Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Május 18. 14:03, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem lesz központi ingatlanadó

Nem lesz központi ingatlanadó

A kormány semmiféle központi ingatlanadót nem kíván kivetni – ezt mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a napokban nyilvánosságra került értéknövekedési illetékről.

Ezt egy törvénymódosítás alapján a jövőben azok után az ingatlanok után kellene megfizetni az önkormányzat felé, amelyeknek az értéke a helyi építési szabályzat megalkotása vagy módosítása eredményeként növekedett.

Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, hogy adófizetési kötelezettsége csak akkor keletkezik a tulajdonosnak, ha a szerzett ingatlan területét időközben átminősítik: termőföldet vásárolt, és azt belterületté minősítették, ezáltal pedig értéke a sokszorosára nőtt. Véleménye szerint ezt a „lehetőséget” eddig elsősorban a spekulánsok használták ki. Elmondta, a dokumentum még nem volt a kormány előtt, és a közigazgatási államtitkári értekezleten sem esett szó az anyagról - írja a Magyar Hírlap.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület szerint igencsak aggályos a törvénytervezetnek az új ingatlanadóra vonatkozó passzusa. A szervezet szerint a javasolt „értéknövekedési hozzájárulás” igazságtalan, közgazdasági szempontból megalapozatlan és a települések egészséges fejlődését hosszabb távon akadályozó adónem. „Igazságtalan, mert egy jövőben bekövetkező értéknövekedést máris tényként kezel, függetlenül attól, hogy a telek tulajdonosa képes-e vagy kívánja-e valaha is kihasználni a feltételezett értéknövekedési potenciált” – hívta fel a figyelmet az egyesület. Az új ingatlanadó bevezetése ellen szól – az ingatlanfejlesztők szerint – az is, hogy az ilyen típusú beruházást már így is nagyobb közteher sújtja, mint mondjuk a kötvényvásárlást. Aggályosnak tartják továbbá azt is, hogy a tervezet alapján az önkormányzat szubjektíven határozhatja meg az ingatlan „bázis” értékét és az értéknövekedés mértékét is, vagyis az adóalapot.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.