Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 26. 13:58, szombat | Helyi
Forrás: Csornai Többcélú Kistérségi Társulás

Nyugdíjas Akadémia Csornán

Nyugdíjas Akadémia Csornán

A további előadásokon szó lesz művészetekről, bűnmegelőzésről, internetről, a számítógép használatáról, a turizmus lehetőségeiről. Azok a hallgatók, akik legalább négy előadáson részt vesznek, díszoklevelet vehetnek át.

A Tudáscentrumot a Kistérség az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében hozta létre. Képzéseik tervezése során kiemelt figyelmet fordítanak a munkaerő-piaci igényekre, azonban az élethosszig tartó tanuláshoz nem csak az aktív korosztálynak kell hozzáférést biztosítani.

Úgy döntöttek, az intézmény adta lehetőségeket kihasználva Nyugdíjas Akadémiát indítanak Csornán, hisz a megyebeli tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintett korosztályok körében nagy az érdeklődés az ilyen jellegű előadás-sorozatok iránt.

A hat alkalomból álló előadássorozat első előadása 2011. november 18-án volt a csornai Városi Művelődési Központban.

Első alkalommal Heiter Róbert Gottfried atya tradíció és globalizáció együttélésének lehetőségeiről beszélt, kiemelve az értékmegőrzés, a hagyománytisztelet fontosságát. A szellemi hagyományok mellett az ember által létrehozott tárgyi emlékek őrzése is hasonló jelentőséggel bír.

Ezeknek egyik megnyilvánulási formája a művészet. A 2011. november 23-i második előadás témájának középpontjában a vizuális művészet állt, melyet a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense, dr. habil. Molnár László tartott "A korstílus problémája és a modernség" címmel.
Az előadás az egységes korstílus problematikáját járta körbe, mellyel 150-200 éve szembesülnek a művészettörténészek és az alkotók. A romantika koráig ugyanis szépen követték egymást a nagy korszakok, ezt követően azonban az egységes esztétikai normák eltűntek, és az alkotók kisebb-nagyobb csoportokra kezdtek bomlani. Leglátványosabb formában mindez az építészetben és az iparművészetben jelent meg. Az előadást gazdag képi anyag illusztrálta, melyre ismét sokan, közel 150-en voltak kíváncsiak.
A rendezvényt követőn a hallgatók aláíratták és lepecsételtették leckekönyveiket, így a legszorgalasabbaknak már két bejegyzésük van. A legalább négy aláírást megszerzők díszoklevélben, valamint ajándékban részesülnek, melyeket ünnepélyes átadó keretében vehetnek át január 26-án 14 órától.
Azok az érdeklődők, akik eddig nem tudtak bekapcsolódni a programsorozatba, még mindig megtehetik, hiszen még négy előadás hátra van. A következőre november 30-án, szerdán 16 órakor kerül sor, ekkor Turiné Dóczi Katalin védőnő tart előadást Természetes anyagok a bőrápolásban címmel.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.