Városlista
2022. május 24, kedd - Eszter

Hírek

2014. Július 10. 09:47, csütörtök | Helyi
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Nyári adóellenőrzések Nyugat-Dunántúlon is

Nyári adóellenőrzések Nyugat-Dunántúlon is

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megkezdte nyári, országos ellenőrzés sorozatát.

A NAV kiemelt figyelmet fordít a strandokra, a nagyobb rendezvényekre és a fesztiválokra, valamint a nyári szezonális termékeket árusítókra és szolgáltatókra is. Cél a visszaélések kiszűrése, a fekete foglalkoztatás, az illegális árusítás, a bevételek eltitkolásának feltárása. A nyári ellenőrzési akció augusztus 29-ig tart.

Idén nyáron is a számla- és nyugtaadást, az árucikkek eredetét, a jövedéki termékek forgalmazását, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek használatát ellenőrzik a revizorok és a pénzügyőrök.

Elsősorban a forgalmas kereskedelmi egységek és vendéglátóhelyek, valamint a vásárok és piacok területén, illetve a fesztiválok (szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál, Győri Bornapok stb.) kitelepülő árusai, szolgáltatói, a kerékpárkölcsönzők és szervizek, a gépjármű-kölcsönzők, a zöldség- és gyümölcskereskedők, a taxisok, a mozgóárusok, a fagylaltozók, a szépségszalonok és az interneten kereskedők számíthatnak ellenőrzésre. A revizorok horgásztavaknál, nyári táborokban, állatvásárokon, sportszolgáltatóknál és városnéző túrákon is ellenőrizni fogják a szabályok betartását.

A múlt nyáron a Nyugat-dunántúli régió valamennyi nagyobb településén megjelentek az adóellenőrök, sokszor a társhatóságokkal együtt, és több mint félezer esetben nézték meg, hogy a vállalkozók bejelentették-e alkalmazottaikat, adnak-e nyugtát, illetve tudják-e igazolni árukészletük eredetét. A nyári hónapokban végzett vizsgálatok csaknem egyharmadánál tártak fel szabálytalanságot, a kiszabott mulasztási bírság összege megközelítette a 30 millió forintot.

A korábbi évek tapasztalata az, hogy a nagyobb rendezvényekhez kapcsolódó akciók és a munkaidőn túli ellenőrzések több hiányosságot tárnak fel, illetve, hogy a szezonális termékeket árusítók gyakrabban vétenek hibát. A mulasztások aránya az 50 százalékot is megközelíti.

A rendszeres és akciószerű ellenőrzések fő célja továbbra is a közteherviselés szélesítése, a szándékos adóelkerülés feltárása, ezáltal az alkalmazottak, a vásárlók és a tisztességes adózók védelme, az önkéntes jogkövetés elősegítése.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 23. 13:00, hétfő | Helyi

Halálos baleset történt Szany közelében vasárnap

Olajfolton csúszott meg az autó.

2022. Május 23. 08:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2022. Május 22. 10:00, vasárnap | Helyi

Hivatalosan átadták a GYSEV150 emlékmozdonyt

A vasúttársaság idén ünnepli alapítása 150 éves jubileumát, ez alkalomból készült el a matricázott Siemens Taurus.