Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Június 26. 10:00, péntek | Helyi

Múzeumok éjszakája Csornán

Múzeumok éjszakája Csornán

Összefoglaló a rendezvényről

A Múzeumok Éjszakája a hagyományokat követve idén is a június 24-ét, Keresztelő Szent János születésének napját megelőző szombaton szervezték meg az ország valamennyi muzeális intézményében. A legrövidebb éjszaka, a napforduló misztériuma már az antik időktől foglalkoztatja az embereket, így ezen az éjszakán a különben ragyogó világítású épületben elsötétültek a termek, s mécsesek imbolygó fénye világította csak meg a műtárgyakat, amelyeket így más formában, más hangulatban ismerhettünk meg.

A gazdag programok nyitóeseménye Heiter Róbert Gottfried prelátusi titkár vezetése volt a premontrei prépostságban. Az „Ott túl a rácson...” című vezetés során Gottfried atya közérthető stílusban a szerzetesi életeszmény szépségeit mutatta be, de megvilágította a rend alapításának körülményeit, kirajzolódott előttünk Szent Norbert személyisége, illetve az ő útkereső követőinek sorsa, és a csornai apátság története is az 1180-as évektől napjainkig. A tudós tanítórend ritkán látható konventi lakrészébe is bepillantást nyerhettünk.

17 órakor „Kikelet, kikelet...” címmel nyílt új időszaki kiállítás a múzeum kamaratermében. Az ünnepélyes megnyitón a Hunyadi János Gimnázium Búzacsíra Népdalkörének rövid műsora után Szalayné Galambosi Tímea köszöntötte a vendégeket, és az alkotó népművészeket, majd Csorna Város Önkormányzatának részéről Bella Imréné önkormányzati képviselő fejezte ki örömét, hogy az intézmény kiállítóhelyként is múzeumi szintű kiállításokkal, programokkal várja a vendégeit, akik új és új értékekkel ismerkedhetnek meg ünnepeken és hétköznapokon egyaránt. A múzeum, a közös kulturális örökség bemutatásával, a gyönyörködtető és tanító kikapcsolódáson túlmenően, erősíti a lokálpatrióta szemléletet és közösségformáló erőként is hat. A kiállítás szakmai megnyitása V. Szalontay Judit néprajzkutató, a múzeum egykori igazgatójának tárlatvezetése keretében történt meg. A rábaközi népművészeknek a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum és a Kisalföld Kultúrájáért Egyesület által közösen szervezett kiállításán Ángyán Csilla és Káldi Károly fazekasok, Kasza Miklós csont- és fafaragó, Kárpáti Tiborné mézeskalácsos, Takácsné Nagy Ani hímzőművész, Tóth Ildikó és Gerencsér Zsolt kékfestők, Tóth János fafaragó, Tóthné Szalai Vali és Tóth Imre bőrművesek, Véghné Lőrincz Ágnes höveji csipkekészítő tradicionális mintakincset egyedien megfogalmazó alkotásait tekinthette meg a közönség összevetve az „egykor és ma” hasonlóságait és eltéréseit.

A megnyitó után az érdeklődőknek Véghné Lőrincz Ágnes engedett bepillantást műhelytitkaiba egy közvetlen hangulatú mesterségbemutatón.

Fél hétkor kezdődött meg a múzeum kazettás dísztermében a Csornai Bárdos Kórus évadzáró koncertje.

Este 8 órakor reneszánsz udvari zenét hallhattunk, melyhez táncház is párosult a budapesti Musica Historica együttes rendezésében. A korabeli hangszereken korhű viseletben játszó udvari muzsikusok a helyhez illő hangulatot varázsoltak, művészeti és történeti időutazásra invitálva a lelkes résztvevőket.

Kora-estétől a késő éjszakába nyúlóan háromszor tartottak gyertyafényes tárlatvezetést a múzeum munkatársai. Az első – még inkább csak félhomályba burkolózó – vezetésen Balázs Tibor helytörténész elsősorban a gyerekekhez szólt, akik a történeti kiállítás legizgalmasabb darabjain túl ismét felfedezhették a Csornai Múzeum legvágyottabb darabját, a megvilágított diorámán megjelenő V. századi diadémot. A régészeti vezérleletről, és a népvándorlás kalandos fordulatokban bővelkedő izgalmas évtizedeiről, Attila nagykirály uralkodásáról „Kincs, ami nincs” címmel beszélt Aszt Ágnes régész. A későbbi időpontokban tartott vezetésen a csodák éjszakáján az imbolygó fényből, a múlt ködéből kisejlő műtárgyakkal ismerkedtek meg a látogatók, akik azt is megtapasztalhatták, milyen felemelő érzés, amikor a műtárgyak valóban megszólalnak.

A rendezvényen mintegy 200 fő vett részt, akiknek többsége jelezte, megfogta, megérintette őt a múzeumi örökség közvetlensége és nyitottsága, így későbbi rendezvényeinkre is szívesen visszatérnek majd.


Forrás: Szalayné Galambosi Tímea, Aszt Ágnes, Balázs Tibor

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás