Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Január 13. 07:27, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Németországi molesztálás - Tovább emelkedett a feljelentések száma Kölnben

Németországi molesztálás - Tovább emelkedett a feljelentések száma Kölnben

Tovább emelkedett a szilveszteri molesztálásokkal összefüggésben tett feljelentések száma Kölnben, a németországi város ügyészségének keddi összesítése szerint 561 feljelentés érkezett a hatóságokhoz.

A feljelentések száma hétfőn 553, vasárnap 516 volt. Az ügyészség 12 feltételezett elkövető ellen nyomoz, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak. Az észak-afrikai származású férfiakat tulajdon elleni bűncselekményekkel, elsősorban lopással gyanúsítják.

A kölni ügyészség kedden átvette a szilveszteri molesztálásokkal összefüggő tájékoztatási feladatokat az ügy kezelése miatt széles körben bírált helyi rendőrségtől. A feljelentésekről nem közöltek részletes adatokat, így nem tudható, hogy milyen a nők elleni szexuális zaklatási és a tulajdon elleni bűncselekmények megoszlása. Az ügyészség arról sem tájékoztatott, hogy hány további személlyel kapcsolatban merült fel, hogy a zaklatások, lopások elkövetői között lehetnek.

A kölni rendőrség korábbi adatai alapján a feljelentések mintegy 40 százaléka szól részben vagy egészében nők elleni szexuális jellegű támadásról, és összesen 19 gyanúsítottja van a szilveszter éjszaka történteknek. Valamennyien külföldiek, többségük az észak-afrikai térségből származik, elsősorban Marokkóból. Szíriai állampolgár mindössze egy van a gyanúsítottak között.

A Süddeutsche Zeitung című lap keddi összeállítása szerint számos német nagyvárosban tapasztalható az észak-afrikaiak arányának drámai mértékű emelkedése a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek között. A kölni statisztikák szerint az észak-afrikai bevándorlók 40 százaléka egy éven belül bűnelkövetővé válik. A szírek körében ez az arány 0,5 százalék.

A hatóságok szerint a Kölnben és más városokban szilveszterkor nők ellen csoportosan elkövetett szexuális zaklatások és lopások is azt mutatják, hogy megjelent Németországban a bűncselekmények egy fajtája, amelyet egyes arab országokban már ismernek. Ennek a típusnak külön neve is van: taharrush gamea, nyilvános helyen nők sérelmére csoportosan elkövetett szexuális zaklatás.

A Süddeutsche Zeitung szerint a kölni eseteket vizsgáló rendőrök nem találtak arra utaló jeleket, hogy a támadásokat valamilyen egységes, központi irányítás alapján hajtották volna végre.

Erről beszélt a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke is egy keddi rádióinterjúban. Holger Münch az RBB Inforadio berlin-brandenburgi regionális közszolgálati rádióban sugárzott interjúban elmondta, hogy a támadók ugyan megszervezték magukat, kommunikáltak, közösségi portálokon egyeztették fellépésüket, és az is tudható, hogy akkor fordulnak elő a szilveszterihez hasonló bűncselekmények, amikor nyilvános helyen nagy tömeg gyűlik össze, mindez azonban nem azt jelenti, hogy a szervezett bűnözés kategóriájába tartozó bűncselekmény-sorozatról van szó.

A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv vezetője hangsúlyozta, hogy a szervezett bűnözés más "minőséget" jelent, "zárt és hierarchikus felépítésű csoportosulásokat" feltételez, ilyesmit pedig a szilveszterkor történtekkel összefüggésben nem látnak a hatóságok.

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Kettőt megerőszakoltak. Más városokban is történtek hasonló támadások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.