Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Szeptember 01. 10:50, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Nem indít és nem fogad vonatokat a Keleti pályaudvar

Nem indít és nem fogad vonatokat a Keleti pályaudvar

Most utazna? Akkor figyelem!

9:47

A budapesti Keleti pályaudvar bizonytalan ideig nem indít és nem fogad vonatokat - közölte a pályaudvari hangosbemondó kedden nem sokkal 9 óra után. A rendőrség 10 órára kiürítette a pályaudvart, a migránsok a Baross téren demonstrálnak és követelik, hogy engedjék őket Németországba.

A pályaudvar hangosbeszélőjén 9 óra után közölték, hogy bizonytalan ideig a pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat. A rendőrök a főbejáratnál is sorfalat álltak és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat.
A rendőrök nem sokkal 10 óra után kiürítették a pályaudvart, mindenkit kitereltek, azok sem utazhattak el, akiknek érvényes menetjegyük volt - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
A migránsok jelenleg a Baross téren vannak, és demonstrációba kezdtek. Azt kiabálják, "Szíria", valamint "Germany" és "München", vagyis azt követelik, hogy engedjék őket továbbmenni Németországba. Több százan az érvényes, Németországba szóló vonatjegyüket lobogtatják.

Frissített hírek!

10:37

Kedden nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron - mondta a MÁV helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a migránsokat nem engedik be a pályaudvar csarnokába.

Váczi Viktor elmondta: hatósági intézkedés miatt a Keleti pályaudvart 9 óra 9 perctől zárták le.
Információink szerint 10 óra 5 perctől újra engedélyezték a vonatközlekedést a Keleti pályaudvaron - mondta.
Hozzátette: ez azt jelenti, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a győri vonal vonatai "előbb-utóbb" ismét a Keleti pályaudvarig fognak közlekedni.
Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Bécs felé induló nemzetközi vonat beállt a vágányra, a turisták ott vannak a csarnokban, de migránsokat nem engednek be.
A MÁV helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint a vonatforgalom várhatóan csak a kora esti órákra fog helyreállni, addig jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A vonatközlekedés változásairól a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálaton, a MÁV csoport internetes elérhetőségén és a Vonatinfó mobilapplikáción lehet tájékozódni.

11:34

A rendőrök 11 óra körül megkezdték a menekültek kiszorítását a Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárának helyet adó csarnokból - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A csarnok korábban tele volt migránsokkal, akik jegyet akartak váltani valamelyik Németországba tartó vonatra. A rendőrök most kiterelik őket az épületből.
Időközben, negyed 12-kor elindult a pályaudvarról a Münchenbe tartó Railjet is, migránsok nélkül. A vonatra a magyar rendőrök mellett osztrák és német rendőrök is felszálltak. A Magyarországról induló nemzetközi vonatokon februárban kezdődött a magyar-osztrák-német közös vasúti járőrszolgálat.
A pályaudvar hangosbeszélőjén 9 óra után közölték, hogy bizonytalan ideig a pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat. A rendőrök a főbejáratnál is sorfalat álltak és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat, majd nem sokkal 10 óra után a nemzetközi pénztárnak helyet adó csarnok kivételével kiürítették a pályaudvart.
A közös vasúti járőrszolgálatról február 13-án írták alá az együttműködési megállapodást a német és az osztrák belügyminisztérium, valamint az ORFK képviselői.
A megállapodás alapján a Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokon, illetve az induló pályaudvarokon közös vasúti járőrszolgálatot hajtanak végre, hogy kiszűrjék a schengeni térségbe való továbbutazás feltételeivel nem rendelkező harmadik országbeli állampolgárokat. A rendőrök szúrópróbaszerű és kockázatelemzésen alapuló ellenőrzéseket hajtanak végre.
A közös járőrszolgálatban a magyar rendőrség részéről a Készenléti Rendőrség állománya vesz részt. Az ellenőrzések során a vonatkísérő állomány hétnapos ciklusokban látja el szolgálatát. A járőrcsoportok két magyar, egy osztrák és egy német járőrből állnak.

(Fotó: HVG: Stiller Ákos)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.

2024. Április 22. 16:00, hétfő | Helyi

Az elmúlt héten 63 eseményhez vonultak a megyei hivatásos tűzoltó egységek

A 16. héten történt.