Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Március 16. 10:44, szerda | Belföld
Forrás: mszp.hu

Nincs szabad sajtó szabad társadalom nélkül

Nincs szabad sajtó szabad társadalom nélkül

Tegnap átadták a Szabad Sajtó díjakat.

A díjazottak: Bombera Krisztina jelenleg az ATV műsorvezetője, az ELTE angol-amerikanisztika szakát, majd a jogi karon végzett.

Galkó Balázs színművész 1970-ben végzett a Színművészeti Főiskolán, tagja volt a Nemzeti Színház és a 25. Színház társulatának, játszott Szolnokon, Kecskeméten, Miskolcon, létrehozója és meghatározó részvevője a Művészetek Völgyének, jelenleg szabadúszó.

Klecska Ernő a Fejér Megyei Hírlap újságírója, lapszerkesztője, végzettsége szerint villamosmérnök és mérnök közgazdász.

- 1994-ben, az első díjak átadásakor talán senki nem gondolta, hogy 2016 márciusában a 27. Szabad Sajtó Díjak átadásának még lesz jelentősége – jelentette ki Kránitz László, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke.Ma Magyarországon nem teljesen szabad a sajtó működése, hiszen a médiumok gyakran csak azért nem írnak közérdeklődésre számot tartó témákról, mert félnek a lap működéséhez szükséges állami támogatások elvesztésétől – fogalmazott Kránitz László.

Tóbiás József, az MSZP elnöke köszöntőjében kiemelte, ma semmi ok a magyar sajtó szabadságának ünneplésére, hiszen „nem létezőt ünneplünk, hanem óhajtjuk a sajtó szabadságát”.
Kijelentette: ma is médiaháború zajlik, de nem két világkép küzd egymással, hanem a Fidesz politikai nyomásgyakorlással, fenyegetéssel nagyrészt ellehetetlenítette az őt nem szolgáló sajtót. Ebben a médiaháborúban a Fidesz régebbi önmagával harcol, lecserélte elveit és pártsajtóját is; egykori liberálisból konzervatívvá, mára pedig szélsőséges populistává vált – tette hozzá.

Látni, ahogy a Fidesz megfojtja saját korábbi kedvenceit és létrehozza új pártsajtóját, amelyben tilos az önálló gondolat, a valódi kérdés, ám erénnyé vált a hazugság és munkaköri kötelezettséggé a szolgalelkűség – fogalmazott az MSZP elnöke.

Mint mondta, nincs mit ünnepelni azon, hogy a közmédia hogyan habonyosodik, hogyan vajnásodik a TV2, hogyan G. Fodorosodik a 888.hu, és hogyan lesz szélesített a Magyar Hírlap, az Echo TV és hasonszőrű társaik.
- Ez a világ nem tart örökké, és innen lehet nagyon csúnyán bukni. Ma nincs totális ellenőrzés, egyre többen ismerik fel, hogy a valódi Magyarország nem jelenik meg a közmédiában – tette hozzá.

Tóbiás József kijelentette: a sajtószabadság a szabadságjogaink lakmuszpapírja, nincs szabad társadalom szabad sajtó nélkül.Aláhúzta: egyre erőteljesebben jelenik meg a társadalmi szolidaritás, a pedagógusok tüntetnek, de nem önmagukért, hanem diákjaiért, szülőkért, a jövőért. Nem veszi komolyan a kormány a társadalmi jelzést, pedig az emberek 75 százaléka egyetért a pedagógusokkal.

Türelmesnek kell lenni, közös értékeink, érdekeink, megoldási lehetőségeink adják az alapját annak, hogy változás legyen az országban; nem elfoglalni, hanem megérteni és segíteni kell a civilekkel az együttműködést – jelentette ki Tóbiás József.

Kránitz László beszéde

Tóbiás József beszéde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során