Városlista
2020. szeptember 24, csütörtök - Gellért

Hírek

2012. Május 24. 07:03, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Négylábú fűnyírók tartják karban az árvízvédelmi töltéseket Dobozon

Négylábú fűnyírók tartják karban az árvízvédelmi töltéseket Dobozon

Egyedi eszközzel élénkíti a helyi közfoglalkoztatást a dobozi önkormányzat, birkanyájat vásárolt a helyhatóság. A négylábú fűnyírók elsősorban a települést övező árvízvédelmi töltések „karbantartásáért” felelősek.

Írja a Békés Megyei Hírlap.

Simon István Tamás Doboz polgármestere elmondta, ekkor jött a lehetőség, mely szerint Start közmunkaprogram keretében a mezőgazdasági szegmensben állattartásra is lehetett pályázni. Mint mondta, azért a birkákra esett a választásuk, mert a nyáj elhelyezését viszonylag kis költségvetésből megoldhatták. Néhány tízezer forintból építettek számukra hodályt. Ezenfelül az állatok igénytelenebbek az átlagosnál, tartásuk és élelmezésük egyaránt kevesebb odafigyelést igényel.Hozzátette, ugyanakkor a programban képzés is szerepel elemként, a résztvevő helyieket minden szombat délelőttjén szakemberek avatják be az állatok tartásának rejtelmeibe. A négylábúak is viszonozzák a gondoskodást, hiszen a gépi fűnyírókat megszégyenítő módon legelik gondozottra a töltéseket.

Negyvenöt embernek ad munkát az állomány gondozása. Van, aki az etetésért, az ápolásért, a takarmány begyűjtésért felel, és akad, aki a nyáj huszonnégy órás felügyeletét látja el. Mindenképpen egy olyan kezdeményezést szerettünk volna elindítani, mely a későbbiekben a saját lábán is megáll — hangsúlyozta Simon István Tamás.

A birkanyájról a községben már mindenki tud, és szívébe is zárta a kezdeményezést. Jól jelzi a helyiek érdeklődését, hogy a 19 egyedből álló nyáj egyetlen kosának nevéről is közösen, szavazás útján döntenek a napokban.

A település közmunkásainak másik csapata ugyancsak az agráriumban kapott munkát. Az önkormányzat egyik négy hektáros területén gazdálkodnak. A megtermelt növények egy részét a helyi önkormányzati konyhán használják fel, emellett a rászoruló családok is kapnak a zöldségekből. Ugyancsak sikeresen pályázott az önkormányzat a közmunkaprogramban a helyi vízelvezető árkok karbantartására is, itt szintén negyvenöten takarítják az érintett helyszíneket. A művelet során keletkező hulladékot is hasznosítják.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 23. 18:02, szerda | Belföld

Az iskolai menzák gyakorlata is változik a járvány miatt

Az iskolai menzák gyakorlata is változik a koronavírus-járvány miatt: az ajánlások betartása érdekében már több intézmény változtatott házirendjén, hosszabb ebédidőt biztosítva a tanulóknak

2020. Szeptember 23. 17:03, szerda | Belföld

Kenyereket ellenőrzött a Nébih, több szabálytalanságot találtak

Tizenhat teljes kiőrlésű búzaliszt és két Graham-liszt (nagyobb szemcseméretű teljes kiőrlésű liszt) felhasználásával készült kenyeret ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

2020. Szeptember 23. 10:00, szerda | Belföld

Időseket megtévesztő csalókat fogott el a rendőrség

Elfogott a rendőrség egy budapesti nőt és egy budapesti férfit, aki mintegy ötmillió forint értékben ékszereket és pénzt csalt ki idősektől úgy, hogy a sértettek rokonának adták ki magukat

2020. Szeptember 23. 09:51, szerda | Belföld

Nyolcan meghaltak, több mint kilencszázzal nőtt a fertőzöttek száma

Elhunyt nyolc krónikus beteg, és újabb 951 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.