Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Április 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti/fotók:MTI Fotó: Lendvai Péter

Nem műszaki hiba okozta a pogányi repülőbalesetet

Nem műszaki hiba okozta a pogányi repülőbalesetet

Nem műszaki vagy szerkezeti meghibásodás okozta a pécs-pogányi repülőtér közelében tavaly május végén történt, két halálos áldozatot követelő légi balesetet

- tájékoztatta a Magnus Aircraft Zrt. az MTI-t a rendőrségi nyomozás eredményeire hivatkozva.
A balesetet szenvedő gépet fejlesztő cég közleménye szerint a Pécsi Rendőrkapitányság a légi közlekedés gondatlanságból elkövetett veszélyeztetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást megszüntette.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére ezt megerősítette, hozzátéve, hogy a nyomozást "az elkövető halálára való tekintettel" 2018. november 12-én szüntették meg.

A Magnus közleményében idézi a rendőrségi határozatot, amely szerint "a légijármű lezuhanása egy túldöntött jobb fordulatban történő átesés következménye", ehhez a pilóta vezetéstechnikai hibája vezetett.

"Motorleállás, műszaki vagy szerkezeti meghibásodás nem volt. Nem megfelelő súlyponthelyzetre, túlterhelésre utaló adat nem merült fel" - idézték a rendőrségi határozatot, amely szerint a kormány működésével kapcsolatos rendellenesség szintén nem volt megállapítható.

"A vészhelyzet kialakulásában szerepet játszhatott a parancsnok pilóta (.) megkésett reakciója és a repülőgép nem elegendő repülési magassága is" - olvasható a határozatrészben.

Az MTI-nek a tavaly novemberi határozat hétfői közlésének okát firtató kérdésére azt válaszolták: három különböző szervhez tartozó vizsgálat zajlott a balesettel összefüggésben, "ezek közül pedig a rendőrségi eljárás az, amely a Magnus Aircraft Zrt. és a közvélemény számára egyaránt döntő fontosságú".



"Mivel a vizsgálatokhoz eltérő határidők és fellebbezési időtartamok kapcsolódnak, megvártuk, amíg a kapott eredmények egybehangzólag kizárják az eFusionnal kapcsolatos konstrukciós és technológiai hibákat, és csak ezt követően hoztuk nyilvánosságra a határozat kivonatát" - írta a cég.

A tavaly augusztusban elkészült előzetes hatósági jelentés szerint sem volt jele annak, hogy a gép meghibásodása okozta volna a tragédiát, mint ahogy arra sincs bizonyíték, hogy a pilóták cselekvőképességét egészségügyi probléma akadályozta volna.

2018. május 31-én tesztrepülés közben zuhant le Magnus Aircraft Zrt. eFusion típusú gépe a pécs-pogányi repülőtér közelében. A járműben utazó 61 éves és 42 éves férfi a helyszínen meghalt.

Az elektromos repülőgép délelőtt 10 óra közül szállt fel, megtett két kört, majd a repülőtértől körülbelül másfél kilométerre, az 58-as út keleti felén kukoricaföldre zuhant.

A pécs-pogányi repülőtér szomszédságában a baleset előtti napon tartották a Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyárának bokrétaünnepét. Az eseményen az épülő összeszerelő üzem legmagasabb pontjára kitűzött bokréta fölött a cég által gyártott két repülőgép is átrepült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.