Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Április 16. 18:22, szombat | Helyi
Forrás: saját forrás

Norvég pénzből gazdagodott Csorna

Norvég pénzből gazdagodott Csorna

Két részletben ünnepelte Csorna Város Önkormányzata és a csornai kistérség az épületében és szakmai munkájában is alaposan megújított Városi Művelődési Központot.
Délelőtt a felújított művelődési központot adták át, délut

- Csorna megint gazdagabb lett - jelentette ki dr Turi György polgármester – hiszen régi tervünk volt már a művelődési központ felújítása. Ma azonban nem csak egy épület felújítását ünnepeljük, hanem az épületben folyó szakmai munka megújítását is. Helyet kapott az intézményben egy internetközpont, egy interaktív kiállítás is a Fertő-Hanság Nemzeti Parkról. Legfontosabb azonban, hogy teljesen új munkaterülettel gyarapodott az intézmény, akkreditált felnőttképzési központ lett. Az új világ kihívásainak csak élethosszig tanulással lehet megfelelni, erre ad ezután lehetőséget a Városi Művelődési Központ, egyidőben lesz a kultúra, a szórakozás, a tanulás és a munka helyszíne.

A polgármester beszéde után Zsolnai Klára, a projektben kezdetek óta közreműködő FATIMEX Technologies Kft vezetője ismertette a záró rendezvényig tartó folyamatot.

- Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a gondolat megszületése óta gondozhattuk a projektet. 2005-ben kaptuk a megbízást, hogy dolgozzunk ki egy projektet, aminek segítségével felújítható az épület, új szakmai lehetőséghez jut az intézmény, ki lehet használni a térség turisztikai lehetőségeit úgy, hogy az itt élő emberek számára is segítséget, új lehetőségeket adjon. 2006 tavaszán még az akkori önkormányzattal és kistérségi vezetéssel adtuk be a pályázatot, aminek hosszú, kalandos története volt. Magyar kormányzati és hosszas brüsszeli döntéshozatal után 2009-ben dőlt el véglegesen, hogy megkapjuk a támogatást. Nagyon kevés norvég támogatású projekt valósult meg hazánkban, az egyik Csornán. A projekt teljes költségvetése 151.106.725.- Ft volt, melyből 128.440.675.- Ft a támogatás, 22.66.050.- Ft az önrész. A cél, hogy növeljük a térség turisztikai lehetőségeit, megismertessük a Nemzeti Park kevésbé látogatott részeit is a helyiekkel és a turistákkal. Képzési céljaink: túravezetés, idegenvezetés, falusi turizmus, családi gazdálkodás és biotermelés, az információkhoz való hozzájutás érdekében szabad internetelérés. Célunk, hogy olyan tudást adjunk a tanfolyamainkon, aminek segítségével turistákat kiszolgáló innovatív szolgáltatásokat indíthatnak a helyiek. Egy év alatt 970 főt képezünk ki tanfolyamainkon. Kívánom önöknek, hogy sikeresen és élvezettel használják ki a projekt által nyújtott lehetőségeket.

Szalayné Galambosi Tímea intézményvezető a Városi Művelődési Központ felnőttképzésben való részvételéről beszélt.

- „Kultúrát nem lehet örökölni.” – kezdte egy Kodály gondolattal. Újra és újra meg kell szerezni, tanulni kell, megismerni a múltunkat, a körülöttünk lévő világot. Most erre kaptak lehetőséget, mint akkreditált felnőttképző intézmény, aminek minden erejükkel meg kívánnak felelni. Az itt elérhető gyakorlatorientált képzéseken olyan tudást szerezhetnek a résztvevők, ami segíti őket az elhelyezkedésben vagy önálló munkájukban.

A rendezvényt a csornai, szanyi és marcaltői zeneiskolásokból álló Rubato Band fúvószenekar műsora színesítette.

A délelőtt zárásaként a kiállítást dr Horváth Gyula, a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezetének vezetője és Patkós Gábor, a kiállítást megálmodó és kivitelező cég vezetője nyitotta meg és mutatta be.

Délután a családok és a gyerekek ismerkedtek a kiállítással. Különösen a gyerekek örültek annak, hogy itt mindenhez hozzá lehet nyúlni, közelről meg lehet ismerni, játszva lehet tanulni.

Címkék: csorna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon