Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Január 05. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Napelemeket nem, de milliárdos veszteségeket termel a csornai napelemgyár

Napelemeket nem, de milliárdos veszteségeket termel a csornai napelemgyár

Ha ez így marad, jogutód nélkül meg kell szüntetni a céget.

Műsoron van az RTL kereskedelmi televízióban a Cápák között című műsor, ahol nagy ötlethez nagy befektetés jár. Meg is adják a befektetők, részesedés fejében a kért, kialkudott pénzügyi támogatást. A pénzért tehát tulajdonrész jár a piac törvényeit követve.

Adófizetőként ugyanezt várhatnánk el. Egészségügy, oktatás, közösségi közlekedés, öregségi szociális ellátások, értékálló, kamatozó befektetések, beruházások, ezek biztosítása az állam feladata (a felsorolás persze nem teljes). A megfelelő törvények alkotása az országgyűlés feladata, a végrehajtásáért pedig a mindenkori kormány felel.

A közpénzek elköltésének cápái tehát mi magunk, az adófizető állampolgárok vagyunk. Mit válaszolnának a Cápák az RTL műsorban a csornai napelemgyár – Ecosolifer Heterojunction KFt – felelős ügyvezetőjének erre a kérdésre: Ez már egy működő cég, 2021-ben milyen eredményt ért el?
A válasz (nyilvános céginformációs adatok szerint – e-beszamolo portál)
- termelés a 2011 évi alapítás óta nem folyt
- befektetett eszközök 19,034 milliárd Forint
- eredménytartalék: mínusz 2,351 milliárd Forint
- adózott eredmény: mínusz 2,277 milliárd Forint
- értékesítés nettó árbevétele: 18,2 millió Forint
- személyi jellegű ráfordítások (bérek): 442,76 millió Forint
- Üzemi/üzleti tevékenység eredménye: mínusz 1,105 milliárd Forint
- Utolsó létszám adat 2022 december 02. 52 fő.

Mindezek a számok annak ismeretében különösen tragikusak, hogy a világban energiaválság van, Magyarországon energia-vészhelyzetet is hirdettek. Minden normális ország az alternatív energiaforrások felé fordult. Ebben a piaci helyzetben ez a napelemgyár meg a tönk szélén tántorog. Bár furcsa napelemgyárnak nevezni egy olyan épületet, amelyben nem gyártanak napelemeket. Néha hallunk megalapozatlan handabandázást világraszóló innovációról, sehol máshol nem ismert technológiáról, de valós tájékoztatás nulla. Legutóbb épp azzal kerültek be 2022 tavaszán a hírekbe, hogy hónapokig nem fizették a dolgozók bérét.
Nos a cápák válaszát el tudjuk képzelni? Még akár szórakozhatnánk is rajta, de mivel a csaknem húsz milliárdos befektetés nagy része adófizetői pénzből történt, nem biztos, hogy sok mosoly ülne ki az arcunkra.

A 2021-es évi beszámolóról készített könyvvizsgálói jelentés azt írja:
A Társaság saját tőkéje az előző évek veszteséges működése miatt 2021.12.31-én -1 009 184 ezer Ft, így nem éri el a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőke összegét. A Polgári Törvénykönyv értelmében, ha a gazdasági társaság egymást követő két teljes üzleti évben nem rendelkezik a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkének megfelelő összegű saját tőkével, és a társaság tagjai a második év számviteli törvény szerinti beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a szükséges saját tőke biztosításáról nem gondoskodnak, a gazdasági társaság köteles e határidő lejártát követő hatvan napon belül elhatározni más gazdasági társasággá való átalakulását, vagy rendelkeznie kell jogutód nélküli megszűnéséről.

Mikor lesz ezért felelős valaki? Meddig lehet ezt még fenntartani? Megtérül-e valaha ez a beruházás?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!

2024. Április 24. 13:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Szilban

Te Szedd!

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei