Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Szeptember 05. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Nem halasztható tovább a pénzügyi kultúra reformja

Nem halasztható tovább a pénzügyi kultúra reformja

A pénzügyi szektornak sok tennivalója van magatartási kultúrája megreformálásában ahhoz, hogy vissza tudja szerezni a gazdasági növekedés támogatásában játszott feladata ellátásához elengedhetetlenül szükséges bizalmat

- írja Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) egykori elnöke a Project Syndicate blogján megjelent írásában.
A bankszakma a bizalomra épül. Míg a bizalmat megszerezni évekbe telik, lerombolni akár egy pillanat műve is lehet - hangsúlyozza írásában a francia jegybank, a Banque de France, majd az Európai Központi Bank egykori elnöke, a vezető pénzügyi szakembereket és elismert közgazdászokat tömörítő Group of Thirty (G30) tanácsadó testület jelenlegi elnöke.

A 2008-as globális pénzügyi válságot kiváltó események, illetve az azt követő sorozatos banki botrányok, például a LIBOR (a pénzügyi ügyletekben referenciaként használt londoni bankközi kamatláb) manipulálása, valamint más különféle pénzmosási ügyek mind a pénzügyi szakma morális romlását mutatják - mutat rá, megjegyezve, hogy voltak ugyan próbálkozások a helyzet orvoslására, de bőven van még ok aggodalomra a pénzügyi rendszerben továbbra is uralkodó kockázatvállaló kultúra miatt. A pénzintézeti vezetőknek a vállalati kultúra megváltoztatására tett ígéreteit sajnos gyakorta nem követték hatékony intézkedések.

A bankok valóban nagy árat fizettek vétkeikért bírságok, kártérítések és szigorúbb szabályozás formájában - ismeri el Jean-Claude Trichet, hozzátéve, hogy ez mintegy 300 milliárd dollárjukba került eddig. Megjegyzi azonban, hogy nagy árat kellett hogy fizessenek a bankok tetteinek közvetlen és közvetett terheit viselő vétlen adófizetők is. Az igaz, hogy a pénzügyi bűncselekmények elkövetői közül néhányan valóban rács mögött kötöttek ki, balgaság lenne azonban azt gondolni, hogy ettől mindjárt a pénzügyi kultúra is megváltozott volna.

Ahhoz, hogy a bankok és pénzintézetek betölthessék a növekedés és a munkahelyteremtés támogatásában rájuk háruló kulcsfontosságú gazdasági szerepet, a bankoknak vissza kell szerezniük a közvélemény bizalmát - szögezi le Jean-Claude Trichet.

A szabályozás és a felügyelet szigorítása erre nem a legmegfelelőbb módszer, ugyanis a helyes vállalati működést a helytelentől elválasztó kulturális különbségek kívül esnek a szabályozó és a felügyeleti hatóságok kompetenciáján. Azonban ha a bankok nem lesznek saját erejükből úrrá ezen a kulturális kihíváson, a közvélemény nyomása miatt a szabályozásnak szigorodnia kell - figyelmeztet Jean-Claude Trichet, megjegyezve, hogy a pénzintézetek eddig tett lépései sajnos nem túl meggyőzőek.

A megfelelő vállalati kultúra kialakításához nem elegendő a szabályok és rendelkezések pontos betartása, hanem a mindennapi működést kell az etikai követelményeknek megfelelő módon megváltoztatni. Ez persze időigényes folyamat, az alkalmazottak gondolkodására kell hatni, önmaguk ellenőrzésére kell szoktatni őket. Szükség van a helyes magatartás előnyeit és a helytelen magatartás negatív konzekvenciáit feketén-fehéren megfogalmazó, írásban lefektetett magatartási kódexre is. Önmagában persze ez sem elegendő. Az alkalmazottaknak folyamatos szoktatással kell elsajátítaniuk a szigorú magatartási normákat követő, szilárd erkölcsi értékekre támaszkodó vállalati kultúrát. Elengedhetetlen, hogy a magatartási kultúra, mint követelmény a bankok felvételi, elbocsátási és előmeneteli rendszerének is integráns részévé váljon.

A jegybankok vezetői sajnos megütközéssel tapasztalják, hogy számos bank vezetése édeskeveset tett még a vállalati kultúra magatartási hiányosságainak az orvoslására. A rendezés azonban már nem várathat magára tovább. Vagy a bankok reformálják meg magukat, vagy további felügyeleti szigorításokkal kell szembenézniük - figyelmeztet a Project Syndicate blogján megjelent írásában Jean-Claude Trichet, az EKB egykori elnöke.

Címkék: pénzügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez