Városlista
2020. október 26, hétfő - Dömötör

Hírek

2015. Július 14. 07:09, kedd | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti: - fotó: telegraph.co.uk

Németországban is történelmi csúcson az illegális bevándorlás

Németországban is történelmi csúcson az illegális bevándorlás

Németországban tavaly éves összevetésben több mint 75 százalékkal nőtt és az újraegyesítés óta a legmagasabbra emelkedett az országba engedély nélkül belépő személyek száma...

...az idén pedig már az első fél évben több illegális bevándorlót regisztráltak, mint a tavalyi csúcsévben. A német szövetségi rendőrség hétfőn Berlinben bemutatott éves jelentése szerint 2014-ben 57 092 határsértőt regisztráltak, Németország 1990-es újraegyesítése óta a legtöbbet, és 75,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Az elfogott embercsempészek száma is jelentősen emelkedett, a 2013-ban regisztrált 1535-höz képest 40 százalékkal 2149-re. A legtöbben német, illetve szíriai állampolgárok voltak, egyaránt 176 fővel, utánuk pedig a magyar állampolgárok következnek 169 fővel - áll a jelentésben.

Az engedély nélkül Németországba belépett személyek közül az állampolgárság alapján a legnagyobb csoportot több mint 14 ezer fővel a szíriaiak alkották, számuk 300 százalékot meghaladó mértékben emelkedett éves összevetésben. A második helyen csaknem 8 ezer fővel az eritreai állampolgárok állnak, körükben a növekedés a 400 százalékot is meghaladta. A harmadik az afganisztáni állampolgárok csoportja csaknem 4 ezer fővel, ami 67 százalékos növekedést jelent éves szinten.

Az illegális határátlépések száma az idén tovább emelkedett, a január-júniusi időszakban 63 ezer esetet regisztráltak, ami az előző év azonos időszakához képest 160 százalékos emelkedés - mondta Dieter Romann, a szövetségi rendőrség vezetője.

A határsértés tömegessé válása a Németországot különösen erősen érintő menekülthullám része - tette hozzá. Az illegális migránsok döntő része védelmet keres az országban, így a menedékjogi kérelmek száma is tovább emelkedett. Az év első hat hónapjában csaknem 180 ezer kérelmet regisztrált a menekültügyi hatóság, ami 132 százalékos növekedést jelent.

A regisztrált illegális határátlépések zöme, nagyjából 40 százaléka a bajor-osztrák határon történik. A hatóság müncheni központú igazgatóságához tartozó területen az év első hetében 575 határsértőt regisztráltak, június utolsó hetében pedig már 4710-et, ami hétszeres emelkedés - emelte ki a szövetségi rendőrség vezetője.

A német rendőrszakszervezetnek a szövetségi rendőrségnél dolgozó munkatársakért felelős vezetője, Jörg Radek vasárnapi nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint a túlterheltség és az informatikai rendszer elavultsága miatt az év eleje óta nagyjából 45 ezer illegális migráns ujjlenyomatát nem tudták regisztrálni, Romann azt mondta, hogy a szakszervezet adatát nem tudja megerősíteni, de az ismert, hogy a bajor-osztrák határ térségében dolgozó egységek valóban nem tudják minden esetben rögzíteni a feltartóztatott határsértők ujjlenyomatát a 48 órás törvényi határidőn belül.

Németországban a menedékjogi kérelmek száma tavaly 60 százalékkal emelkedett, a 2013-ban regisztrált 127 ezerről 203 ezerre. Ennél többen csak a kilencvenes évek elején, a balkáni háborúk idején kértek menedékjogot Németországban. Az idén még magasabbra emelkedik a menekülthullám, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) előrejelzése szerint az év végéig legkevesebb 400 ezer új kérelmet adnak be, vagyis a kérelmek száma a kiugróan magas tavalyi szinthez képest is megduplázódik.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 26. 15:07, hétfő | Külföld

Őrizetbe vettek egy csecsent Franciaországban, aki az interneten dicsőítette a tanárgyilkosságot

Terrorcselekmény dicsőítésének gyanújával őrizetbe vettek és előzetes letartóztatásba helyeztek vasárnap Franciaországban egy 22 éves csecsent, aki lájkolta a lefejezett tanárról az internetre feltöltött képeket.

2020. Október 26. 13:05, hétfő | Külföld

Nem kizárt a karantén Franciaországban, újabb rekord a napi esetszámban

A francia kormány nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését a koronavírus-járvány megfékezésére, miután az elmúlt 24 órában több mint 52 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak, ami napi rekordnak számít.

2020. Október 26. 11:03, hétfő | Külföld

Újabb szigorításokat léptet életbe Horvátország

Horvátország hétfő éjféltől két hétig újabb szigorításokat léptet életbe, korlátozza a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát,

2020. Október 26. 09:01, hétfő | Külföld

Már csaknem 43 millió fertőzöttet tartanak nyilván a világon

Világszerte már 42 990 032 ember fertőződött meg koronavírussal, a járvány halálos áldozatainak száma 1 153 625, a gyógyultaké pedig 28 960 204 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.