Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Június 23. 07:10, kedd | Belföld
Forrás: MTI

OGY - A jövő évi költségvetést fogadhatja el ma a parlament

OGY - A jövő évi költségvetést fogadhatja el ma a parlament

Az Országgyűlés mai, rendkívüli ülésnapján tartja a jövő évi költségvetés zárószavazását, emellett további huszonhárom előterjesztésről is dönt.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követik a 2016-os büdzséről szóló javaslat zárószavazása.

Az Országgyűlés a hét elején fogadta el a jövő évi büdzséhez benyújtott összegző módosító indítványt, véglegesítve ezzel a büdzsé bevételi és kiadási főösszegét. Ennek értelmében a 2016-os költségvetés bevételi főösszege 15 800 milliárd, a kiadási 16 561 milliárd forint lesz, a hiány pedig 761 milliárd forint.

A zárószavazást a Költségvetési Tanács hozzájárulását követően tarthatják meg, a testület szerint az idénre várható GDP és államadósság, valamint a jövő év végére tervezett GDP reális prognózison alapul. A tanács úgy látja, hogy a 2016 végi államadósság-mutató értéke 73,3 százalék lesz, egy százalékkal alacsonyabb az idénre várt 74,3 százalékos szintnél, vagyis teljesül az alaptörvénybe foglalt államadósság-szabály.

A parlament emellett a közelmúltban tárgyalt indítványok közül dönt például az állami vagyont, az adóhatóságot, a mezőgazdaságot, továbbá a közlekedést érintő javaslatokról.

A szavazásokat követően három előterjesztés általános vitáját is megtartják, így terítékre kerül a szerencsejáték-törvény fideszes módosítására vonatkozó indítvány mellett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységeiről szóló beszámoló is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.