Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Március 01. 14:21, hétfő | Bulvár
Forrás: infovárosok

Nyárra ismét teltházas hazai turizmusra számítanak

Nyárra ismét teltházas hazai turizmusra számítanak

„Elsődleges szempontunk a személyzetünk megtartása volt, hiszen készülünk az újranyitásra”

Hasznos információkat osztott meg a turizmusról, a szállodák üzemeltetéséről, a belföldi szálláshelyek aktuális helyzetéről, arculatváltásról, újításokról, a covid hatásról Klemm Balázs, a turizmus véleményformáló szakembere. A magyarországi és székelyföldi érdekeltségű cég, a Hotel & More Group tulajdonosa, vezérigazgatója beszélt a 2020-as és a 2021-es turisztikai idényről és a szektor jövőbeli kilátásairól.
A szakértő részteles tájékoztatást adott a 2020-ban történt változásokról, hogyan vészelték át az elmúlt évet, továbbá milyen tervek és jövőkép látható ebben a szektorban.

- Júniusban berobbant a turizmus, majd hónapokig dübörgött, végül nagyon jó nyarat zártunk. Olyan kiemelkedő forgalmú nyár volt, mely a 2019-es évet is felülmúlta sok helyen. Szeptember elején azonban már csökkent a forgalom, olyan helyeken is, ahova egész évben érkeznek turisták, ilyen például a külföldi vendégek által is látogatott Hévíz és a Balaton-part. Novemberben nem hirdettünk üzemszünetet, szállodáink továbbra is oktatási, üzleti és gazdasági céllal érkező vendégeket fogadnak. Azért, hogy a személyzetünket mozgásban tartsuk, éltünk a bérkedvezménnyel is, ami eredményeképpen minimális forgalommal, de üzemelnek a szállodáink. Elsődleges szempontunk a munkavállalóink megtartása volt, hiszen készülünk az „újranyitás”-ra. Ennek elengedhetetlen feltétele az, hogy képzett, tapasztalattal és helyismerettel rendelkező munkatársakkal tudjuk a vendégeket nagyobb létszámban újra fogadni. Az elmúlt hónapokban 5-6%-os vendégforgalmunk realizálódott, néhány hotelünkben pedig 10%-ot is tudtunk generálni. Ez annak volt köszönhető, hogy sok nagyobb vidéki városban üzemszünetet hirdettek a környező szállodák, így a mi szállodáinkba jelentkeztek be a vendégek - részletezte Klemm Balázs, aki azt is elmondta, milyen változtatásokat hoztak létre az elmúlt egy évben.

- Figyelnünk kell a felmerülő igényekre és ezeknek megfelelő feltételek megteremtésére. Értelemszerűen minden vendégnek fertőtleníteni kell a kezét, amikor megérkezik a szállodába, a maszk használata pedig természetesen mindenhol kötelező. Ezt az időszakot felhasználtuk arra is, hogy újításokat hozzunk létre, arculatot váltunk, ez a modern, letisztult formavilág bármilyen grafikus környezetben, online és offline térben egyaránt jól használható. A saját fejlesztésű mobil applikációnk is már 90%-os készültségű, ami révén közvetlen kapcsolatot tudunk tartani a vendégeinkkel. A hoteljeinkben pedig különböző felújítási munkálatok zajlottak a közelmúltban, és még zajlanak is néhány helyen. Természetesen minden szobát és közösségi helyiséget kifestettünk, a gépészeti elemek karbantartása és felújítása is megtörtént. Ahol wellness részleggel is rendelkezünk, ott leengedtük a vizet, kijavítottuk az esetleges szerkezeti hibákat, és szükség esetén a gépészeti szerkezeteket is felújítottuk - mondta a Hotel & More Group vezérigazgatója, aki azt is elárulta, milyen jövőbeli terveket és célokat állítottak fel.

- Azt látom, hogy vidéken be fog robbanni ismét a turizmus, működni fog, hiszen a külföldi utazások korlátozott számban vehetőek csak igénybe. Azt gondolom, hogy az emberek tartanak a vírustól, és amíg a teljes átoltottság nem történik meg, addig a belföldi nyaralást részesítik előnyben. A vidéki turizmus ezért mindenképpen hasonlóan jól fog alakulni, mint ahogy alakult 2020. júniusától egészen 2020. októberéig. Úgy vélem Budapesten 2022-ben éled újjá a turizmus, de csak 2024-re fogja elérni a 2019-es szintet. Arra számítok, hogy a nyitás az átoltottság függvénye lesz, május előtt egy részleges, csökkentett üzemmódot engedő nyitás várható szigorított feltételek és előírások betartásával. Sokan sajnos elvesztették a munkájukat, hiszen voltak a szakmának olyan szereplői, vállalkozásai, ahol a tulajdonos, üzemeltető nem bírta pénzügyileg tovább működtetni a vállalkozását, be kellett zárnia, egy időre biztosan. Azt gondolom, hogy akiben megvan a szakma iránti tisztelet, és régóta űzi ezt a tevékenységet, az vissza fog térni előbb-utóbb. Nagyon bízom a fiatal generációban, akik most diplomáznak, mert ők újító energiájukkal fel tudják frissíteni ezt a szakmát - mondta a szakértő, aki szerint a külföldi intézkedésekhez képest hazánk hatékonyabban reagált a pandémia alatt.

- Más országokban voltak bizonyos lazítások, a hegyvidéki szállodák megnyitottak, főként a sípályáknál egy időre, ami nem biztos, hogy jó döntés volt. A rövidtávú gazdasági előnyök miatt lazítottak a szigorításokon, viszont emiatt újra gyorsult a fertőzés üteme.

További információ: https://hotelandmore.hu/

Címkék: turisztika, turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.