Városlista
2020. november 24, kedd - Emma

Hírek

2012. Április 12. 07:07, csütörtök | Belföld
Forrás: mno / MTI

Nyáron kezdődhet a radartorony építése

Nyáron kezdődhet a radartorony építése

Befejeződött a Medinára tervezett NATO-radartorony építési engedélyezési eljárása, a Honvédelmi Minisztérium (HM) jelenleg a kivitelezés közbeszerzési eljárását készíti elő – közölte a tárca szerdán.

A közbeszerzési eljárás függvényében a tervek szerint a nyár közepén kezdődhet a radartorony építése – írta az MTI-nek küldött tájékoztatójában a HM sajtóirodája.

E szerint az építés pontos költségvetése a közbeszerzési eljárást követően határozható meg. A költségbecslés alapján a beruházás 1–1,2 milliárd forintba kerül, ebből a radartorony építése mintegy 0,9–1 milliárd forintot tesz ki. „A beruházás fedezete a tárca költségvetésében rendelkezésre áll, ugyanakkor esély van arra, hogy a NATO megfinanszírozza. A NATO-finanszírozásról szóló döntés április végéig megszületik” – írta a minisztérium sajtóirodája.

A HM 2011. márciusban jelentette be, hogy a korábban a Zengőre, majd a Tubesre tervezett radart a Tolna megyei Medinán építik meg. A medinai lokátorállomáson 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával működő radart várhatóan 2013 végén váltja fel a háromdimenziós rendszer.

A HM korábbi tájékoztatása szerint a 28 méter magasra tervezett toronyra az év végén helyezik el az antennarendszert védő kupolát, a radart a tesztelés után, 2013. szeptemberben állíthatják hadrendbe.

A medinai radar a magyarországi 3D-s berendezésekhez hasonlóan az olasz Selex Sistemi Integrati gyártmánya lesz, a rendszert alkotó másik két lokátor már terv szerint elkészült, és működik Bánkúton, illetve Békéscsabán.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 24. 10:03, kedd | Belföld

Romlott a levegő minősége az ország nagy részén

Az ország nagy részén romlott a levegőminőség; egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen már veszélyesnek minősítették a levegőt a magas szállópor-tartalom miatt.

2020. November 24. 08:41, kedd | Belföld

Ammónia szivárgott egy alsómocsoládi húsüzemben

Ammónia szivárgott egy alsómocsoládi húsüzem raktárában, emiatt ki kellett üríteni az ingatlant, öt embert pedig rosszullét miatt kórházba vittek

2020. November 24. 07:00, kedd | Belföld

Többet telefonálunk és internetezünk a koronavírus hatására

Körülbelül hatodával nőtt a hívás- és harmadával az internetforgalom 2020 első felében a koronavírus-járvány miatt, az SMS-ek száma viszont negyedével csökkent 2019 végéhez képest

2020. November 24. 06:00, kedd | Belföld

Vadászbaleset miatt vádat emeltek egy rendőr ellen

Vádat emeltek egy rendőr ellen, aki még 2018-ban egy borsodi vadászaton meglőtt egy kiskorú hajtót - közölte a Központi Nyomozó Ügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.