Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Február 01. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: mti

Nemcsak vonzó, hanem taszító hatás is éri a Tejútrendszert

Nemcsak vonzó, hanem taszító hatás is éri a Tejútrendszert

Nemcsak egy hatalmas galaxishalom vonzása, hanem egy gigantikus, üres régió taszítása is hatással van a Tejútrendszerrel - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Erre a Föld kozmikus környezetében lévő galaxisok mozgásának eddigi legátfogóbb és legpontosabb elemzése révén jutottak a szakértők.

Az üres régió mintegy 400 millió fényévnyi nagyságú és a Földtől 600 millió fényévnyire található. A 700 millió fényévnyire lévő Shapley-szuperhalmazzal együtt az üres régió mágneshez hasonlóan kétpólusú mezőt hoz létre, amelyben a galaxisok mozognak - írja a szakértői csoport a Nature Astronomy című tudományos lapban.

"Galaxiscsoportunk a kozmikus háttérsugárzástól függve másodpercenként 630 kilométeres sebességgel mozog. Ez a galaxisáramlat több mint 800 millió fényévnyire nyúlik" - fejtette ki munkatársaival Jehuda Hoffman, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója. Ennek a közös mozgásnak a hátterében a tudósok eddig a Nagy Mozgatót (Great Attractor), egy 150 millió fényévnyire lévő galaxishalmazt sejtették - írja a Welt der Physik német tudományos honlap.

A csillagászok azonban a Nagy Mozgató mögött egy még nagyobb képződményt fedeztek fel, a 700 millió fényévre lévő Shapley-szuperhalmazt, amelyben több mint két tucatnyi galaxishalmaz van. De még ezzel a kozmikus szuperképződménnyel sem lehet kielégítően megmagyarázni a Tejútrendszer és szomszédos galaxisai mozgását.

A kutatók régóta úgy sejtik, hogy nagy szerepet játszik ebben egy nagy régió, amelyben szinte alig van galaxis. Egy ilyen "űr" bizonyítása azonban eddig jóval nehezebbnek bizonyult, mint a nagy galaxishalmazok létének bizonyítása.

Hoffman és kollégái ahelyett, hogy galaxisokat kerestek volna és azok sűrűségét térképezték volna fel, a galaxisok kozmikus mozgási mezejét vizsgálták nagy pontossággal. Ez az áramlási mező ugyanis a környező anyaghalmozódás nehézségi ereje lévén jön létre, így az anyag eloszlását és ezzel a galaxisok eloszlását is tükrözi.

Így tudták az áramlásmezőből levezetni egy nagy üres tér létét, amely a Shapley-Nagy Mozgatóval szemben található és így azzal együtt két pólust alkot.

Hoffman és kollégái remélik, hogy néhány éven belül szuperérzékeny űrmegfigyelő eszközök közvetlenül is képesek lehetnek e régió létének bizonyítására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.