Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Július 30. 08:56, péntek | PR
Forrás: 24/7

Nyugdíjbiztosítás: a boldog nyugdíjas évek egyik megalapozója

Nyugdíjbiztosítás: a boldog nyugdíjas évek egyik megalapozója

Minden kornak megvan a maga szépsége, előnye. Húsz évesen nehéz elképzelni, hogy milyen jók lesznek majd a nyugdíjas évek.

Azonban ez nem azt jelenti, hogy el kell feledkezni az idős korunkról és a háttér megalapozásáról. Természetesen nem óvodásoknak (vagy egyetemistáknak) akarunk elsősorban nyugdíjjellegű tanácsokat adni, de a nyugdíj témakörét (hacsak nem szeretnénk pusztán állami nyugdíjból megélni) érdemes a nyugdíj előtt legalább másfél – két évtizeddel elkezdeni.

Az élet nagyobb lépései és a reakciónk ezekre

Fiatalon egészen másképpen gondolunk a jövőre, főleg a távoli jövőre, inkább a mának élünk, de ez így is van rendjén. Minden életszakaszban mást és mást tapasztalunk meg. Míg húsz évesen ismerkedünk a világgal, élvezzük a szabadságunkat, addig harminc évesen már lassan egy új életszakaszba lépünk, szeretnénk megállapodni, családot alapítani. Mások a szokásaink, az elvárásaink, mi is változunk, lassan elcsendesül bennünk a vágy, hogy csak a mának éljünk és helyét a valahová tartozás vágyának érzése váltja fel. Férjhez megyünk, megnősülünk és gyermekeink születnek. A következő két évtizedben, vagyis a negyvenes és ötvenes éveinkben a családunknak élünk. Szó szerint. Ezek az évek csodásak, a gyermekeink szeretetét semmi más nem pótolhatja. A másik oldalról viszont a munka, család és háztartás mellett kevés idő jut saját magunkra, életünket a folyamatos aggodalommal vegyes gondoskodás teszi ki. Sosem felejtjük el a pillanatot, amikor először válunk apukává, anyukává, a kórházból hazatérve az első fürdetés izgalmai, majd a kisbabánk egyszer csak átfordul, felül és feláll végül pedig az első lépések következnek. Onnantól pedig szinte észrevétlenül repül az idő. A bölcsit felváltja az óvoda és nemsokára azon kapjuk magunkat, hogy máris gondolkodnunk kell, melyik iskolát is válasszuk. A mi kis drága angyalunkból tinédzser válik és ezzel új kihívások elé kerülünk mi is. Mire pedig belejövünk a tinédzserünk lelkének megértésébe, máris egyetemre megy, kirepül a családi fészekből és minket egy új, régen elfelejtett élet vár, rengeteg szabadidővel. Néhány év múlva a nyugdíjas éveinkbe lépünk, amikor aztán tényleg azt tehetünk, amihez és amikor kedvünk van. Ehhez a gondtalan élethez elengedhetetlen, hogy időben gondoljunk a nyugdíjunk kiegészítésére, ilyen például a nyugdíjbiztosítás, és gondoskodjunk az akkor még oly távolinak tűnő nyugdíjas éveinkről. Míg számos európai országban igen, addig ma Magyarországon nem tesznek különbséget a férfiak és a nők nyugdíjkorhatárát illetően. Jelenleg a születési időponttól függően a nyugdíjkorhatár 63 és 65 év között van. Így, amikor egy életen át a szó szoros értelemben dolgoztunk, a 65-ik születésnapunk után mindenki igazán megérdemeli, hogy azzal töltse további életét, amivel csak akarja.

Nekem a munkám során volt szerencsém több európai és amerikai nyugdíjassal is megismerkedni. Egy dolog közös volt mindnyájukban: a nyugdíjas éveiket nem a négy fal között élték. Jöttek-mentek, utazgattak, klubokba jártak, a hobbijuknak éltek. Számomra ez egy egészen új tapasztalat volt, hiszen itthon, Magyarországon nem ezek a tipikus programok. A nagyszüleim egészen másképpen élték nyugdíjas éveiket. Ennek persze rengeteg oka van, de talán az egyik legfontosabb a pénz, vagy annak a hiánya. Tavaly az átlag nyugdíj összege idehaza 142.000 Ft volt, aminek nagy részét az idősebb emberek köztudottan gyógyszerekre költik, nem pedig szórakozásra. Azt gondolom, hogy mindannyian egyetértünk abban, hogy egy szorgalmasan ledolgozott élet után a legnagyobb gondunk csak az legyen, hogy mit is kezdjünk a rengeteg szabadidőnkkel és ne a pénzen kelljen aggódni.

Természetesen van megoldás. A gondtalan, nyugodt nyugdíjas évek titka, hogy kössünk nyugdíjbiztosítást, lehetőleg még mielőtt betöltjük az 55-ig életévünket. Szakemberek szerint akkor éri meg a nyugdíjbiztosítást választani, ha több mint tíz évünk van még a nyugdíjig, mert hozamaink abban az esetben tudják kitermelni a befektetett költségeinket.

Kinek ajánljuk a nyugdíjbiztosítást?

Bárkinek, aki a következő 15-20 vagy 30 évben minimum 10,000 forintot tud havonta erre a célra biztosítani. Ennél az összegnél természetesen többet is be lehet fizetni a nyugdíjbiztosítási számlánkra. Fontos kiemelni, hogy ez az államtól független megoldás és hosszútávon sokkal jobban járunk, mintha a bankba vagy a spájzba egy sütis dobozba tennénk a pénzünket, hiszen a nyugdíjbiztosítással a banki kamatok sokszorosát tudjuk realizálni.

Mit is jelent pontosan a nyugdíjbiztosítás?

Hét éve, azaz 2014-től létezik a nyugdíjbiztosítás, mint jogi kategória, míg maga a termék Magyarországon több mint két évtizede, külföldön több száz éve létezik. Ez tulajdonképpen olyan életbiztosítás, amely megtakarítással kombinált. Ez egy olyan több évtizedre szóló befektetés, amely a szerződéskötéskor aktuális nyugdíjkorhatárunkkor fog lejárni. Vagyis abban az esetben, ha a nyugdíjkorhatárt megemelik 70, 75 vagy akár 80 évre is, Ön úgymond előreszerződött 65 éves koráig, tehát abban az évben Önt mindenképpen megilleti a nyugdíjbiztosítása. Alapesetben a 65-ik betöltött életéven kívül, még két másik esetben is hozzáférhető a nyugdíjbiztosítás során összegyűlt megtakarítás.

  1. Halál esetén. Ha a biztosított személy elhunyt, akkor a szerződés szerinti kedvezményezett nagyon rövid időn belül, maximum két hét múlva megkapja a pénzt. Amit fontos megjegyezni, hogy ez az összeg adó- és illetékmentes. A kedvezményezett élhet azzal az opcióval, miszerint ő maga fogja tovább fizetni a nyugdíjbiztosítást a saját maga részére.

  2. Rokkantság esetén (már 40%-os rokkantságtól).

A nyugdíjbiztosításról érdemes azt is tudni, hogy tulajdonképpen egy már két évtizede létező elgondolás az alapja és adójóváírás is igényelhető rá. Hol tudunk ilyen jellegű biztosítást kötni? Nemzetközi, nagy múltra visszatekintő biztosítótársaságok kínálatában megtalálható a nyugdíjbiztosítás, csakúgy, mint bármely másik hagyományos biztosítás, úgymint otthon- vagy kötelezőbiztosítás. Manapság már ugyanolyan természetes a jövőnkről gondoskodni, mint az autónkról vagy lakásunkról, házunkról. Sokkal nyugodtabbak lehetünk, ha biztosan tudjuk idős korunkra lesz miből élnünk. Természetesen ez egy nagyon komoly lépés és megfontolt döntést igényel. Ezért fontos, hogy kérje szakember segítségét, hogy biztosan az Ön számára legmegfelelőbb konstrukciót válassza. Erre manapság már sok lehetőség adódik, személyesen és online is. Ma Magyarországon már negyedmillió embernek van nyugdíjbiztosítása és ez a szám évről évre növekszik. Minden évben nagyjából ötven-hatvanezer ember köt nyugdíjbiztosítást, ami azt mutatja, hogy az emberek felismerik a jövőjükről való gondoskodás fontosságát.

Milyen típusú nyugdíjbiztosítások érhetőek el?

Kétféle biztosításból lehet választani.

  1. Az úgynevezett hagyományos nyugdíjbiztosításból, illetve

  2. A befektetéssel társított biztosításból

Az első esetben garantált kamattal számolhatunk. Ahogy a neve is tükrözi azért hagyományos, mert a havonta befizetett pénzünket biztosan visszakapjuk a szerződés lejártakor, vagyis 65 éves korunkban, úgy, hogy a lejárati összeg egy 22,5%-os kamatot biztosít. Ez azért is nagyon biztonságos, mert maga a biztosító sem szeretne kockáztatni, hiszen szerződésbe áll velünk és ezért inkább ő is biztosra megy a befektetések kezelésekor.

A második esetben akár 15-20 befektetési alap közül is lehet választani és ez azt jelenti, hogy mi magunk választhatjuk ki, hogy melyik a legszimpatikusabb befektetés számunkra.

A statisztikák szerint az utóbbi a legnépszerűbb a nyugdíjbiztosítást kötők körében.

Egy biztos bármelyiket is választjuk, már most nyugodtak lehetünk a nyugdíjas éveinket illetően. Töltsük úgy azokat az éveket, hogy legyen bármi is az álmunk, utazgatás, kertészkedés, az unokáink kényeztetése, bátran megtehessük azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 27. 14:33, szerda | PR

Az állítható magasságú íróasztal: kulcsod a tökéletes ergonómiához

Megvetted már a legkényelmesebb irodaszéket, de még mindig gyakran fáj a hátad? Lehet, hogy itt az ideje átgondolnod azt is, hogy milyen íróasztalhoz ülsz le minden egyes nap.

2024. Március 12. 10:01, kedd | PR

Hogyan legyünk produktívak

Bevált stratégiák

2024. Március 12. 09:53, kedd | PR

Érzelmi intelligencia a vezetői munkában

Milyen egy érzelmileg intelligens vezető?