Városlista
2021. április 10, szombat - Zsolt

Hírek

2011. November 09. 07:08, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nekik is érdekük az euróövezet stabilitása

Nekik is érdekük az euróövezet stabilitása

A négy visegrádi országnak érdeke, hogy az euróövezet stabil legyen, s Görögország, illetve a többi eladósodott ország problémái minél hamarabb megoldódjanak.

Jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter a V4-ek és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek pénteki prágai találkozója után rendezett sajtóértekezleten. Ugyanitt a lengyel külügyminiszter azt mondta: örül, hogy Görögország lemondott a mentőcsomag elfogadásáról szóló referendumról.

Magyarországot a tanácskozáson Martonyi János külügyminiszter képviselte. „Bár a négy visegrádi ország közül csak Szlovákia vezette be az eurót, Csehország, Lengyelország és Magyarország nagymértékben függ az euróövezettől” – jelentette ki a cseh diplomácia vezetője.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter azt mondta: örül, hogy Görögország lemondott a mentőcsomag elfogadásáról szóló referendumról. Úgy vélekedett, hogy ennek az „ötletnek” a megvalósítása újabb bizonytalanságot váltott volna ki Európában. Sikorski megjegyezte: Varsó az euróövezet minden problémája ellenére azon az állásponton van, hogy mihamarabb be kellene vezetni ez eurót Lengyelországban is. Elismerte azonban, hogy a „társadalmi támogatottság ezen a téren csökken”.

„Minden lassabban megy, ha kevés a pénz”

A V4-ek nagy figyelmet szenteltek a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjának is. Schwarzenberg elismerte: tudatosul, hogy az EU válsága ezen a téren is késleltetheti a döntéseket. „Minden lassabban megy, ha kevés a pénz” – jegyezte meg. Ugyanakkor aláhúzta: az Európai Unió további bővítése a V4-ek prioritásai közé tartozik.

A cseh diplomácia vezetője elmondta: Koszovó kérdésében nincs egységes vélemény a V4 körében. Míg Csehország, Lengyelország és Magyarország elismerte Koszovó önállóságát, Szlovákia nem. „Közös politikánk célja, hogy az egész Nyugat-Balkán idővel betagozódjon az EU-ba” – szögezte le Schwarzenberg.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 10. 10:52, szombat | Külföld

Az Európai Bizottság 1,8 milliárd adag oltóanyag megrendelésére készül

Megrendelne további 1,8 milliárd adagot a koronavírus ellen kifejlesztett valamelyik oltóanyagból az Európai Bizottság, hogy legyen elég vakcina az Európai Unióban az emlékeztető oltásokhoz és a gyerekek beoltásához

2021. Április 10. 08:58, szombat | Külföld

A halálos áldozatoké meghaladta a 2,91 milliót a világon

A világon 134 545 099 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 915 400 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint, 76 511 960-an meggyógyultak.

2021. Április 10. 07:00, szombat | Külföld

Brit denevérekben is felfedezték a koronavírust

A Covid-19 betegséget okozó vírussal rokon koronavírust találtak kis patkós denevérekben az Egyesült Királyságban, bizonyíték azonban nincs arra, hogy ez az új vírus embert fertőzött volna meg.

2021. Április 09. 18:01, péntek | Külföld

Csatlakozott a Gagarin űrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz

A bajkonuri startja után nem egészen három és fél órával pénteken csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz az emberes űrrepülés kezdetének 60. évfordulója alkalmából Jurij Gagarinról elnevezett Szojuz űrhajó,