Városlista
2020. november 24, kedd - Emma

Hírek

2018. Július 06. 17:29, péntek | Külföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Nagyon fogynak az erdők Délkelet-Ázsiában

Nagyon fogynak az erdők Délkelet-Ázsiában

Nagyobb mértékben tűnnek el az erdőterületek Délkelet-Ázsiában, mint ezt eddig vélték.

Műholdas felvételek segítségével a kutatók megállapították, hogy 2000 óta a vártnál nagyobb mértékben zajlott erdőirtás Délkelet-Ázsia kritikus fontosságú felföldi területein - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Zhenzhong Zeng, a Princeton Egyetem kutatója, a Nature Geoscience című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy műholdas adatok és számítógépes algoritmusok alapján jutottak erre a következtetésre.

Jelentésük szerint 2000 és 2014 között 29,3 milliárd hektár területű erdő tűnt el. Ez 57 százalékkal nagyobb veszteség, mint amennyi az Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) erdőirtásra vonatkozó becslései alapján várható lenne. A legtöbb erdőt mezőgazdasági termőterület létrehozása érdekében irtották ki - emelte ki Zeng.

Mivel az erdők elnyelik a légköri szén-dioxidot, égetésük pedig növeli az üvegházhatású gázt a légkörben, az eltűnésük pusztító hatású lehet.

A szakértő szerint a hegyi térségek erdőből termőterületté válásának széles körű környezeti hatása lehet a víz és a talaj minőségére is.

Címkék: ázsia, erdő

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 24. 13:07, kedd | Külföld

Negatív teszttel rövidíthető lesz az angliai karantén

A jövő hónap közepétől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat, és negatív leletet kapnak.

2020. November 24. 12:06, kedd | Külföld

Hivatalosan is elkezdődhet a hatalomátadás folyamata Washingtonban

Washingtonban hivatalosan is megkezdődhet a hatalomátadás folyamata - erről az illetékes amerikai szövetségi hatóság vezetője levélben értesítette Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet hétfőn este.

2020. November 24. 11:04, kedd | Külföld

Már több mint 59 millió a fertőzöttek száma

A világszerte nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 59 131 816-ra emelkedett, a halálos áldozatok száma 1 395 865-re, a gyógyultaké pedig 37 853 018-ra nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint.

2020. November 24. 05:00, kedd | Külföld

Újabb vadpartikat leplezett le a rendőrség Párizsban

Tizenhat embert megbüntetett a francia rendőrség a Párizshoz közeli Joinville-le-Pont-ban egy illegális partin, amelyet ugyanabban a házban rendeztek,