Városlista
2021. január 25, hétfő - Pál

Hírek

2016. Április 14. 07:49, csütörtök | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek három embert

Németországban terrorgyanú miatt őrizetbe vettek három embert

Őrizetbe vették a németországi Ulmban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet három feltételezett támogatóját - közölték szerdán a helyi hatóságok.

A 20 és 25 év közötti fiatalembereket azzal gyanúsítják, hogy pénzt juttattak el a dzsihadista szervezetnek. Hosszabb ideje a hatóságok látókörében voltak, a többi között azzal vonták magukra a figyelmet, hogy Koránokat osztogattak járókelőknek a Duna partján fekvő városban. A két török és egy német állampolgárt vasárnap vették őrizetbe őket, a hatóságok közlése szerint kiterjedt és intenzív nyomozás után, amely annak megállapítására is irányult, hogy terveznek-e az úgynevezett terrorturizmus útjára lépni, azaz készültek-e arra, hogy Szíriába utazzanak és bekapcsolódjanak az IÁ fegyveres akcióiba.

A Stuttgarter Zeitung című lap beszámolója szerint őrizetbe vételük új fényben világítja meg a tavaly novemberi párizsi merényletek elkövetői köre lehetséges németországi kapcsolatainak kérdését. A lap felidézte, hogy a francia fővárosban végrehajtott támadások legfőbb gyanúsítottja, a márciusban Brüsszelben elfogott Salah Abdeslam tavaly október elején Ulmban járt, a helyi rendőrség szerint valószínűleg azért, hogy elszállítson több szíriai férfit, akik a menedékkérők között szivárogtak be Németországba hamis útlevéllel. Egyikük Mounir Ahmed Alaaj lehet, akit Salah Abdeslammal együtt fogtak el.

A lap rámutatott, hogy a Baden-Württemberg és Bajorország határán fekvő város régóta a németországi radikális iszlamisták egyik központja. Ulmban alakult például az úgynevezett Sauerland-csoport, amelyet Fritz Gelowitz, egy muzulmán vallású német szervezett azzal a céllal, hogy merényleteket kövessenek el németországi amerikai létesítmények ellen. A csoportot a német hatóságok 2007-ben leleplezték és felszámolták.

Németországból eddig nagyjából 800-an távoztak Szíriába vagy Észak-Irakba, hogy csatlakozzanak az IÁ-hoz vagy más terrorszervezethez. Nagyjából minden harmadik terrorturista visszatért Németországba. A hatóságok 70-re teszik mindazok számát, akik katonai képzettséggel vagy harci tapasztalattal érkeztek vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 25. 17:02, hétfő | Külföld

Rekordszámú, 143 műholdat vitt magával a világűrbe egy rakéta

A SpaceX cég Falcon rakétája új világrekordot állított fel: 143 műholddal a fedélzetén bocsátották fel Floridában vasárnap.

2021. Január 25. 15:01, hétfő | Külföld

Újabb 6,5 millió adag kínai vakcina érkezett Törökországba

Újabb 6,5 millió adag kínai, koronavírus elleni CoronaVac vakcina érkezett Törökországba - jelentette a török sajtó hétfőn.

2021. Január 25. 11:46, hétfő | Külföld

Szerbiában is megjelent a vírus új változata

Szerbiában is megjelent a koronavírus decemberben Nagy-Britanniában azonosított új változata, Londonból érkező utasoknál regisztrálták először

2021. Január 25. 10:06, hétfő | Külföld

A világon csaknem 99,2 millió a fertőzöttek száma

A világon 99 178 504 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 219 138, a gyógyultaké 54 729 572 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli adatai szerint.