Városlista
2024. február 21, szerda - Eleonóra

Hírek

2011. November 13. 15:05, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Népszerűek a magyar borok a Távol-Keleten

Népszerűek a magyar borok a Távol-Keleten

A magyar borok külpiaci promóciójának továbbra is egyik kiemelt célpontja marad a távol-keleti térségben Kína és Hongkong – tájékoztatott a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) pénteken.

November elején már negyedik alkalommal rendezték meg a Hong Kong International Wine & Spirit Fairt, mely Ázsia legnagyobb és legjelentősebb borkiállítása. Az árumustrán Magyarország a kezdetektől jelen van. Így negyedízben találkozhattak a látogatók a magyar közösségi standdal a vásáron, amelyen 11 termelő és kereskedő mutatta be kínálatát az érdeklődőknek.

A mostani vásár a szervezők szerint a 934 egyéni kiállítóval és a megközelítőleg 40 000 látogatóval 40 százalékos növekedést ért el az előző bemutatóhoz képest. Tavalyhoz képest a szárazföldi Kínából érkező látogatók száma 86 százalékkal haladta meg az előző évit, ami Hongkong kiemelt szerepét is jelzi a térség borkereskedelmében.

A magyar közösségi stand mellett, a „Wines of Hungary” közös arculat alatt jelent meg a magyar csúcsborokat importáló Wiseville International Ltd. Így a nemzeti standon összesen 38 termelő több mint százféle bora volt kóstolható.

A Hongkongba irányuló magyar borexport értéke az elmúlt két évben 220 százalékkal nőtt. A szárazföldi Kínába irányuló kivitel pedig az elmúlt három évben évente 300 százalékot emelkedett – tartalmazza a HITA tájékoztatója. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára elmondta: tavaly az ázsiai térségbe mintegy 11 600 hektoliter bort exportált Magyarország. Ennek a mennyiségnek mintegy a fele a Kínai Népköztársaságba, illetve Hongkongba került. Magyarország borexportja 2010-ben 813 ezer hektoliter volt.

Címkék: bor, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 06:00, szerda | Belföld

Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án - jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2024. Február 20. 16:15, kedd | Belföld

Munkácsy Mihályra emlékeztek születésének 180. évfordulóján a Fiumei úti sírkertben

Munkácsy Mihály festőművész születésének 180. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést kedden a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Fiumei úti sírkertben.

2024. Február 20. 10:38, kedd | Belföld

Szakadékba zuhant gyermeket mentettek a tűzoltók és a speciális mentők

Egy hétvégi kiránduláson történt a baleset, Mátraházánál, a Veronika-rét közelében.