meg, amikor kiderült, hogy gyermeket várok. 2014 decemberében születik második gyermekem. Arról szeretnék érdeklődni, hogy most milyen ellátásra vagyok jogosult. Segítségét előre is köszönöm!

2014. 06. 22.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Megszületendő gyermekére egyfelől jogosult 1 összegű anyasági támogatásra.
2014. január 1-jén hatályba lépett módosítás eredményeképpen a családtámogatási ellátásra azaz gyermekgondozási segélyre jogosult az első gyermek után annak 3 éves koráig és 2014. január 1-jét követően – a jogszabály módosítás eredményeképpen - újabb gyermek után.
Gyedre első gyermek után lehet jogosult, mivel gyermeke születése előtt 2 éven belül, ahogy írta legalább 365 napon belül biztosított volt. A gyedet munkáltatója hiányában az illetékes munkaügyi központnál igényelheti a gyes lejártát követő naptól. A gyedet visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet igényelni.
Annak az eldöntése, hogy tényleges jogosult lesz-e a gyed-re annak a pontos adatnak az ismerete dönti el, hogy pontosan mikor szűnt meg a munkaviszonya és hogy jogosult volt-e terhességi gyermekágyi segélyre, mivel a gyesre való jogosultság feltétele az előzetes biztosítási idő.
A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 30. 12:49, szerda | Belföld

Szijjártó: nagy győzelem, hogy az Európai Bíróság megállapította a paksi bővítés jogszerűségét

Nagy győzelem Magyarország számára, hogy az Európai Bíróság az osztrák keresetet elutasítva szerdán megállapította, hogy a paksi bővítés minden szempontból megfelel a közösségi szabályoknak.

2022. November 30. 12:46, szerda | Belföld

Csaknem 20 ezer milliárd forintba kerülne a magyar lakásállomány energetikai felújítása

A teljes magyar lakóingatlanállomány költségoptimalizált energetikai felújítása októberi árakon számolva 18-19 ezer milliárd forintba kerülne - derül ki a Takarék Indexből.

2022. November 30. 12:45, szerda | Belföld

KSH: októberben 41,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

2022. November 30. 09:15, szerda | Belföld

Használtautó-hirdetésekből választotta ki áldozatait a katalizátortolvaj

Rendvédelmi szerv korábban leselejtezett járművével ment ráadásul lopni, hogy kisebb eséllyel állítsák meg az úton.