Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. November 12. 11:56, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI - fotó:illusztráció

Negyedmilliónyian váltanak biztosítót az idei kgfb kampányban

Negyedmilliónyian váltanak biztosítót az idei kgfb kampányban

Az autósok fele, mintegy 2 millió üzembentartó válthatna kötelező gépjármű felelősségbiztosítót (kgfb) az év végén.

Közülük várhatóan 180 ezren mennek át új biztosítóhoz, további 70 ezer felmondja a jelenlegi szerződését, majd ugyanannál a biztosítónál újra megköti a kedvezőbb díj miatt - mondta Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.
Az ugyanannál a biztosítónál történő újrakötés miatt nyújtották be azt a parlament előtt lévő képviselői módosító javaslatot, amely szerint a kgfb törvény úgy módosulna, hogy a meglévő ügyfelek nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe, mint az új ügyfelek.

Papp Lajos a célt üdvözlendőnek tartotta, de nem szerencsés az, ha egy képviselő nyújtja be a egyéni indítványt, mivel így nem kötelező a szakmai konzultáció. Az sem szerencsés, ha egy liberalizált piac díjaiba belenyúl az állam, bár a kötelező biztosításnál jogában áll meghatározni annak a kereteit - tette hozzá az elnök.

Az idei kampány különlegessége, hogy megjelennek a csődbe jutott román Astra Biztosító magyarországi fióktelepének az ügyfelei is a piacon. A 160 ezer magyar Astra ügyfél közül 15 ezer válthat kgfb-t az év végével. Összesen 35 ezren nem váltottak még, akiknek - annak ellenére, hogy csak jövőre jár le a szerződésük - most jogukban áll új biztosítót választani - mondta Papp Lajos.

A 2010-től vásárolt autók kötelező biztosítása nem az év végéig, hanem a vásárlástól számított egy évig tart. A biztosítók pedig bármikor módosíthatják a kgfb díjaikat, amelyek 60 nappal később lépnek hatályba. Így az év végével váltók részére november másodikáig kellett díjat hirdetni, ezt a K&H Biztosító kivételével a többi meg is tette. A helyzet érdekessége, hogy ez a biztosító - a korábban meghirdetett díjával - a váltók 30 százalékát mondhatja magáénak - jellemezte a helyzetet az elnök.

A 15 kgfb-t is kínáló biztosító év közben 77-szer módosította tarifáit. A biztosítók arra törekszenek, hogy a díjaik kerüljenek egyensúlyba a kárkifizetéssel. Jelenleg a befolyt díjak 80 százalékát fizetik ki a károkra a biztosítók, ami túl magas arány - hangsúlyozta Cselovszki Zsolt, a FBAMSZ gépjármű szekciójának elnöke. Véleménye szerint drasztikus díjemelésre nem kell számítani, de a folyamatos enyhe díjemelés 5-6 év múlva egyensúlyba hozza a díjakat és a kárkifizetéseket.

A kgfb váltások 80 százalékát az alkuszokon keresztül rendezik az ügyfelek. Ennek oka az, hogy a kalkulátorok összehasonlíthatóvá teszik az ajánlatokat, illetve az alkuszok árgaranciát vállalnak a honlapjukon megjelenő díjakra - tette hozzá Cselovszki Zsolt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára