Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 27. 08:09, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem számoltak azzal, hogy ekkora lehet a csapás

Nem számoltak azzal, hogy ekkora lehet a csapás

Az atomerőművet üzemeltető Tepco nem készített minden eshetőségre kiterjedő katasztrófavédelmi forgatókönyvet és a mentési munka összehangolásában súlyos hiányosságok mutatkoztak.

Áll abban a készülő szakértő szakértői jelentésben, amelynek szerzői a tokiói kormány megbízásából igyekeznek számba venni a katasztrófa-elhárítási hiányosságokat.

A jelentés a jövő évben készül el teljes egészében, az eddigi vizsgálatokból levont következtetéseket hétfőn hozták nyilvánosságra.

A földrengést követő szökőár súlyosan megrongálta az atomerőmű három reaktorát, amelyekben magolvadás következett be. Ennek nyomán hatalmas mennyiségű radioaktív szennyezés került a levegőbe és a tengervízbe, s több mint százezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét.

A szakértői jelentés szerint az atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) nem készített minden eshetőségre kiterjedő katasztrófavédelmi forgatókönyvet. Lebecsülte egy esetleges cunami romboló hatását, és most hiába igyekszik takarózni azzal, hogy az áradás hullámainak a magassága a nem várt fölé emelkedett.

A Tepco nem gondoskodott arról, hogy olyan megfelelően kiképzett szakértői gárdával rendelkezzék, amely képes reagálni az ilyen súlyos helyzetekre. Az 1-es és a 3-as reaktorokban a fűtőanyag megolvadása következtében sokkal alacsonyabb lehetett volna a radioaktív anyag kilökődése, ha a technikusok időben vizet fecskendeznek a sérült berendezésekbe – állapítja meg a dokumentum. Nem számoltak azzal, hogy egy pusztító természeti csapás hatására az erőmű energiaforrását elvesztik.

Mindemellett kommunikációs hézagok is keletkeztek a mentésben részt vevő egységek és feletteseik, valamint a terepen dolgozó szakemberek és a központi válságtörzs között. A kisebb egységek gyakran saját belátásuk szerint cselekedtek anélkül, hogy tájékoztatták volna az őket irányító stábot. Mindez oda vezetett, hogy a mentési munka összehangolásában súlyos hiányosságok mutatkoztak.

Az erőmű környezetében élő lakosság menekítése sem zajlott zökkenőmentesen – mutat rá a jelentés. Számos embert telepítettek ki olyan helyre, amelyet már korábban elért az egészségre káros radioaktív anyag – áll a készülő jelentésben, amelynek következtetése az, hogy a Tepco nem volt felkészülve a váratlan események kezelésére, ami intő jel a jövőt tekintve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.