Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2015. Augusztus 11. 07:31, kedd | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Németországban 50 éve nem tapasztalt aszállyal jár a hőség

Németországban 50 éve nem tapasztalt aszállyal jár a hőség

Ötven éve nem tapasztalt aszály sújtja Németország több térségét a sorozatos hőhullámok és a tartós szárazság együttes hatására.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) hétfői adatai szerint Bajorország északi és Hessen tartomány déli részén, valamint Szászországban és Brandenburg déli régiójában száradt ki leginkább a talaj.

Az aszály sújtotta régiókban a talaj felső 30-60 centiméteres rétegéből minden nedvesség eltűnt, amit a rövidebb gyökérzetű növények nagyon megsínylenek.

A DWD kimutatása alapján országosan a csapadékmennyiség június eleje óta a sokévi nyári átlagnak csupán az 54 százalékát teszi ki, és nagy változásra nemigen lehet számítani, mert az évszak több mint kétharmada már eltelt.

Az aszály azonban várhatóan nem okoz maradandó károkat, mert a víztartalék télen mindig felöltődik a talajban, és erre az idén is számítani lehet, az pedig nem törvényszerű, hogy jövőre ismét aszály lesz nyáron.

A mostani szárazság viszont komoly gazdasági következményekkel jár, nehezíti a vízi közlekedést és visszaveti a mezőgazdaságot. Például az Odera egy szakaszán már hetek óta áll a hajóközlekedés a folyó alacsony vízállása miatt. A német mezőgazdasági termelők szövetségének (DBV) legutóbbi becslése szerint pedig a gabonatermés 11 százalékkal elmarad a tavalyi rekordtól, a német gazdák így a 2014-ben elért 52 millió tonnás csúcs után idén csak 47,15 millió tonna gabonát takarítanak be.

A hőség a következő napokban is folytatódik Németország nagy részén, azért is, mert az aszály miatt nincs már talajvíz, amelynek párolgása valamelyest ellensúlyozhatná a hőmérséklet emelkedését. Újabb melegrekordra azonban már nem számítanak a szakértők, mert jóval rövidebbek a nappalok, mint július elején, amikor a bajorországi Kitzingennél mért 40,3 Celsius-fokkal megdőlt a 2003-ban Freiburgban és Karlsruhéban feljegyzett 40,2 fokos országos melegrekord.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia

2020. Október 21. 10:41, szerda | Külföld

Aszteroida száguld a Föld felé

Még az amerikai választások előtt becsapódhat.

2020. Október 21. 08:58, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 40,7 milliót, a gyógyultaké a 27,8 milliót

A világon már 40 728 371 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 123 967, a meggyógyultaké pedig 27 846 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.

2020. Október 21. 05:00, szerda | Külföld

A járványok és háborúk áldozataiért imádkozott, és békét sürgetett Ferenc pápa

A járványok és háborúk áldozataiért imádkozva sürgetett összefogást és békét a világban Ferenc pápa a nagy vallások képviselőivel a római Capitolium-dombon kedd délután kezdődött találkozón.