Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. November 12. 07:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Nébih: az uniós átlagnál kevesebb élelmiszert dobnak ki a magyarok

Nébih: az uniós átlagnál kevesebb élelmiszert dobnak ki a magyarok

Az uniós átlagnál kevesebb élelmiszert dobnak ki a magyarok az Eurostat legfrissebb jelentése szerint - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteki közleménye.

Egy év alatt csaknem 57 millió tonna, egy főre vetítve 127 kilogramm élelmiszer végzi hulladékként. Ennek 55 százaléka a háztartásokhoz köthető: egy átlagos uniós állampolgár 70 kilogramm élelmiszert dob ki évente. A magyar háztartásokra jellemző 66 kilogramm éves fejenkénti élelmiszerhulladék-mennyiséggel hazánk az átlaghoz képest a kevésbé pazarló országok közé tartozik.

Felidézik: idéntől az EU tagállamainak kötelező adatot szolgáltatniuk az országukban keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségéről. A most közölt 2020-ra vonatkozó adatsor kiemelten fontos, ugyanis ez a viszonyítási alapja annak a globális célkitűzésnek, miszerint 2030-ig a felére kell csökkenteni a háztartásokban és a kereskedelemben keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségét.

A statisztikai adatokból kiderül: egy magyar ember az otthonában nagyjából 66 kilogramm élelmiszert dob ki évente, mely az uniós átlagnál kevesebb. A Magyarországra vonatkozó háztartási adatok forrása a Nébih Maradék nélkül programja, amely 2016 óta követi nyomon a lakosság élelmiszerpazarlását.

Az első, 2016-os adatok még egy főre vetítve 68 kilogramm éves élelmiszerhulladékot, ebből 33,1 kilogramm tényleges pazarlást mutattak. Utóbbi, azaz a pazarlás mértéke a 2021-es eredmények szerint 25,2 kilogrammra mérséklődött. 2016 és 2021 között tehát 24 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlás a hazai háztartásokban.

A legfrissebb felmérés - minden eddiginél több, mintegy félezer résztvevővel - jelenleg folyik, adataival a jövő év elején ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Maradék nélkül program révén a hivatal nemcsak nyomon követi az élelmiszerhulladékok mennyiségének alakulását, hanem - többek között tájékoztatókkal, oktatási anyagokkal - segíti is a háztartásokat a csökkentésben - közölték.

Címkék: élelmiszer, szemét

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.