Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Szeptember 11. 20:43, vasárnap | PR
Forrás: 24/7

NYESZ számla nyitása. Kinek éri meg?

NYESZ számla nyitása. Kinek éri meg?

Napjainkban szinte senki nem hagyhatja figyelmen kívül a tényt, hogy az állami nyugdíjazás kapcsán felmerülnek bizonyos kétségek.

Éppen ezért minden korosztályban érdemes komolyan előre tervezni a nyugdíjas évekre. Erre jelenleg három államilag is elismert nyugdíj előtakarékossági formát ismerünk, amely után jár a húsz százalékos adójóváírás. A nyugdíj előtakarékossági számla vagy röviden NYESZ pedig talán a legkevésbé ismert ezek közül.

NYESZ számla – mit is takar mindez?

Ahogyan azt már fentebb is említettük a NYESZ számla egyik a három államilag is elismert nyugdíj előtakarékossági formának, amelyek után jár a húsz százalékos adójóváírás. Ahogyan a másik két államilag támogatott formának – a nyugdíjbiztosításnak és az önkéntes nyugdíjpénztárnak –, úgy a NYESZ számlának is megvannak a különleges előnyei és hátrányai. Amiért viszont nem a legnépszerűbb előtakarékossági forma, mivel ennek a kezelése megkövetel bizonyos pénzügyi ismereteket. Tehát NYESZ számla nyitás előtt nem árt, ha van némi tőzsdei ismereted is. Itt ugyanis gyakorlatilag mindent saját magunknak menedzselünk. Az általunk választott pénzintézetben csupán a saját nyugdíj előtakarékossági számlánk nyitási és fenntartási költségeit kell befizetnünk – innentől teljesen mi kezünkben van annak fenntartása. Ez azt jelenti, nincsenek pénzügyi szakemberek, akik a különféle portfóliókat alkotó értékpapírokat adnák és vennék helyettünk, ahogyan garantált hozamra sem számíthatunk. Tehát az adott számla sikeressége kizárólag rajtunk múlik, vagyis azon, hogy mennyire sikeresen tudjuk megforgatni a pénzünk. A hozamokhoz viszont a NYESZ-nél is csak a nyugdíjkorhatár elérésekor férhetünk hozzá – vagy ha az adott számlát megszüntetjük. Ebben a tekintetben tehát ugyanaz a helyzet, mint a nyugdíjbiztosítások esetében.

Mik a NYESZ előnyei?

Bár elsőre sokak számára talán elég ijesztőnek tűnhet a NYESZ számla saját kezű fenntartása, azonban számtalan olyan előnye is van, amelyet a nyugdíjbiztosítás vagy az önkéntes nyugdíjpénztár esetében nem tapasztalhatunk. Példának okáért, mivel mindent saját magunk intézünk, éppen ezért rendkívül olcsó lehet a fenntartása. Nem kell külön pénzügyi szakembereket fizetnünk, ahogyan a rendszeres pénztári tagság befizetése is elmarad ebben az esetben. Tehát nem csupán olcsóbb lehet a másik két előtakarékossági formánál, de jóval rugalmasabb is. Ez természetesen a hozamokon is meglátszódhat, hiszen ha okosan forgatjuk a pénzünk igencsak komoly nyereségre számíthatunk a NYESZ kapcsán. Azok számára tehát, akiknek valóban fontos az önállóság és a kötetlenség, minden bizonnyal a nyugdíj előtakarékossági számla lesz a legvonzóbb előtakarékossági megoldás a három államilag is támogatott forma közül.

Kiknek ajánlott?

Mivel mindent mi intézünk, ezért a NYESZ számla nyitása legfőképp azok számára ajánlott, akik valóban értenek is a pénzügyek világához. Példának okáért azoknak, akik valamely pénzügyi szegmensben dolgoznak. Természetesen a szakértelem még nem minden, hiszen itt időt és energiát is áldoznunk kell a számlánk menedzselésére. Ez azt jelenti, hogy figyelnünk kell a tőzsde változásait, valamint intéznünk kell az értékpapírok vásárlását és eladását. Mindezt pedig egyáltalán nem lehet félvállról vennünk, mivel a NYESZ számlák esetében nincs garantált hozam. Ez viszont azt jelenti, hogy ha nem vagyunk kellően résen, akkor a nyugdíj előtakarékossági számlánk veszteséges lehet. Emiatt két embercsoport számára jelent valóban ideális megoldást a nyugdíj előtakarékossági számla. Az egyik csoport tagjait a fentebb már említett, pénzügyekben jártas emberek alkotják – valamint azok, akik szeretnének beletanulni a befektetések világába. Ide tartoznak azon fiatalok is, akár az Y generációból is, akik komoly befektetési tervekkel rendelkeznek, hiszen a NYESZ lehetővé teszi számukra, hogy biztonságos környezetben megismerkedjenek a tőzsde működésével. A másik csoport tagjai, akik bár nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel és/vagy kellő szabadidővel nyugdíj előtakarékossági számlájuk menedzseléséhez – azonban felfogadnak erre egy olyan tapasztalt pénzügyi szakembert, akik mindent elintéz számukra. Ebben az esetben viszont jóval többe kerülhet a NYESZ fenntartása. Viszont mivel még így is rugalmasabb, mint a nyugdíjbiztosítás vagy az önkéntes nyugdíjpénztár, ezért ha jó szakembert találunk a feladatra, akkor is jóval olcsóbb lehet azoknál. Ha valóban szeretnénk gondoskodni a megfelelő életszínvonalról nyugdíjas éveink alatt, akkor feltétlen választanunk kell valamilyen nyugdíj előtakarékossági formát ehhez. A NYESZ pedig egy rendkívül előnyös megoldást kínál azok számára, akik szeretik a rugalmasságot és az önállóságot.

Összegzés

Láthatjuk tehát, hogy a nyugdíj előtakarékossági számla legalább annyi pozitívummal rendelkezik – ha nem többel –, mint amennyi „hátránya” akad. Hiszen mindez csak perspektíva függvénye, amely egyesek számára nehézséget jelent, az másoknak kifejezetten vonzó lehet. Összességében véve viszont elmondható a NYESZ számláról, hogy egy olyan rugalmas és költséghatékony megoldást kínál a nyugdíjas éveinkre történő megtakarításokhoz, amely azok számára akik értenek valamit a pénzügyekhez jóval vonzóbb lehet, mint a nyugdíjbiztosítás vagy az önkéntes nyugdíjpénztár. Ezek ugyanis bár kevesebb odafigyelést igényelnek, és garantálnak egy bizonyos hozamot – mégsem biztosítanak olyan fokú szabadságot, mint a NYESZ. A nyugdíj előtakarékossági számla esetében ugyanis mindenről mi döntünk, tehát gyakorlatilag annyi pénzt költünk rá amennyit szeretnénk – vagy épp módunkban áll –, és azt is akkor, amikor mi akarjuk. Ez pedig egy rendkívül vonzó alternatíva sokak számára, még akkor is, ha cserébe kicsit többet kell foglalkoznunk a számlánk menedzselésével. A fiatalság számára különösen csalogató lehet, hiszen az új generációk már nem igazán preferálják a kötöttségeket. Ráadásul a NYESZ számla kapcsán megtanulhatják tőzsdézés fortélyait is, amely sokak számára rendkívül vonzó lehet – mivel a befektetések és a passzív jövedelem gondolata egyre népszerűbb a fiatalok körében.

Címkék: nyugdíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?