Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 15. 13:56, csütörtök | Helyi
Forrás: Csorna Széchenyi István Körzeti Általános Iskola

Nyolcadikosok továbbtanulása

Nyolcadikosok továbbtanulása

A nyolcadikosok számára a tanév egyik legfontosabb eseménye a továbbtanulás.

Amint közeledik az írásbeli felvételik időpontja, egyre többet beszélgetünk osztályfőnöki órákon és az óraközi szünetekben is a középiskolai lehetőségekről. Próbálunk tanácsot adni, hogy kinek melyik iskola lenne a legmegfelelőbb, milyen irányba volna érdemes elindulni az általános iskola után. Akadnak tanulók, akiknek konkrét elképzelései vannak a jövőjükről, de a diákok nagyobbik részének bizony fejtörést okoz a „Hogyan tovább?” kérdés. Természetesen nemcsak a tanulóknak, hanem a tanároknak, és az iskola vezetésének is fontos, hogy minden gyermek abba a középiskolába jusson be, amelyben a legszívesebben folytatná az általános iskolai tanulmányait. Persze, a tanulmányi eredmények sokat nyomnak a latba. A realitások talaján kell döntést hozni mind a tanulóknak, mind a szülőknek.
Iskolánk egyik továbbtanulási programjaként novemberben pályaválasztási szülői értekezletet tartottunk. Ekkor bemutatkoztak Csorna város középiskolái, a Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola, a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola és a Kossuth Lajos Szakiskola. Őket követően Kemenesi Ágoston igazgató úr tájékoztatta a szülőket a továbbtanulás legfontosabb dátumairól, majd az írásbeli felvételi vizsgára való jelentkezéshez szükségek dokumentum kitöltéséhez adott útmutatót.
A továbbtanuláshoz nyújt segítséget minden évben a továbbtanulási börze, melyen idén is részt vettünk a nyolcadikosainkkal. Ezen a pályaválasztási rendezvényen a tanulók meglátogathatták a megyei középiskolák kiállításait, érdeklődhettek a továbbtanulási lehetőségekről középiskolai tanároktól és diákoktól. A börzét vidám műsorszámok és szakmai bemutatók is színesítették, tanúskodva a középiskolák sokszínűségéről. Segítséget jelent a nyolcadikosainknak az is, hogy a középiskolák nyílt napokat szerveztek, amelyeken tanulóink bepillantást nyerhettek az iskolák életébe, és tájékoztatást kaptak az ottani lehetőségekről, a továbbtanulás feltételeiről. A gyerekek nagy része három-négy intézményt is meglátogatott, és mindig hasznos tapasztalatokkal tértek haza. Vannak még olyan középfokú intézmények is (Deák Ferenc Közgazdasági Szakközépiskola, Hild József Építőipari Szakközépiskola, Jedlik Ányos Gépipari Szakközépiskola, Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ), amelyek képviselői ellátogattak Csornára, hogy megismertessék iskolájukat egy rövid számítógépes bemutató segítségével.
Azt gondolom, hogy a tanulók sok segítséget kaptak a döntéshez. Innen már rajtuk a sor, megtenni mindent tőlük telhetőt, hogy elérjék céljukat. Sok sikert kívánunk minden Széchenyis nyolcadikosnak!

Kovács Ildikó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:00, szombat | Helyi

Milyen ügyeket intézhet a Pannon-Víz Zrt. telefonos ügyfélszolgálatán keresztül?

Gyors és kényelmes ügyintézés telefonon.

2024. Április 19. 16:00, péntek | Helyi

Közlekedés fénysorompóval biztosított vasúti átjáróban

Óvatosan vezessenek a vasúti átjáróban!

2024. Április 19. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 19. 09:00, péntek | Helyi

Vezetéstechnikai hibák, ráfutásos balesetek!

Baleset-megelőzési tanácsok szakértőktől.