Városlista
2020. október 27, kedd - Szabina

Hírek

2016. Április 14. 07:49, csütörtök | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek három embert

Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek három embert

Őrizetbe vették a németországi Ulmban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet három feltételezett támogatóját - közölték szerdán a helyi hatóságok.

A 20 és 25 év közötti fiatalembereket azzal gyanúsítják, hogy pénzt juttattak el a dzsihadista szervezetnek. Hosszabb ideje a hatóságok látókörében voltak, a többi között azzal vonták magukra a figyelmet, hogy Koránokat osztogattak járókelőknek a Duna partján fekvő városban. A két török és egy német állampolgárt vasárnap vették őrizetbe őket, a hatóságok közlése szerint kiterjedt és intenzív nyomozás után, amely annak megállapítására is irányult, hogy terveznek-e az úgynevezett terrorturizmus útjára lépni, azaz készültek-e arra, hogy Szíriába utazzanak és bekapcsolódjanak az IÁ fegyveres akcióiba.

A Stuttgarter Zeitung című lap beszámolója szerint őrizetbe vételük új fényben világítja meg a tavaly novemberi párizsi merényletek elkövetői köre lehetséges németországi kapcsolatainak kérdését. A lap felidézte, hogy a francia fővárosban végrehajtott támadások legfőbb gyanúsítottja, a márciusban Brüsszelben elfogott Salah Abdeslam tavaly október elején Ulmban járt, a helyi rendőrség szerint valószínűleg azért, hogy elszállítson több szíriai férfit, akik a menedékkérők között szivárogtak be Németországba hamis útlevéllel. Egyikük Mounir Ahmed Alaaj lehet, akit Salah Abdeslammal együtt fogtak el.

A lap rámutatott, hogy a Baden-Württemberg és Bajorország határán fekvő város régóta a németországi radikális iszlamisták egyik központja. Ulmban alakult például az úgynevezett Sauerland-csoport, amelyet Fritz Gelowitz, egy muzulmán vallású német szervezett azzal a céllal, hogy merényleteket kövessenek el németországi amerikai létesítmények ellen. A csoportot a német hatóságok 2007-ben leleplezték és felszámolták.

Németországból eddig nagyjából 800-an távoztak Szíriába vagy Észak-Irakba, hogy csatlakozzanak az IÁ-hoz vagy más terrorszervezethez. Nagyjából minden harmadik terrorturista visszatért Németországba. A hatóságok 70-re teszik mindazok számát, akik katonai képzettséggel vagy harci tapasztalattal érkeztek vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 26. 15:07, hétfő | Külföld

Őrizetbe vettek egy csecsent Franciaországban, aki az interneten dicsőítette a tanárgyilkosságot

Terrorcselekmény dicsőítésének gyanújával őrizetbe vettek és előzetes letartóztatásba helyeztek vasárnap Franciaországban egy 22 éves csecsent, aki lájkolta a lefejezett tanárról az internetre feltöltött képeket.

2020. Október 26. 13:05, hétfő | Külföld

Nem kizárt a karantén Franciaországban, újabb rekord a napi esetszámban

A francia kormány nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését a koronavírus-járvány megfékezésére, miután az elmúlt 24 órában több mint 52 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak, ami napi rekordnak számít.

2020. Október 26. 11:03, hétfő | Külföld

Újabb szigorításokat léptet életbe Horvátország

Horvátország hétfő éjféltől két hétig újabb szigorításokat léptet életbe, korlátozza a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát,

2020. Október 26. 09:01, hétfő | Külföld

Már csaknem 43 millió fertőzöttet tartanak nyilván a világon

Világszerte már 42 990 032 ember fertőződött meg koronavírussal, a járvány halálos áldozatainak száma 1 153 625, a gyógyultaké pedig 28 960 204 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.