Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 30. 14:01, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem tolongnak a lakossági állampapírért

Nem tolongnak a lakossági állampapírért

Szerény a kereslet a rövidebb futamidejű lakossági állampapírra, a Féléves Kincstárjegyre.

Az évi 7,5 százalék kamatot fizető papírból a jegyzés első hetében a felajánlott 10 milliárd forintnyi mennyiségből 2,1 milliárd forintnyi kelt el, múlt héten pedig már csak 240 millió - írja a Világgazdaság.

Eközben a többi lakossági állampapírt hosszú évek óta nem látott ütemben vásárolják, az egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyek idén az első négy hónapban 51 milliárd forintnyi friss megtakarítást vonzottak, a három- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvényeknél 15 milliárd, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyeknél szintén 15 milliárd forintnyi nettó pénzbeáramlás volt.

Az új papír iránti visszafogott érdeklődésnek piaci szakértők szerint számos oka lehet, az egyik legfontosabb a lakosság kamatok iránti érzékenysége. Úgy tűnik, a háztartások azt a 8 százalékos kamatot, amit a KKJ kínál sokkal vonzóbbnak tartják, mint az FKJ fél százalékponttal alacsonyabb kamatát. Az Államadósság Kezelő Központnak pedig nem állhat érdekében ebben a helyzetben feljebb emelni a féléves papírra fizetendő bónuszt, hiszen ezzel a hosszabb távú forrást biztosító, egyéves kincstárjegyet hozná kedvezőtlen helyzetbe.

A másik oka az FKJ népszerűtlenségének az értékesítési csatornák szűkösségében keresendő. Míg a KKJ-t több nagybank és a takarékszövetkezetek is szorgalmazzák, ráadásul a friss megtakarítások nagy része az idén ezeken a csatornákon keresztül érkezett az államhoz, az új féléves papír egyedül a Magyar Államkincstár 19 fiókjában kapható. Változhat persze a helyzet, ha a jövőben bővül az értékesítési hálózat, amire a kormány többféle javaslattal is előállt. Egyebek között meg kellene vizsgálni új kincstári fiókok létrehozásának lehetőségét, és azt is, hogyan lehetne bevonni például az okmányirodákat vagy a postai hivatalokat az értékesítésbe.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére