Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Március 27. 15:27, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

OKF: önállóan is olthat tüzet áprilistól öt önkéntes tűzoltó-egyesület

OKF: önállóan is olthat tüzet áprilistól öt önkéntes tűzoltó-egyesület

Önállóan is beavatkozhat április 1-jétől az az öt önkéntes tűzoltó-egyesület, amely teljesítette az ehhez szükséges műszaki és személyi feltételeket, illetve a gyakorlati vizsgát - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Hajdu Márton közölte: a lehetőség nyitott valamennyi önkéntes egyesület számára, így az év végéig várhatóan tizennégy egység szerzi meg ezt a jogosítványt.
Mindezt a tűzoltásról szóló törvény módosítása és az ahhoz kapcsolódó belügyminisztériumi rendelet, illetve katasztrófavédelmi főigazgatói utasítás tette lehetővé - tette hozzá.
Hajdu Márton elmondta: az első körben Pest megyéből Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Pilisvörösvár és Solymár, Vas megyéből pedig Hosszúpereszteg önkéntes tűzoltói feleltek meg a feltételeknek.
Az önálló beavatkozásokat az egyesületek a katasztrófavédelemmel kötött megállapodás alapján végezhetik, illetve sikeres rendszerbeállító gyakorlatot is kell teljesíteniük. Az egyesületeknek készenléti szolgálatot is kell vállalniuk, annak érdekében, hogy bizonyos időszakokban riaszthatóak legyenek; ez a legkevesebb 3 ezer órát jelent egy évben. Ilyenkor legalább egy tűzoltógépjárműnek és négy tűzoltónak kell indulásra készen állnia.
A személyi feltételek közé tartozik, hogy a kárhelyszínre érkező tűzoltók legalább egyike rendelkezzen tűzoltásvezetésre jogosító végzettséggel, a tűzoltóautót pedig csak olyan önkéntes vezetheti, aki rendelkezik úgynevezett PAV-I típusú jogosítvánnyal és kezelői típusvizsgával.
Az egyesületnek megkülönböztető jelzéssel ellátott tűzoltógépjárművel, bevizsgált, rendszeresített szakfelszerelésekkel és egyéni védőeszközökkel, valamint megfelelő informatikai háttérrel kell rendelkeznie. Utóbbi azért is szükséges, mert használniuk kell a tűzoltóság online irányítási rendszerét - sorolta a feltételeket a szóvivő.
Hajdu Márton hozzáfűzte, hogy az önkéntesek normatív támogatást kapnak a készenlét fenntartásához, ami egyesületenként mintegy 2 millió forintot jelent évente. A jogosítvány megszerzéséhez szükséges eszközök beszerzéséhez pedig pályázati forrás áll rendelkezésre.
Arról is szólt: mindettől a beavatkozások hatékonyságának a javulását várják, a többi között azt, hogy gyorsabban sikerül eloltani a tüzeket, különösen a hivatásosak számára "fehér foltnak" számító településeken, területeken.
Az elmúlt évben 55 ezer alkalommal kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk országszerte, ebből 2800 alkalommal önkéntes tűzoltók is segítették a munkájukat. Elsősorban a szabadtéri tüzek oltásában, az ár- és a belvíz elleni védekezésnél, a viharkárok felszámolásánál jelentős az egyesületek közreműködése. Az önálló beavatkozás lehetőségével az önkéntesek régi vágya, törekvése teljesült - mondta Hajdu Márton.
A Magyar Tűzoltó Szövetség adatai szerint húszezer önkéntes tűzoltó áll készen országszerte a bevetésre, ők 1100 tűzoltó-egyesületbe tömörülnek. Az egyesületek közül mintegy 500 kötött együttműködési megállapodást a katasztrófavédelemmel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár