Városlista
2022. szeptember 28, szerda - Vencel

Hírek

2020. Június 01. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Nemzeti parki védjegyre pályázhatnak kisvállalkozások

Nemzeti parki védjegyre pályázhatnak kisvállalkozások

Pályázni élelmiszer termékek és kézműves termékek kategóriákban lehet.

Napjainkban a természetes alapanyagokból készült termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ma már egyre többen tudják, hogy az egészség szorosan összefügg az elfogyasztott ételek minőségével, éppen ezért kifejezetten keresik a tiszta, természetes összetevőkből készült termékeket.

A természetvédelmi oltalom alatt álló területeink a természeti értékek megőrzésében játszott szerepük mellett számtalan termék, termény előállításának, vagy szolgáltatás nyújtásának feltételeit biztosítják. Védett területen gazdálkodni azonban nem könnyű, hiszen az ilyen területen gazdálkodók mindenkor a természet védelmével összhangban kell végezzék a tevékenységüket. Annak érdekében, hogy támogassák avédett természeti területeken és Natura 2000 területeken működő helyi vállalkozásokat, gazdálkodókat, gazdálkodó szervezeteket és növeljék az eladásra szánt termékeik megbecsülését, piaci lehetőségeinek bővülését, a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezte a Nemzeti Parki Termék védjegy életre hívását.

Egyre több magyar és külföldi látogató keresi egy adott régió biotermékeit, a helyi termék-előállítókat, szállásadókat, a település kézműves mestereit, azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek hagyományos értéket képviselnek. A védjegy nem titkolt célja, hogy a természeti erőforrások fenntartása és védelme mellett hozzájáruljon a térségi ökoturizmus és a falusi önfoglalkoztatás fejlődéséhez, azzal is, hogy megismerteti a helyben termelt termékeket és a helyben nyújtott magas minőségű szolgáltatásokat.

Az elismerő címre pályázó termékekkel kapcsolatosan alapvető elvárás, hogy elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek. Kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó tevékenységét a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze. Természetesen elengedhetetlen, hogy a termék, szolgáltatás megfeleljen a hazai és európai uniós követelményeknek, és illeszkedjen a fenntartható fejlődés elvéhez. A védjegy használati jogának odaítélésekor figyelemmel kell lenni arra is, hogy a pályázó tevékenysége mintaértékű legyen más termelők, szolgáltatók előtt.

A védjegy a vásárlók és fogyasztók számára garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódik.

Aki a védjegyet magán viselő terméket emel le a polcról – azon túl, hogy hazavihet egy szeletet a régió ízeiből, zamatából, örökségéből, hagyományaiból – azt a jóleső érzést is magáénak tudhatja, hogy választásával közvetetten a természeti értékek fenntartásához járult hozzá.

A védjegy elnyeréséhez védjegyhasználati kérelmet kell benyújtani, melyet a Nemzeti Parki Tanúsítványi Bizottság bírál el. A pályázathoz szükséges dokumentumok elérhetők a Fertő- Hanság Nemzeti Park Igazgatóság titkárságán (Sarród, Rév-Kócsagvár Pf.:4.), vagy letölthető innen:https://www.ferto-hansag.hu/hu/dokumentumtar.html#33,78,133,

A kérelmet egy példányban, termékmintával együtt postai úton vagy személyesen a Fertő- Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz kell eljuttatni 2020. június 30-ig. (Romlandó termékek esetén a termékminta leadásáról előzetes egyeztetés szükséges.)

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 27. 16:00, kedd | Helyi

Négy ismeretlen károkozót keresnek a rendőrök

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2022. Szeptember 27. 13:00, kedd | Helyi

A hétvégén Csornán is életet mentett a szén-monoxid-érzékelő

A hirtelen jött lehűlés ellenére is fontos szellőztetni lakásunkban

2022. Szeptember 27. 09:00, kedd | Helyi

Újra indulnak Csornán a bérletes színházi előadások

Bérletek a Művelődési Központban válthatók

2022. Szeptember 26. 16:00, hétfő | Helyi

Megkezdődött a fűtés, növekedett a lakóház tüzek száma

A 38. héten történt