Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. December 15. 13:10, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Negyven évig takaríthatnak

Negyven évig takaríthatnak

Negyven évet vesz igénybe a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű teljes szétszerelése – közölte csütörtökön a japán média.

A híradások szerint az atomerőművet működtető vállalat, a Tepco az illetékes minisztériummal és az atomenergia-ipari kormánybizottsággal közösen új menetrendet készített az atombaleset okozta károk felszámolására. Eszerint a reaktorok hidegleállítása után a szakértők megkezdik az előkészületeket az elhasznált fűtőrudak kiemelésére a reaktorok felett található pihentető medencékből. Ez körülbelül 2014-ben veszi kezdetét.

Ezután kezdődik a kárfelszámolás legbonyolultabb szakasza, a megolvadt nukleáris fűtőanyag eltávolítása a tönkrement reaktorokból. Erre legalább tíz évet kell várni, s csak a reaktormagok kiemelése körülbelül 25 évet vesz majd igénybe. Ezután öt évig tart majd a reaktorépületek és más létesítmények elbontása.

A szakértők eddig harminc évre tervezték a reaktorok teljes szétszerelését, de egyes műveletek bonyolultsága miatt most már negyven évvel számolnak. Az atomenergia-ipari kormánybizottság jelentésében hangsúlyozza, hogy a kárfelszámolók folyamatosan nagy sugárzásnak lesznek kitéve, ezért távirányítású robotok fokozott igénybevételére lesz szükség. Ügyelniük kell majd arra, hogy ne történjék újabb radioaktív szivárgás.

Jelenleg a szakemberek a vége felé járnak a három megrongálódott atomreaktor hidegleállítása előkészületeinek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.