Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Szeptember 10. 15:47, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt - Orbán Viktor, Jobbik, LMP)

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt - Orbán Viktor, Jobbik, LMP)

Az IMF/EU megállapodásról és az Országgyűlés őszi ülésszaka előtt álló feladatokról - többek között az új választási eljárási törvény, a polgári törvénykönyv (Ptk.) és a földtörvény, valamint a jövő évi költségvetés tervezett elfogadásáról - is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólásában, amelyben pénzügyi ombudsmani intézmény felállítását javasolta és a várható élelmiszer-árrobbanással foglalkozó minisztériumi munkacsoport létrehozását jelentette be.

Megemlékezés Zwack Péterről

Az augusztusban elhunyt Zwack Péter, egykori független, majd SZDSZ-es képviselőről néma felállással emlékezett meg az Országgyűlés hétfőn, az őszi ülésszak első napján.
Kövér László házelnök felidézte, hogy Zwack Péter, 1956-ban a forradalom menekültjeit segélyező jótékonysági szervezetet alapított és az emigrációt segítő tevékenységéért George Washington-díjat kapott. Az Országgyűlés elnöke kiemelte azt is, hogy Zwack Péter 1990-ben kinevezték Magyarország washingtoni nagykövetévé, majd 1994-ben négy párt közös jelöltjeként független országgyűlési képviselőként folytatta munkáját, a 2002-es országgyűlési képviselő választásokon pedig az SZDSZ képviselőjeként került ismét a parlamentbe.
A házelnök az Országgyűlés és a maga nevében részvétét fejezte ki Zwack Péter családja valamennyi tagjának.

Orbán: nincs szükség a négy évvel ezelőttihez hasonló, rossz IMF-megállapodásra

A miniszterelnök szerint az ország ma erősebb, mint 2008-ban volt, nagyobb a mozgástere, ezért nem szorul rá arra, hogy a négy évvel ezelőttihez hasonló, "rossz megállapodást" kössön a Nemzetközi Valutalappal (IMF). Úgy értékelte: Magyarországnak a saját problémái miatt egyébként nem is lenne szüksége biztosításihitel-típusú IMF-megállapodásra, arra az uniós problémák miatt van szüksége.
Orbán Viktor megerősítette: a magyar államkötvényeket "túljegyzik", a pénzpiac működik, az ország kereke, bár nagy erőfeszítés árán, de forog, ezért Magyarországnak nem kell elfogadnia egy a 2008-ashoz hasonló megállapodást. A kormány alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatának kidolgozása előtt tanulni kell a korábbi hibákból, le kell vonni a 2008-as megállapodás tapasztalatait: a következő kormányülésnek ezért ez lesz az egyik fontos napirendi pontja - jelezte, hozzáfűzve, hogy a kabinet javaslatának alapja a munkahelyvédelmi akcióterv támogatása lesz.A miniszterelnök azt javasolta, hogy angol mintára Magyarország is állítsa fel a pénzügyi ombudsman, vagyis pénzügyi szószóló intézményét az emberek védelmében, mert bár az elmúlt két évben sokat tettek, hogy az embereket megvédjék az uzsorahitelektől, az erőfölényükkel visszaélő pénzintézetektől, a bankok gyakorta tapasztalt kíméletlenségétől, még mindig sok a "dokumentálható állampolgári sérelem".
Jelezte továbbá, hogy Magyarországnak is fel kell készülnie a fenyegető élelmiszer-árrobbanásra, ezért az ősz során a gazdasági és vidékfejlesztési tárca külön munkacsoportja készíti fel a magyar nemzetgazdaságot a jövő év tavaszán várható nehéz világhelyzetre.
Az ősszel a parlament előtt álló feladatok között említette az új választási eljárási törvényt, "az alaptörvényben lefektetett szabadság és felelősség eszmei, elvi alapján álló" új Ptk.-t valamint az új földtörvényt is, amellyel megvethető egy új, modern, gazdaközpontú mezőgazdaság birtokrendszerének alapja. Az ősz feladata a szociális adókedvezményre, munkahelyteremtésre, államadósság-csökkentésre és kézben tartott pénzügyekre épülő, jövő évi költségvetés elfogadása is - tette hozzá. Közölte: folytatódik az új magyar államrendszer kiépítése, az igazságszolgáltatás reformja, az egészségügy és az oktatás újjászervezése, és befejeződik a rendőrség átszervezése is.

Jobbik: a Fidesz a saját gazdaságpolitikai csődjét keni rá az IMF-re

A Jobbik szerint a Fidesznek kapóra jön a Nemzetközi Valutalappal (IMF) folytatott tárgyalás, hiszen ez "jó ürügyet teremt arra, hogy az örökölt és a saját gazdaságpolitikai csődjét rákenje az IMF-re". Vona Gábor a miniszterelnök hétfői, napirend előtti felszólalására reagálva azt firtatta, hogy ha a kormányfő bevallása szerint sincs szükség megegyezésre az IMF-el, akkor mégis miért akar a kormány megegyezni a valutalappal. Ha a Fidesz a KDNP-vel közösen ezután fog saját tárgyalási javaslatot kidolgozni, akkor "mit csinált eddig Fellegi Tamás és Varga Mihály; eddig nem volt a kormánynak saját tárgyalási koncepciója?" - kérdezte az ellenzéki frakcióvezető. A választási rendszerrel kapcsolatban a Jobbik szerint nem a regisztráció a megoldás, hanem a műveltségi cenzus, az ellenzéki párt elemi iskolai végzettséghez kötné a szavazáson való részvételt - ismertette.

Az LMP mesedélutánnak nevezte kormányfő felszólalását

A valóságészlelés teljes hiányáról tanúskodó "mesedélutánnak" minősítette a kormányfő napirend előtti felszólalását az LMP frakcióvezetője. Jávor Benedek szerint Orbán Viktor miniszterelnök "egy picit el van tévedve", mert úgy beszélt a fajok vagy osztályok harcára épülő rendszerek meghaladásáról, mintha 1989-ben kezdett volna kormányozni. Magyarországon 2010-ig az európai normák szerinti parlamentáris demokrácia működött - értékelte az ellenzéki politikus, hozzátéve, a jelenlegikabinet viszont "egészen bámulatos eredményeket ért el" a demokratikus intézményrendszerek leépítésében.
Szerinte a miniszterelnök által vázoltakkal ellentétben Magyarország olyan mély gazdasági válságban van, amilyen az elmúlt két évtizedben alig sújtotta az országot. A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a kialakult helyzetet megpróbálhatják az IMF-re fogni, de a valóság az, hogy a kormány gazdasági "ámokfutásának" eredményeképpen a gazdaság jóval nagyobb bajban van, mint a kormányváltás előtt.

Címkék: országgyűlés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.