Városlista
2023. június 3, szombat - Klotild

Hírek

2016. Április 15. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Nem jó hír! Korlátoznák az ausztriai munkavállalást.

Nem jó hír! Korlátoznák az ausztriai munkavállalást.

Veszélybe kerül a rábaközi ingázók állása?

Az osztrák munkaerő védelmében korlátozná a külföldiek munkavállalását bizonyos alacsony bérezésű ágazatokban a burgenlandi tartományi vezető, aki minderről egy csütörtöki rádióműsorban beszélt.- jelentette Gráf Szilvia, az MTI tudósítója Bécsből.

Hans Niessl szerint amennyiben Ausztriában tovább növekszik a munkanélküliség, úgy időszakos és szektorális korlátozást kell bevezetni a munkaerőpiacon.Úgy vélte, hogy a túl magas munkanélküliséggel küzdő ágazatokban kell alkalmazni a létszámstopot. Meglátása szerint a menekültstátussal rendelkezők is meg fognak jelenni a munkaerőpiacon. Niessl hozzátette: Magyarországon egy építőmunkás 400 eurót keres, Ausztriában viszont a háromszorosát.

Az Ö1 osztrák közszolgálati rádió által ismertetett javaslatcsomag a többi között azt tartalmazza, hogy a külföldi cégek Ausztriába küldött munkavállalói az osztrák szociális járulékot is fizessék, valamint csökkentsék a külföldi munkavállalók hozzátartozóinak támogatását, ha ők nem Ausztriában élnek. A tartomány kormánya azt is szorgalmazza, hogy a magas munkanélküliséggel sújtott ágazatokból, például az építőiparból időszakosan kizárható legyen az uniós országból érkező külföldi munkaerő.

A burgenlandi koalíciós vezetés a tartományi parlament döntése értelmében fel fogja szólítani az osztrák szövetségi kormányt, hogy lépjen fel erre vonatkozó uniós szabályozás megalkotása érdekében.Az Ausztriában dolgozó külföldi munkaerő nagy része, 30 százalék az építőiparban dolgozik, 13 százalék az iparban helyezkedett el.

Alois Stöger osztrák szociálisügy miniszter Niessl szektorális munkaerő-korlátozásra vonatkozó javaslatáról úgy nyilatkozott, hogy az európai joggal nem összeegyeztethető, ezt csak a nem uniós országokkal szemben tehetik meg. Azonban azzal egyetért, hogy azonos munkahelyen, azonos munkáért ugyanolyan bérezés jár.

Werner Faymann osztrák kancellár februárban ismertetett tervei szerint korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz, és csökkenté a külföldi vállalatoktól Ausztriába delegált munkavállalók létszámát, továbbá időkorláthoz kötné az ausztriai munkavégzésüket. Az Österreich című lap által korábban ismertetett tervek szerint a politikus a növekvő munkanélküliség miatt akarja megvitatni ezt a kérdést, egyúttal csökkentené az unió esetleges bővítésekor érkező kelet-európai munkavállalók számát is.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 03. 10:00, szombat | Helyi

Vadásztáborokat rendeznek Göbös-majorban gyerekeknek

Két augusztusi turnusra lehet jelentkezni.

2023. Június 02. 16:00, péntek | Helyi

Természeti kincsek közt élünk

Csíkos-éger a Hanságban.

2023. Június 02. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2023. Június 02. 09:00, péntek | Helyi

Átadták a nyerteseknek a díjakat a katasztrófavédelem alkotói pályázatán

A diákok kreatív alkotásokon keresztül mutatták be a füstérzékelő jelentőségét.