Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Október 10. 16:12, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Navracsics Tibor: a vidéket jobb közszolgáltatásokkal, a városokat több nyugalommal kell ellátni

Navracsics Tibor: a vidéket jobb közszolgáltatásokkal, a városokat több nyugalommal kell ellátni

"Az ország alapvetően vidéken van"; a vidéket jobb közszolgálatásokkal, a városokat több nyugalommal kell ellátni - erről beszélt a területfejlesztési miniszter a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Vidék Konferencia 2023 elnevezésű rendezvényén kedden Budapesten.

Vidékre az élhetőség, a nyugalom miatt költöznek ki az emberek, míg a városok a közszolgáltatások magasabb színvonala miatt vonzóak, ezt kell egyensúlyba hozni - jelentette ki Navracsics Tibor a Várkert Bazárban. Megjegyezte ugyanakkor: jellemző, hogy valaki a nyugalom miatt kiköltözik vidékre, majd követelni kezdi azokat a fejlesztéseket, amelyek megfosztják a nyugalomtól.

A miniszter a készülő területfejlesztési törvény új koncepciójáról azt mondta, a létrehozandó területfejlesztési alap kiszámíthatóvá tenné a programok végrehajtását, a kormányhivatalokhoz rendelt, ügynökség típusú területfejlesztési szolgálat pedig az önkormányzatokat segítené.

Meg kell ágyazni a térségi gondolkodásnak, az egyes régiókra, városokra koncentráló fejlesztéspolitika kell - hangsúlyozta Navracsics Tibor. Hozzáfűzte, egy város nem tudja magával húzni a térséget, ez világosan látszik Budapest és Pest vármegye példáján.

Helyzetértékelésében kifejtette: van egy lassú felzárkózás az Európai Unió GDP-átlagához a régiók részéről, de ez "alacsony intenzitású és széttartó", hiszen Budapest ma már az uniós átlag 156 százalékán van, sok régió ennek csak a harmadát éri el, "lassan zárkózik fel, vagy stagnál".

A stagnálók között említette a miniszter a nyugat-dunántúli régiót, hozzátéve, a közép-dunántúli térség átvette a vezetést a nagyberuházások miatt, és a kormány tudatos ipartelepítési politikájának eredménye Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Baranya vármegye előrelépésében is látszik.

Az infrastrukturális előrelépés tekintetében nagy fejlődés volt, a határszéleken is jelentősen javult a közúti közlekedés, ami megágyaz az adott térségek ipari fejlődésének is - folytatta Navracsics Tibor. Közölte, a "nyugat-keleti fejlettségi szakadék" helyét folyamatosan az "észak-déli fejlettségi szakadék veszi át", ezért a déli régiókban fokozott fejlesztési politikára van szükség.

A demográfiai tendenciákat is érintette a miniszter, beszélt a "keletről nyugatra migrálásról", amelynek "győztese" Győr és környéke, illetve a Balaton térsége, utóbbi a Balatonhoz költözött és onnan dolgozó fehérgallérosok miatt. A szuburbanizáció nagyon előterjes volt, a kisebb városok is veszítenek népességükből és a környező települések népessége nő; de ez Budapesten látszik a leginkább, az agglomeráció erősen növekszik, minderre ráerősített a covid-járvány - magyarázta Navracsics Tibor.

Az új területfejlesztési koncepcióval kapcsolatban kitért arra, hogy új elem lenne a nagytérségi összekapcsolódás elősegítése, aminek mintaprogramja most a Dél-Dunántúlra vonatkozó komplex fejlesztési program, amely - mint jelezte - még az ősszel a kormány elé kerül. Megjegyezte, ebben együttműködésre számítanak Horvátországgal, amelynek a határ másik oldalán fekvő területe szintén "depressziós térség".

A miniszter szerint a területfejlesztésben "állami szolgáltatási minimumot", a közszolgáltatási funkciók bizonyos szintjét kell meghatározni, amire az állam garanciát vállal. A szolgáltatáshiányos részeken valamit tenni kell, vagy a közszolgáltatások szintjét emelni, vagy a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével segíteni, hogy az emberek be tudjanak jutni azokra a településekre, városokba, ahol megkapják a szükséges szolgáltatásokat - fejtette ki a tárcavezető.

Többet kell nyújtani a vidéken élőknek - szögezte le Navracsics Tibor, hozzáfűzve, ezt szolgálná a területfejlesztési szolgálat, amely azoknak az önkormányzatoknak adna segítséget, amelyek önerőből nem tudják megoldani a területfejlesztési munkát. A szolgálatnál kétirányú lenne a kommunikáció, a vármegyékből és járásokból érkező jelzéseket "becsatornáznák" a kormányzati döntésekbe.

Címkék: Navracsics Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során