Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2011. November 11. 07:25, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Nélkülük sokkal mélyebben lennénk

Nélkülük sokkal mélyebben lennénk

Akár 15 százalékkal is alacsonyabb lenne hazánk gazdasági teljesítménye, ha a rendszerváltás óta nem fektettek volna be multinacionális vállalatok az országba.

Hangsúlyozta Havas István, az AmCham elnöke a Világgazdaság által rendezett csütörtöki konferencián. Cégvezetők szerint bizonyos szinten jelen van a multiellenesség hazánkban.

A társasági adó közel negyven százalékát, míg az iparűzési adóból 300 milliárdot fizetnek be a hazai multinacionális vállalatok – mondta el Havas a „Multik nélkül nem megy” konferencián. Úgy látja, hogy ténylegesen meg kell nézni, mit hoztak Magyarországra a multik, mennyiben járultak hozzá a hazai gazdasági növekedéshez. Miért volt szükség a közvetlen működő tőke bejövetelére? – tette föl a kérdést Havas. Véleménye szerint az országban nem állt rendelkezésre annyi tőke, mint amennyire szükség volt.

Ha ez nem történik meg, akkor az ország finanszírozása már korábban teljesíthetetlenné vált volna – mutatott rá az AmCham elnöke. A Századvég számításai szerint az elmúlt 15 év átlagos növekedése 2,5 százalék volt, amiből a multik hozták létre a bővülés egyharmadát – ismertette Havas. „Ha nem jöttek volna, akkor 9-15 százalékkal lenne alacsonyabb a hazai GDP.” A szakértő szerint ezzel nem érdemes vitázni, és azt érdemes vizsgálni, hogy mit kezdhet ezzel az állapottal az ország.

Fontos lenne a párbeszéd

Magyarország a válság viszonyai között is relatíve vonzónak bizonyult, 2010-ben Európában a 12. helyen álltunk a bejövő tőkét illetően, és kilencezer új munkahelyet hoztak létre – mondta a szakértő. Jelenleg a befektetők elbizonytalanodása zajlik, kevés az új beruházó, és tőkekivonás is zajlik egyes szektorokban – hangsúlyozta Havas. Az AmCham elnöke szerint növelni kell mennyiségi és hatékonysági oldalról a külföldi tőke bevonását. A szakértő valódi párbeszédet szorgalmazott a multik és a kormány között.

Tévhitekre épül a hazai multiellenesség, ami valóban létezik – hangsúlyozta Hegedűs Zoltán. Valóban, egy külföldi tulajdonú cég a saját érdekét képviseli, de a gazdaság fejlődése miatt egy békés együttélésre van szükség – tette hozzá. A multiellenesség alapvetően a hipermarketeknél kulminálódik, és vannak jogos kritikák is – mondta a gazdasági tanácsadó.

Visszaélnek ezzel a helyzettel

Raskó György agrárvállalkozó szerint a magyar lakosság egy százaléka multiellenes. A kiskereskedelmi láncokban sokkal erősebbek a multik pozíciói, mint a térségbeli országokban, és vissza is élnek ezzel a helyzettel – tette hozzá. Itt mindenképpen sokkal alaposabb versenyszabályozás szükséges a helyzet javításához – hangsúlyozta Raskó. Arról is beszélt, hogy az okos multi magyar vezetőt alkalmaz.

Urbán László, a Suzuki vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy nemcsak 1,3 milliárd eurós befektetést hozott a japán vállalat az országba, hanem más cégeket is, és nem csak a járműiparba. 50 év után újjáéledhetett a hazai személygépjármű-gyártás, és a hazai export 2 százalékát adja a vállalkozás – ismertette a cég eredményeit a képviselő. Véleménye szerint a közbeszerzésekben is az itthon gyártott gépjárműveket kellene preferálni.

Nagyon rossz a közhangulat a multikat illetően, amihez hozzátartozik az általános gazdasági helyzet is – mutatott rá Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke. 500 milliárd forintnyi invesztíciót hozott eddig hazánkba a cég – tette hozzá.

Címkék: multik, tőke

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 26. 17:01, vasárnap | Belföld

Tizenhét körözött kamiont foglaltak le Nagylakon és Csanádpalotán

Tizenhét, az olasz hatóságok által körözött kamiont foglaltak le a magyar rendőrök a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen és a nagylaki közúti határátkelőhelyen - közölte a rendőrség vasárnap honlapján.

2022. Június 26. 15:44, vasárnap | Belföld

Júliustól újraindítja budapesti járatát az Air China

Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július 7-től újra közvetlen menetrend szerinti repülőjárat köti össze a két fővárost

2022. Június 26. 14:03, vasárnap | Belföld

Honvédelmi miniszter: rendkívül súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál

Rendkívül súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál - közölte a honvédelmi miniszter vasárnap a Facebookon azt követően, hogy látogatást tett a hadsereg kelebiai határvédelmi bázisán.

2022. Június 26. 13:01, vasárnap | Belföld

Mindenhol illegális hulladékhegyeket hagytak, lebuktak

Befejezték a rendőrök annak az ügynek a vizsgálatát, mely ismeretlen tettesek ellen indult, akik Szekszárdon több helyen hulladékot helyeztek el, ezzel hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettét követték el.