Városlista
2021. március 6, szombat - Leonóra

Hírek

2011. November 26. 13:58, szombat | Helyi
Forrás: Csornai Többcélú Kistérségi Társulás

Nyugdíjas Akadémia Csornán

Nyugdíjas Akadémia Csornán

A további előadásokon szó lesz művészetekről, bűnmegelőzésről, internetről, a számítógép használatáról, a turizmus lehetőségeiről. Azok a hallgatók, akik legalább négy előadáson részt vesznek, díszoklevelet vehetnek át.

A Tudáscentrumot a Kistérség az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében hozta létre. Képzéseik tervezése során kiemelt figyelmet fordítanak a munkaerő-piaci igényekre, azonban az élethosszig tartó tanuláshoz nem csak az aktív korosztálynak kell hozzáférést biztosítani.

Úgy döntöttek, az intézmény adta lehetőségeket kihasználva Nyugdíjas Akadémiát indítanak Csornán, hisz a megyebeli tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintett korosztályok körében nagy az érdeklődés az ilyen jellegű előadás-sorozatok iránt.

A hat alkalomból álló előadássorozat első előadása 2011. november 18-án volt a csornai Városi Művelődési Központban.

Első alkalommal Heiter Róbert Gottfried atya tradíció és globalizáció együttélésének lehetőségeiről beszélt, kiemelve az értékmegőrzés, a hagyománytisztelet fontosságát. A szellemi hagyományok mellett az ember által létrehozott tárgyi emlékek őrzése is hasonló jelentőséggel bír.

Ezeknek egyik megnyilvánulási formája a művészet. A 2011. november 23-i második előadás témájának középpontjában a vizuális művészet állt, melyet a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense, dr. habil. Molnár László tartott "A korstílus problémája és a modernség" címmel.
Az előadás az egységes korstílus problematikáját járta körbe, mellyel 150-200 éve szembesülnek a művészettörténészek és az alkotók. A romantika koráig ugyanis szépen követték egymást a nagy korszakok, ezt követően azonban az egységes esztétikai normák eltűntek, és az alkotók kisebb-nagyobb csoportokra kezdtek bomlani. Leglátványosabb formában mindez az építészetben és az iparművészetben jelent meg. Az előadást gazdag képi anyag illusztrálta, melyre ismét sokan, közel 150-en voltak kíváncsiak.
A rendezvényt követőn a hallgatók aláíratták és lepecsételtették leckekönyveiket, így a legszorgalasabbaknak már két bejegyzésük van. A legalább négy aláírást megszerzők díszoklevélben, valamint ajándékban részesülnek, melyeket ünnepélyes átadó keretében vehetnek át január 26-án 14 órától.
Azok az érdeklődők, akik eddig nem tudtak bekapcsolódni a programsorozatba, még mindig megtehetik, hiszen még négy előadás hátra van. A következőre november 30-án, szerdán 16 órakor kerül sor, ekkor Turiné Dóczi Katalin védőnő tart előadást Természetes anyagok a bőrápolásban címmel.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 06. 10:00, szombat | Helyi

Meghosszabbították a diákigazolványok érvényességét

Tájékoztató

2021. Március 05. 16:00, péntek | Helyi

Korlátozza a járvány miatt a személyes ügyfélfogadást a szanyi önkormányzat

Kizárólag előzetes időpontegyeztetéssel.

2021. Március 05. 13:00, péntek | Helyi

Huszonhárom szabadtéri tűzesetben három hektárnyi terület égett már le a megyében

Mivel kell tisztában lenni szabadtéri tűzgyújtás előtt?

2021. Március 05. 09:00, péntek | Helyi

Ismeretlen károkozó sofőrt keresnek a rendőrök

A rendőrök a lakosság segítségét kérik.